Investovanie peňazí správnym spôsobom: Ako získať viac zo svojich úspor

|

Dievča so srdcom a vianočnými svetlami - správne investovanie peňazí
Najdôležitejšie fakty o správnom investovaní peňazí

Čas čítania: približne 5 minúty

  • Svoje peniaze môžete rozumne investovať rôznymi spôsobmi. Typ investície, ktorý vám vyhovuje, závisí od vašej individuálnej situácie.
  • Vždy má zmysel investovať svoje peniaze dlhodobo. Takto máte viac času na budovanie bohatstva, dosahovanie výnosov a vyrovnávanie výkyvov hodnoty. Preto je veľmi dôležité začať investovať v mladom veku.
  • Každému, kto prikladá dôležitosť dobrému výnosu, je dobré investovať do fondov. Je to užitočné najmä pre mladých ľudí, pretože investované peniaze môžu byť uložené na mnoho rokov, a tak sú menej náchylné na výkyvy alebo prepady na burze.
  • Na začiatok stačí investovať len malé príspevky. Časom sa dá aj s malými príspevkami nahromadiť značný objem majetku. Dôležitá je aj široká diverzifikácia investovaného kapitálu.

Najmä pre mladých ľudí a mladých profesionálov je ťažké začať s rozumnou investičnou stratégiou. Mnohí neradi myslia na budúcnosť práve teraz, nemajú dostatok informácií o investíciách peňazí a financiách alebo na účte jednoducho zíva prázdnotou. My vás však môžeme upokojiť: Niekoľkými jednoduchými opatreniami môžete už teraz začať robiť niečo pre svoju budúcnosť – aj bez najvyššieho platu a bez odborných znalostí v oblasti investovania.

Prečo je dôležité správne investovať vaše peniaze

To, čo fungovalo za čias starej mamy, už dávno nie je užitočné: vkladné knižky, bežné účty alebo dokonca staré dobré prasiatko už dávno nie sú vhodnými investičnými možnosťami.

Naopak – ak svoje peniaze uložíte na tradičné, údajne bezpečné miesta, v skutočnosti riskujete stratu hodnoty. Miera inflácie zabezpečuje, že čím dlhšie svoje úspory ponechávate, tým menej za ne dostanete.

Samozrejme, nemá zmysel prestať šetriť a všetko hneď minúť. Väčšina ľudí už vlastní príliš veľa vecí a ani vy si tým do budúcnosti nepomôžete. Najdôležitejšie je, aby ste boli dobre zabezpečení - a to aj do budúcnosti.

Aké sú možnosti investovania peňazí?

V závislosti od cieľa a časového rámca, v ktorom chcete investovať, existuje niekoľko rôznych investičných možností. Líšia sa predovšetkým z hľadiska výnosu, rizika a doby investovania.

Peniaze na požiadanie a termínované vklady

Klasické možnosti, ako sú:

  • bežný účet, 
  • sporiaci účet 
  • alebo účet peňazí na požiadanie, 

nie sú vhodné na dlhodobé sporenie, ale sú užitočné na to, aby ste mali k dispozícii určitú rezervu.

Odborníci odporúčajú, aby ste boli pripravení na náhle výdavky vo výške dvoch až troch čistých príjmov.

Okrem sporiacich účtov a jednodňových peňazí sú bezpečnou formou investície peňazí, ktorá chráni váš kapitál, aj termínované vklady. Pri termínovanom vklade investujete:

  • určitú sumu na vopred stanovené obdobie 
  • a úrokovú sadzbu. 

POZOR: To však zároveň znamená, že sa po určitý čas nemôžete vrátiť k investovaným peniazom alebo ich investovať inde.


Fondy a iné investície na burze cenných papierov

Ak chcete výhodne investovať vlastné peniaze, burzu cenných papierov neobídete. 

Investovanie do fondov je vhodným spôsobom, ako začať s investovaním aj pre začiatočníkov a mladých ľudí.

