Do čoho je najlepšie investovať

|

Do čoho investovať

Dvaja ľudia s rovnakým príjmom môžu vlastniť výrazne rozdielne veľký majetok. Dôvod? Investovanie. Aj keď istý rozdiel v majetku môže vzniknúť aj kvôli výdavkom (niekto je sporivý typ, iný rád míňa a „dopraje si“), ten kľúčový rozdiel vzniká pri investičných rozhodnutiach, do čoho investovať, čo a kedy kúpite tak, aby to rástlo na hodnote a následne ste to mohli predať so ziskom.

Nie je však kúpa ako kúpa a investičné rozhodnutia sa môžu výrazne líšiť. Väčšina Slovákov pokladá kúpu bytu či domu za výbornú investíciu, ktorá musí zákonite získať na hodnote. Nemusí to však platiť vždy a už vôbec nie v každom meste či dedine. Okrem toho sa o túto investíciu treba starať, inak starnutím stráca na hodnote. Je dobré myslieť na to, že nehnuteľnosti nikdy nedokážu zarobiť toľko ako reálne investície na finančnom trhu. Dokazujú to vyše 300-ročné štatistiky kapitálových trhov. Inak povedané, ten kľúčový rozdiel v majetku vie vytvoriť iba investovanie do finančných nástrojov.

Prečo sa oplatí investovanie

Ak si porovnáte, koľko dokázali zarobiť rôzne druhy investícií za posledných 10, 30 či 100 rokov, zistíte významné rozdiely. Aj keď sa vám môže zdať, že napríklad hodnota vášho bytu či domu sa len za posledné roky mimoriadne zvýšila, v dlhodobom výhľade je to stále neporovnateľné s akciovými trhmi. Kým pri nehnuteľnostiach je rast ceny o 10 a viac percent ročne výnimočný a takýchto rokov mimoriadneho rastu sme videli v posledných dekádach len zopár, pri akciách je to v zásade pravidlo. Napríklad štatistika amerického finančného trhu hovorí, že za posledných 100 rokov dosiahlo priemerné ročné zhodnotenie 9 %, a to vrátane všetkých kríz a poklesov. Kto chce, aby jeho majetok stabilne rástol, urobí najlepšie, ak staví na investície.

Mnoho ľudí si myslí, že investovanie je určené len pre ľudí s veľkým majetkom. Alebo že ide o veľké riziko, ktorému je lepšie sa vyhnúť. Nič z toho neplatí, investovanie je pre každého. Pravidelne investovať sa dá od 20 eur mesačne. Samozrejme, ak si chcete vytvoriť skutočný majetok, vaša mesačná investícia by mala byť rozhodne vyššia. Neznamená to však, že napríklad v čase iných, mimoriadnych výdavkov nemôžete znížiť svoju pravidelnú investíciu. Môžete. A následne viete napríklad investovať viac, aby ste tento výpadok dohnali. Dôležité je len dobre si rozmyslieť, do čoho investovať, kedy a koľko.

Obávate sa rizika? Investovanie je rizikové len v takej miere, v akej to akceptujete. Príprave každej investičnej stratégie predchádza investičný dotazník, ktorý „zmeria“ vašu toleranciu k riziku. Ak nepripúšťate žiadne riziko, finančný sprostredkovateľ vám stratégiu vyskladá z nástrojov peňažného trhu. Ak, naopak, ste ochotní akceptovať isté riziko, pôjde o kombináciu dlhopisových a akciových podielových a ETF fondov. Pre každého človeka existuje také nastavenie investície, ktoré mu vyhovuje.

Rozdiel medzi investovaním a sporením

Investovanie je nové sporenie. Zabudnite na sporiace účty či termínované vklady. Tie prinášajú len zlomok výnosov v porovnaní s investovaním na finančných trhoch. V banke na sporiacom účte je dobré mať len malú časť finančného majetku – finančnú rezervu. Všetko ostatné odporúčame vložiť do investovania.

Rodičia sa často pýtajú, aké sporenie pre deti je najlepšie. Je to jednoznačne pravidelné investovanie do podielových a ETF fondov. Deti majú pred sebou mnoho desiatok rokov života, preto sa ich pravidelná investícia dá pekne nastaviť na dlhodobý rast. Keďže čas hrá pri investovaní kľúčovú rolu, bude pre vaše deti najlepšie, ak im zriadite namiesto sporiaceho účtu pravidelné investovanie.

