Ako sa poistiť na zimnú dovolenku?

|

Dobrou správou je, že na zimnú dovolenku cestuje s cestovným  poistením drvivá väčšina Slovákov. Tou zlou, že aj pri výbere cestovného poistenia sa možno „seknúť“. Ako sa poistiť, aby ste boli skutočne chránení, radí Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

Idem dovolenkovať do zahraničia

V Európskej únii vám v štátnych nemocniciach síce platí Európsky zdravotný preukaz, ale cestovať na dovolenku bez cestovného poistenia sa aj tak neoplatí. „S preukazom máte nárok na rovnakú starostlivosť ako domáci. To však v mnohých krajinách znamená, že si doplácate nielen za lieky, ale aj ošetrenie (napríklad vo Francúzsku 30 % nákladov). Okrem toho preukaz nekryje prevoz zo svahu do nemocnice.“ Preto si treba vždy uzavrieť aj cestovné poistenie, ktoré stojí od cca 1 eura na deň (pri krátkodobom poistení).

Čo si treba poistiť pri ceste do zahraničia

·       Poistenie liečebných nákladov ako základ každého poistenia kryje len nevyhnutné náklady na lekárske ošetrenie, hospitalizáciu a prevoz späť do vlasti v prípade úmrtia. K nemu je potrebné prikúpiť pripoistenia, aby vás cestovné poistenie skutočne chránilo v každej situácii.

·       Pripoistenie zodpovednostiza škodu voči tretej osobe kryje škody vzniknuté na zdraví, živote a majetku. Ak lyžujete či snoubordujete, môžete ľahko niekoho zraziť. Ak mu spôsobíte škodu na zdraví, čo sa v zahraničí posudzuje mimoriadne prísne, hrozia vám tisícové náklady. Sú známe prípady, keď poškodený zahraničný lyžiar vysúdil od toho slovenského 100-tisíc eur. Bez tohto pripoistenia by ste určite nemali ísť v zahraničí na svah.

·       Pripoistenie záchrannej činnosti vám uhradí prevoz zo svahu do nemocnice pri úraze. Bez neho by ste za letovú hodinu vrtuľníka a zásah záchranárov namieste zaplatili minimálne 3-tisíc eur.

·       Ak asistenčné služby nie sú súčasťou základného balíka, stojí za to si ich prikúpiť. Nepretržite 24 hodín denne je vám k dispozícii infolinka, ktorá vám zorganizuje napríklad výber zdravotníckeho zariadenia a ošetrenie lekárom, prevoz do vhodnejšieho zariadenia, pomôže tlmočiť v nemocnici či poskytne pomoc pri strate dokladov.

Ak chcete vyskúšať čokoľvek okrem jazdenia na oficiálnych zjazdovkách, potrebujete pripoistenie športov. To kryje freeride a lezenie ľadopádov v zime, ako aj letné adrenalínové športy (zoskoky padákom z lietadla, potápanie s použitím dýchacieho prístroja...). Za malý príplatok ponúkajú poisťovne úrazové pripoistenie, ktoré sa stará o finančnú náhradu v prípade úrazu s trvalými následkami či poistné plnenie v prípade smrti vašim pozostalým. Ak toto všetko máte riešené napríklad v životnej poistke, nepotrebujete ho. Poistenie storna má zmysel, ak si kupujete drahý zájazd a nechcete riskovať, že vám prepadne kvôli náhlej chorobe či úrazu. Poistenie batožiny vám kryje škody vzniknuté krádežou, stratou či poškodením vašich vecí, ktoré máte so sebou počas cesty do zahraničia. Konkrétne chráni vaše osobné veci, cennosti, elektronické a optické prístroje a tiež kompletnú športovú výstroj. Hodí sa, ak letíte lietadlom, prípadne aj na dlhšie cesty autom. Ideálne je zvoliť si poistenie batožiny, ktoré chráni športovú výbavu aj pri uschovaní v hotelovej lyžiarni.

Čo si treba poistiť pri lyžovačke na Slovensku

Aj keď na Slovensku platí ošetrenie vaša zdravotná poisťovňa, predsa len by ste mali mať v horách samostatné poistenie do hôr. Na Slovensku totiž platí zákon o Horskej službe, podľa ktorého je každý návštevník hôr, ktorý využije služby Horskej záchrannej služby povinný v plnej výške uhradiť všetky náklady bez ohľadu na to, či porušil povinnosti ustanovené týmto zákonom.  Toto poistenie platí vo všetkých horských oblastiach na Slovensku, kde vykonáva činnosť horská služba (Belianske Tatry, Malá Fatra, Nízke Tatry, Pieniny, Stredné Beskydy, Slovenský raj, Veľká Fatra, Vysoké Tatry, Západné Tatry). Kým na svahu je poistenie zahrnuté v cene skipasu, mimo zjazdovky (aj keď idete peši z parkoviska na zjazdovku) alebo na turistickom chodníku si ho treba kúpiť samostatne.