Tu nemusíte rozhodovať o jednotlivých akciách a cenných papieroch, ale zveríte svoje peniaze správcovi fondu, ktorý sa stará o správu investícií všetkých investorov.

Jednotlivé akcie sú menej vhodné pre investorov bez pokročilých znalostí akciového trhu, pretože riziko straty hodnoty je tu pomerne vysoké. Na druhej strane pri fonde obsahujúcom širokú škálu akcií a cenných papierov je riziko oveľa viac rozložené. Ak napríklad cena niektorých akcií klesne, ostatné cenné papiere vo fonde môžu stratu kompenzovať.

Pasívne fondy, napríklad ETF, sú zvyčajne lacnejšie, ale vyžadujú si viac osobnej iniciatívy a know-how, pretože nemajú správcu.

Chlapec a mladý muž ukladajú peniaze do nádoby

Dôležité je tiež, aby boli peniaze investované do fondov čo najdlhšie, aby bolo možné kompenzovať krátkodobé výkyvy cien. Počas dlhšieho obdobia je často možné dosiahnuť pre investorov dobré výnosy.

Starobné a dôchodkové poistenie

Ak chcete ešte väčšiu podporu a predovšetkým máte na mysli vlastné dôchodkové zabezpečenie, môžete uvažovať o dôchodkovom poistení viazanom na podielové listy. V tomto prípade využívate istotu a predvídateľnosť dôchodkového poistenia a zároveň dosahujete dobrý výnos prostredníctvom účasti na akciovom trhu.

Vložené peniaze poisťovňa investuje do fondov alebo iných cenných papierov s cieľom dosiahnuť lepší výnos.

Na konci zmluvného obdobia budete dostávať mesačnú anuitu, ktorá bude tým vyššia, čím lepšie sa medzitým darilo trhu.

Hmotný majetok a nehnuteľnosti

Investovať peniaze je možné aj do hmotných aktív, ako sú drahé kovy, zberateľské predmety alebo nehnuteľnosti.

Vzhľadom na pomerne vysoké náklady a kolísavé riziká sú však tieto možnosti pre začiatočníkov a mladých ľudí skôr menej odporúčané.

Dobré predsavzatie (nielen) na nový rok

Viac cvičte, jedzte zdravšie, prestaňte fajčiť: Existuje mnoho dobrých predsavzatí. A čo tak urobiť si vlastné predsavzatie do budúcnosti? Nie je ťažké prispievať každý mesiac malou sumou. A čím skôr začnete, tým viac časom ušetríte. Ak vyhľadáte malú podporu, je ešte jednoduchšie začať. Nemusíte byť finančný profesionál, ak máte za sebou odborníka, ktorý vám vysvetlí možnosti investovania a vyberie tie najlepšie ponuky.

Prípitok šumivým vínom na Nový rok

Investovanie peniazi tým správnym spôsobom: tipy a triky

Väčšina ľudí už počula o výpadkoch v dôchodkoch, starobnej chudobe a podobne a dobre vie, že dobré dôchodkové zabezpečenie je vlastne nevyhnutnosťou.

Mnohí však považujú tému financií za stresujúcu alebo komplikovanú a najmä mladí ľudia nechcú na neskoršie obdobie myslieť v takom skorom štádiu.

Dobré je, že pozitívny prístup k peniazom a plánovaniu dôchodku sa dá naučiť! Ak si budete pravidelne pripomínať svoje ciele a želania do budúcnosti a premýšľať o tom, čo môžete urobiť so solídnym majetkom a bezpečným zabezpečením, bude ľahšie rozvíjať pozitívne myšlienky o sporení.