V minulosti bolo obľúbené stavebné sporenie. Dnes má zmysel už len vtedy, keď plánujete o 5-6 rokov čerpať lacný úver. V takom prípade je stavebné sporenie výborný produkt. Na samotné sporenie sa však nehodí, keďže úročenie vložených peňazí je nízke.

Ako začať investovať

Najdôležitejšie pri investovaní je prekonať počiatočné obavy a ísť do toho. Najlepší spôsob, ako začať investovať, je osloviť dobrého finančného sprostredkovateľa, ktorý vám predstaví aj možnosti, do čoho investovať. Ak žiadneho nepoznáte, pomôžeme vám ho nájsť. Tento odborník vám vypracuje investičnú stratégiu, ktorej sa viete držať celé desaťročia, respektíve počas celej doby investície (takzvaného investičného horizontu).

Kým sa pustíte do investovania, je dobré zvážiť, akú sumu dokážete mesačne vložiť do pravidelného investovania. Najlepšie je prejsť si svoje príjmy a výdavky, nájsť príležitosti na úspory a celý zvyšok príjmu každý mesiac vložiť do pravidelného investovania. Avšak najlepšie hneď po výplate, aby bolo na tento dôležitý krok vždy dosť peňazí na účte.

Do čoho je najlepšie investovať

Pri investovaní platí len jedna zásada: držať sa čo najdlhšie svojej investičnej stratégie a nič na nej nemeniť. Prečo? Finančné trhy dlhodobo rastú, avšak dočasne sa vyvíjajú vo vlnách: raz idú hore, inokedy zase dole, a to isté platí aj o rôznych segmentoch ekonomiky a trhoch. Dobrá investičná stratégia je postavená na takzvanej širokej diverzifikácii. To znamená, že investujete do skupiny rôznorodých podielových a ETF fondov tak, aby sa vaše investície rozdelili na mnoho trhov, sektorov, odvetví a typov firiem. Nestavíte teda všetko na jednu kartu, ale investujete po častiach do množstva investičných titulov. Tým znižujete riziko, že utrpíte stratu, keďže všetky trhy, sektory a typy firiem sa nikdy nehýbu rovnakým smerom a tempom. Ak sa pýtate, do čoho je najlepšie investovať, odpoveď je stručná: do kvalitnej, čiže široko rozloženej investičnej stratégie.

Do čoho investovať peniaze

Do čoho sa vlastne dá investovať?

V princípe sa dá investovať do všetkého:

● do mincí a známok, 

● do obrazov, 

● do drahej whisky, 

● do nehnuteľnosti, 

● do investícií na kapitálovom trhu, čiže dlhopisov a akcií.

Problém je, že pri všetkom okrem investícií na kapitálových trhoch musíte byť sami naslovovzatí odborníci, aby ste dokázali kúpiť len hodnotné predmety, ktoré narastú na hodnote. Väčšina z nás tieto znalosti nemá, a tak je nezmysel púšťať sa do tohto typu investícií. Riziko straty je totiž skutočne vysoké.

S investovaním na kapitálových trhoch je to inak. Stačí vám na začiatku kvalitný odborník, ktorý vám zostaví investičnú stratégiu, a vy sa jej môžete držať celý život. Kapitálové trhy sú totiž neoddeliteľnou súčasťou vyspelého sveta a môžete si byť takmer istí, že vás prežijú. Investovanie do podielových a ETF fondov je najlepším mixom nástrojov, aký môžete získať.

Investovanie do fondov

     Prečo sa spoľahnúť práve na podielové a ETF fondy? Existujú dva dôvody:

  • ETF fondy sú naviazané na takzvané indexy. Tie zobrazujú hodnotu stoviek významných firiem a vyvíjajú sa podľa toho, ako sa im darí. Investíciou do ETF fondu veľmi presne kopírujete vývoj konkrétneho indexu a dosahujete rovnaký výkon ako daný finančný trh. A to bez toho, aby ste museli čokoľvek robiť.
  • Podielové fondy umožňujú diverzifikovať investičnú stratégiu o rôzne segmenty s rastovým potenciálom, ako aj o takzvané hodnotové akciové tituly. To znamená, že širokým rozložením do rôznych segmentov a trhov zvyšujete svoj potenciálny výnos.

Fondy sú takzvané nástroje kolektívneho investovania. To znamená, že obsahujú stovky či tisíce rôznych titulov, a vďaka tomu sú mimoriadne odolné voči výkyvom. Investovanie do fondov je preto príležitosťou pre každého, kto premýšľa, do čoho investovať s limitovaným rizikom.