Alkohol na svahu

Ak sa na svahu zraníte a máte v krvi alkohol, môžete sa vám to vypomstiť. Zdravotné poisťovne majú zo zákona právo vymáhať späť náklady na zdravotnú starostlivosť pri zraneniach, na ktorých sa podieľal alkohol. A všetky tri zdravotné poisťovne na Slovensku túto možnosť využívajú. „Ak máte uzavreté cestovné poistenie, poisťovňa vám môže znížiť odškodné alebo dokonca vám nemusí uhradiť ani cent. Poisťovne majú spravidla nastavenú hladinu alkoholu v krvi, pri ktorom odmietajú preplácať škodu. Dôvod je zrejmý, štatisticky je najčastejšou príčinou zrážok na svahu práve alkohol.“  Navyše podľa zákona o Horskej záchrannej službe môžete na Slovensku za nedisciplinované správanie na svahu dostať pokutu až do výšky 331 eur. Ešte vyššie pokuty hrozia v zahraničí.

Ak si nie ste istí, či máte v krvi ešte zostatkový alkohol, zoberte si na dovolenku jednorazový tester, ktorý dostanete kúpiť v lekárni.

Krátkodobé či celoročné poistenie?

Ak počas roka vybehnete len raz na týždeň na dovolenku, nie je čo riešiť - najvhodnejšie je krátkodobé poistenie na konkrétny dátum dovolenky a danú destináciu. Ak však chodíte na letnú aj zimnú dovolenku, alebo si aj počas roka zvyknete na pár dní „odskočiť“ do zahraničia, je pre vás vhodné celoročné poistenie. Prečo? Jednoznačne šetrí čas a aj peniaze. „Výhodou je, že len raz si vyberiete to najvhodnejšie poistenie pre vás a nemôže sa vám stať, že na poistenie zabudnete.“  Celoročné cestovné poistenie stojí od 27 eur na osobu.

Poistenie začína platiť v rôzny čas po úhrade, preto sa poistite včas

Cestovné poistenie si môžete kúpiť na pobočke poisťovne, webe, cez SMS, cez mobilnú aplikáciu alebo svojho finančného sprostredkovateľa. Samozrejme, cez SMS a väčšinu aplikácií si kúpite len vybrané poistenia, cez web väčšinou len balíky. Aby ste nemuseli obehávať všetky poisťovne osobne, oplatí sa osloviť svojho finančného sprostredkovateľa. Poradí vám poistenie podľa toho, kam sa chystáte tak, aby vás chránilo čo najlepšie.

„Pozor si treba dať aj na platnosť poistenia: pri SMS a aplikácii platí poistenie už do 2 hodín od uzatvorenia, ak sa poistíte cez web, začína platiť až okamihom pripísania poistného na účet poisťovne, čo je typicky na druhý deň. Preto je lepšie poradiť sa, aby ste skutočne odchádzali na dovolenku chránení.“

Cestovné poistenie kryje aj terorizmus, ale....

Vzhľadom na aktuálnu situáciu vo svete, kedy čoraz častejšie pribúdajú teroristické útoky niektoré poisťovne kryjú aj riziko terorizmu. Ak vznikne zranenie v dôsledku teroristického útoku, pokryje poisťovňa liečebné náklady (náklady na ošetrenie a liečbu, ako aj nutnú repatriáciu na Slovensko) do limitu, ktorý už je vo viacerých poisťovniach rovnaký ako limit pre liečebné náklady. „Poisťovni nemusíte dokazovať, že sa jednalo o terorizmus, iba preukázať náklady na ošetrenie. Nesmiete však cestovať do krajín, ktorá je na aktuálnom zozname rizikových krajín a ani sa aktívne podieľať na teroristickom útoku. V takých prípadoch má poisťovňa právo poistné plnenie zamietnuť. Výluka z poistného krytia je totiž aj v prípade, ak sa klient pri ceste v zahraničí aktívne zúčastňuje verejných zhromaždení, demonštrácií a nepokojov. To isté platí, ak už v danej krajine ste a v primeranej dobe ju neopustíte.“

Veľká chyba, ktorú robí veľa ľudí pri cestovaní

·       Spolieham sa na „darované“ poistenie: Ak ste získali cestovné poistenie v „balíčku“ s iným finančným produktom (napríklad k platobnej karte alebo k životnému poisteniu), alebo ho máte kúpené od cestovnej kancelárie, skontrolujte si, o aké poistenie ide. Až na zriedkavé výnimky je takéto poistenie obmedzené poistným limitom a napríklad nekryje storno poplatky, ktoré vyúčtuje cestovná kancelária/agentúra pri zrušení zájazdu. Pred cestou si teda skontrolujte, či vás existujúce poistenie ochráni a ak máte pochybnosť, investujte radšej pár eur do jednorazového poistenia.