Čo je inflácia a ako nás ovplyvňuje?

|

čo je inflácia

Najjednoduchšie objasňuje, čo je inflácia, jej priamy vplyv na našu peňaženku. Za rovnaké množstvo peňazí si kvôli nej kúpime menej tovarov alebo služieb.

Čo je inflácia presnejšie to vysvetľuje Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko: „Inflácia je vlastne číslo, ktoré meria všeobecný rast cien. Ak má hodnotu viac ako nula, znamená to, že za jedno euro môžete kúpiť o niečo menej, ako v minulosti, respektíve euro má menšiu hodnotu ako predtým.“

Nezáleží pritom na mene, v akej sa v krajine platí. Inflácia sa ráta v percentách, zvyčajne na ročnej báze. „Napríklad inflácia vo výške dvoch percent znamená, že úroveň cien za posledný rok narástla o dve percentá,“ približuje Marián Búlik.

Vypočujte si reláciu Svet financií na RTVS o inflácii s Mariánom Búlikom.

Ako sa počíta inflácia?

Čo je inflácia už viete, teraz je čas naučiť sa ju vypočítať. Výpočet inflácie záleží na tzv. spotrebnom koši, v ktorom sa kombinujú rôzne vybrané tovary a služby z každej podstatnej oblasti ekonomiky. Vývoj cien tovarov v tomto koši hovorí, ako sa zmenila inflácia. „Samozrejme, tento centrálny nákupný kôš sa zhoduje s vaším osobným nákupným košom len do istej miery,“ vysvetľuje Marián Búlik.

Aká je aktuálna inflácia na Slovensku?

Aktuálnu medziročnú mieru inflácie si môžete skontrolovať na stránke Štatistického úradu SR. Tento úrad tiež vyhodnocuje mieru inflácie za uplynulý rok. V súčasnosti prežívame najvyššiu infláciu za desiatky rokov. Konkrétne, v máji 2022 dosiahla medziročná inflácia 12,6 %.

Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou?

Inflácia znižuje hodnotu peňazí, čiže aj vašich úspor. Tie by ste nemali nechať len tak ležať na sporiacom účte. „Jedine investovaním dnes máte šancu poraziť infláciu a vyhnúť sa strate hodnoty úspor. To, žiaľ, neplatí o sporiacom účte, vkladnej knižke alebo termínovanom vklade, ktorých úrok je dnes nižší ako inflácia,“ radí finančný analytik. Najlepšie spravíte, ak oslovíte finančného sprostredkovateľa, ktorý vám vypracuje váš osobný investičný plán.

Prečítajte si viac o investovaní.

Inflácia má aj pozitívne stránky

Inflácia je súčasťou prakticky každej ekonomiky, každého štátu. Do istej výšky je inflácia pre ekonomiku  dokonca prospešná. „Od výšky inflácie sa totiž odvíjajú úrokové sadzby na trhu, za ktoré si štáty a firmy požičiavajú. Vyššia inflácia umožňuje nastaviť úrokové sadzby vyššie a dáva centrálnej banke možnosť znižovať úroky, ak chce napríklad podporiť rast ekonomiky,“ hovorí ekonomický expert. 

Pri nulovej inflácii štát tento nástroj stráca, čo môže spôsobiť oslabenie investícií alebo viesť k stagnácii až recesii ekonomiky. Za ideálnu výšku inflácie sa považuje hranica dvoch percent, ktorú sa dlho snažila  dosiahnuť aj Európska centrálna banka (ECB).

Dnes sme v Európe v opačnej situácii: inflácia je extrémne vysoká a ECB nemá inú možnosť ako začať zvyšovať centrálnu sadzbu, aby o niečo spomalila dopyt v ekonomike, a tým aj zastavila a neskôr znížila infláciu. Kým sa podarí “skrotiť” infláciu v Európe na úrovne okolo 2 %, budeme si musieť ešte prejsť fázou zdražovania. Analytici naznačujú, že zvýšená inflácia môže pretrvať najbližších 5 rokov.