Investovanie do akcií a dlhopisov

Nakupovať jednotlivé akciové tituly je mimoriadne rizikové. Ak vlastníte jednu akciu, môžete výborne zarobiť na jej raste, ale ohromne stratiť na poklese. A každý pokles musíte vyvážiť dvojnásobným ziskom, aby ste sa vôbec „vyhrabali zo straty“ na nulu. Investovanie do jednotlivých akcií preto neodporúčame. Do čoho sa teda oplatí investovať? Do akcií viete s oveľa nižším rizikom investovať cez akciové podielové a ETF fondy. Svoje peniaze smerujete rovnako do akcií, avšak namiesto jednej či dvoch máte podiel v tisíckach firiem. To je oveľa lepšia pozícia.

Celosvetovo stále väčšiu dôležitosť získavajú ESG fondy. Tie investujú do akcií firiem, ktoré vo svojom podnikaní dbajú na ekológiu, práva, férové odmeňovanie zamestnancov a udržateľný spôsob riadenia. Výsledky dokonca ukazujú, že tieto firmy rastú dlhodobo viac ako tie, ktoré sa snažia dosahovať čo najvyšší zisk bez ohľadu na všetko a všetkých naokolo.

Dlhopisy sú aktuálne dobrou investíciou, keďže ich úročenie je pomerne vysoké a cena klesla. Aj keď v porovnaní s akciovými fondmi zarábajú dlhodobo menej. Investovať do nich je opäť najlepšie cez dlhopisové podielové fondy a ETF. To všetko platí o dlhopisoch, ktoré vydávajú štáty. Rovnako tak do korporátnych dlhopisov, ktoré vydávajú súkromné firmy, odporúčame investovať len cez fondy a nekupovať ich jednotlivo.

Investovanie do nehnuteľností

Takmer každý z nás vlastní byt alebo dom. Nie je to skutočná investícia, pretože v ňom bývame a nemôžeme ho kedykoľvek predať. V nedávnej minulosti sa vďaka lacným hypotékam mnoho ľudí rozhodlo kúpiť si druhú, takzvanú investičnú nehnuteľnosť s tým, že budú zarábať na raste hodnoty aj prenájme. Problém je, že hypotéky výrazne zdraželi a aj rast hodnoty nehnuteľností sa zastavil, a mnohí na tomto rozhodnutí môžu prerobiť. Ak máte väčšinu svojich peňazí v pravidelnom investovaní, nie je problém vlastniť jednu investičnú nehnuteľnosť. Avšak rozhodne sa netreba na byty a domy spoliehať ako na jedinú investíciu – nemusí sa to vyplatiť.

Digitálne aktíva a kryptomeny

Posledné roky sa zdá, že kryptomeny sú perfektná možnosť, ako rýchlo zbohatnúť. Opak je však pravda. Kým akciové trhy sú kryté ekonomikou a reálnymi zárobkami firiem, kryptomeny nemajú žiadny solídny základ. Nahor ich hodnotu tlačia len špekulácie a prílev nových peňazí do ich nákupov v snahe zarobiť. Od investovania do kryptomien vás rozhodne odrádzame, je to veľmi riskantný krok s nejasným koncom. Toto varovanie ešte viac platí pri ďalšom digitálnom „vynáleze“, ako napríklad NFT.

Neštandardné investície

Zlato je evergreen, na ktorý prisahá množstvo ľudí s argumentom, že nikdy nestratí na hodnote. Fakt je, že aj cena zlata výrazne kolíše a nie každá investícia skončí v pluse. Zlato je dlhodobo uchovávateľ hodnoty, ktorý rastie na cene v čase kríz a klesá v čase bezproblémového ekonomického rastu. Nie je to však investícia: nemá pravidelné výnosy a je veľmi nákladné ho uskladňovať.

Do čoho sa oplatí investovať počas inflácie

Inflácia znehodnocuje úspory a vyhrať nad ňou dokážu dlhodobo len investície na finančných trhoch. To potvrdzujú štatistiky. Pri vysokej inflácii dvojnásobne platí, že by ste mali všetky voľné peniaze vkladať do pravidelného investovania. Akékoľvek iné investície sú buď príliš rizikové, alebo inflácia vymaže ich zisky a pošle vás do mínusu.

Ak na investovanie nemáte čas alebo potrebné znalosti či máte nezodpovedané otázky, do čoho investovať, odporúčame vám obrátiť sa na odborníkov. Naši finanční sprostredkovatelia vám radi ukážu, ako na to.

Nájsť finančného sprostredkovateľa v okolí.

Autor článku: Marián Búlik