Takto môžete začať s investovaním peňazí

  • V prvom rade by ste sa mali zamyslieť nad tým, aký je váš investičný cieľ. Sporíte si na konkrétny cieľ alebo nákup? Je to pre váš dôchodok? Alebo si chcete jednoducho vybudovať majetok?
  • Investičný horizont, t. j. časové obdobie vašej investície, závisí aj od vášho cieľa. Mnohé formy investovania sú vhodné najmä pre dlhodobejšie investície.
  • Dôležité je tiež vedieť, aký typ investora ste. Kladiete väčší dôraz na bezpečnosť alebo chcete dosiahnuť čo najvyšší výnos?
  • Investičné formy, ktoré sľubujú vysoké výnosy, zvyčajne podliehajú veľkým výkyvom, a preto sú rizikovejšie, zatiaľ čo bezpečné možnosti majú tendenciu prinášať nízke výnosy. Zvyčajne sa odporúča kombinácia bezpečnejších a výnosnejších investícií.
  • Aj malé príspevky majú význam. Nemusíte investovať celý majetok, aby ste urobili niečo pre svoju budúcnosť.
  • Často má zmysel dôkladne sa pozrieť na svoje financie. Takmer každý nájde zbytočné výdavky, ako sú nevyužité predplatné, príliš drahí dodávatelia elektriny alebo nevýhodné poistné zmluvy, ktoré sa dajú pomerne ľahko ušetriť.
  • Aj jednorazové sumy, napríklad vianočné dary, prémie alebo dedičstvo, sa dajú dobre a rozumne investovať.
Dve mladé ženy s smartfónom

Rozdiel je v správnej kombinácii

Čím širšie je rozloženie v rôznych triedach aktív, tým lepšie. To sa tiež nazýva diverzifikácia. Svoje aktíva by ste preto mali investovať do rôznych aktív a znížiť tak riziko straty.

V ideálnom prípade by ste si mali vybrať kombináciu bezpečných, na výnos orientovaných, krátkodobých a dlhodobých možností. Rozdelenie závisí od vašich osobných preferencií a cieľov.

Ale nebojte sa: nemusíte hneď zostaviť dokonalé investičné portfólio. Bez ohľadu na to, ako začnete, prvý krok je vždy najťažší - ale hlavné je, že ho urobíte!


Tip: Našťastie existujú odborníci ako napríklad finanční poradcovia, ktorí vám s tým pomôžu, takže sa nemusíte sami predierať džungľou ponúk.


Nájsť podporu pri investovaní peňazí nie je ťažké

Ak ste sa rozhodli investovať peniaze, ste už na správnej ceste. Na otázku, ktorá forma investovania je pre vás vhodná a kde môžete dosiahnuť primeraný výnos, sa nedá odpovedať všeobecne.

Finanční poradcovia, ktorí vás a vašu individuálnu situáciu podrobne analyzujú a ukážu vám, ktorá investícia má pre vás skutočný zmysel a aké rôzne formy investovania sú k dispozícii.

podobné články

Smejúce sa batoľa - Ušetrite deťom rozumne s detským sporiacim plánom

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Sporenie pre deti: Takto má sporenie pre deti zmysel

Na vzdelanie alebo ako zabezpečenie do budúcnosti: ak už v útlom veku začnete sporiť pre vlastné deti, krstné deti či vnúčatá, môžete aj malými príspevkami nasporiť nemalú sumu. Ako sa však oplatí sporiť deťom v časoch nízkych úrokov a vysokej inflácie?

Mladá žena pri stole so smartfónom, notebookom a dokumentmi na vedenie knihy o rozpočte domácnosti

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Veďte si rozpočtovú knihu: Ako udržať prehľad o vašich financiách

V zhone každodenného života len málokto presne vie, aké sú jeho financie. Rozpočtová kniha vám pomôže sledovať vaše príjmy a výdavky. Dobrá vec je, že vedenie rozpočtovej knihy nie je vôbec ťažké. Nemusíte byť odborníkom na vedenie účtovníctva – keď už urobíte prvý krok, musíte v ňom len zotrvať.