Sporenie pre deti: Takto má sporenie pre deti zmysel

|

Smejúce sa batoľa - Ušetrite deťom rozumne s detským sporiacim plánom
Najdôležitejšie fakty ohľadom sporenia pre deti

Čas čítania: približne 6 minúty

  • Ak chcete svojim deťom pomôcť „finančnou injekciou“ pri štarte do samostatného života, najlepšie je začať pravidelne investovať na finančných trhoch čo najskôr. Aj malé príspevky môžu z dlhodobého hľadiska znamenať veľký rozdiel.
  • Rodičia môžu zvážiť rôzne spôsoby investovania peňazí. Najdôležitejšie je, s akým cieľom a na aké časové obdobie investujete.
  • Termínované vklady alebo sporiaci účet v banke majú najnižšie riziko, no neprinášajú takmer žiadny úrok (respektíve vzhľadom na infláciu peniaze strácajú hodnotu).
  • Fondy, akcie a cenné papiere ponúkajú vyššie výnosy. Detský investičný plán má zmysel najmä vtedy, ak plánujete dlhodobo. Dlhý investičný horizont totiž kompenzuje výkyvy na trhu.

Časy prasiatkových pokladničiek a vkladných knižiek sú dávno preč. Ak chcete do svojho potomka niečo investovať z dlhodobého hľadiska, nevyhnete sa rôznym typom investícií. Aj malými príspevkami môžete ušetriť nemalú sumu. Ako na správne sporenie pre deti v časoch nízkych úrokov a vysokej inflácie?

Prečo pravidelné sporenie pre deti dáva zmysel

Deti stoja peniaze. Čím sú staršie, tým viac peňazí sami potrebujú. Napríklad na vodičský preukaz, prvé auto, pobyt v zahraničí, štúdium či prvý podnájom – náklady, ktoré mladí dospelí znášajú sami, sú vysoké. Všetko navyše nedokážu financovať len prácou na čiastočný úväzok alebo z brigády. Vami založené sporenie pre deti im tak môžete uľahčiť štart do života.

Aj malými mesačnými príspevkami môžete nahromadiť slušnú sumu. Ak sú peniaze investované prezieravo a s primerane dobrým výnosom, profitujete aj z efektu zloženého úročenia. Priemerný výnos by totiž z dlhodobého hľadiska mal byť vyšší ako miera inflácie.

Nízke úrokové sadzby na účtoch v bankách a vysoká miera inflácie spôsobujú, že peniaze uložené na účte alebo vkladnej knižke neustále strácajú hodnotu. Preto je dôležité investovať pre čo najlepší výnos – a bez prílišného rizika.

Pravidelné sporenie pre deti: Ako to funguje?

Výber typu investovania závisí od toho, po akom časovom období ich chcete použiť.

V súčasnosti sa zaujímavý výnos dá dosiahnuť len účasťou na finančných trhoch, napríklad prostredníctvom investovania do podielových a ETF fondov. Radšej však plánujte investičné obdobie čo najdlhšie, aby ste tak vykompenzovali výkyvy na trhu.

Pre krátkodobé ciele, napríklad vzdelanie či kúpu auta, sú vhodné iné formy sporenia.

Batoľa pri stole s raňajkami

Aké investičné možnosti existujú?

Existuje niekoľko možností, ako na výhodné sporenie pre deti. Musíte sa však zamyslieť, ako často a koľko chcete investovať

Termínované vklady s vysokou bezpečnosťou

S termínovaným vkladom v banke môžete sporiť peniaze pre svoje deti obzvlášť bezpečne. Kvôli nízkym úrokovým sadzbám sa vám však nasporené peniaze úročia len minimálne alebo vôbec. Aj ten najvyšší úrok je oveľa nižší ako inflácia. Každý deň tak nasporené peniaze strácajú hodnotu. 

Sporenie pre deti na termínovaných vkladoch nie je preto vhodné na dlhodobé budovanie majetku. Majú zmysel, ak chcete ušetriť peniaze v kratšom čase, alebo ak chcete mať peniaze uložené bez rizika.

Podielové fondy

Pravidelné investovanie do podielových fondov a ETF fondov je dnes najlepším spôsobom, ako ochrániť svoje úspory pred infláciou a zhodnotiť ich. Čím skôr začnete investovať, tým väčší finančný majetok si dokážete vytvoriť. 

Oproti iným formám investovania je tu pravdepodobný atraktívny výnos. Je dôležité si uvedomiť, že trh vždy podlieha určitým výkyvom – investíciu do cenných papierov preto určite plánujte s dlhým investičným horizontom.

Starý otec a vnúčata spolu sadia kvety

Ideálny je produkt pravidelného investovania do podielových fondov alebo ETF.

Investovanie do jednotlivých akcií je rizikom, pretože si vyžaduje veľmi dobrú znalosť akciového trhu a zároveň extrémne vysokú ochotu riskovať.

Stavebné sporenie so štátnou prémiou

Zmluva o stavebnom sporení bola dlho považovaná za jednu z najlepších možností sporenia pre deti. Dnes sú už aj tu úrokové sadzby na nízkej úrovni. Stavebné sporenie síce ponúka vysokú bezpečnosť vašich vkladov, ale prináša len mizivé výnosy. V budúcnosti vám však tento typ sporenia môže dopomôcť k získaniu stavebného úveru. 

Okrem toho ešte stále môžete získať štátnu prémiu, no iba za určitých podmienok. Je však nízka a samotná nie je dôvodom, aby ste svoje úspory zhodnocovali práve cez stavebné sporenie.

Sporiaci účet pre deti 

Pre staršie deti, ktoré sa potrebujú naučiť hospodáriť s vlastnými peniazmi, ponúkajú mnohé banky detský účet. Rodičia či starí rodičia im tak môžu pravidelne posielať vreckové. Takisto im môžu posielať aj jednorazové sumy, napríklad na narodeniny alebo na Vianoce. Deti sa tak môžu samy naučiť hospodáriť s peniazmi, a to v bezpečnom prostredí. Takisto môžu sporiť na svoje ciele.

Akú sumu peňazí by som mal našetriť pre moje deti?

Koľko chcete každý mesiac investovať, závisí výlučne od vás. Aj malé príspevky, ako 20 či 30 eur mesačne môžu z dlhodobého hľadiska priniesť zaujímavú sumu. Väčšie peňažné darčeky k narodeninám, krstinám a podobne možno investovať ako jednorazové sumy. Najdôležitejšie je však sporiť pravidelne a začať čo najskôr. V priebehu mnohých rokov sa aj tie najmenšie príspevky nahromadia, úročia sa a naďalej úmerne rastú.

Kedy začať so sporením pre deti?

Pri každom type investovania platí, čím dlhšie sú vaše financie na investičnom trhu, tým máte vyššiu šancu na ich výhodné zhodnotenie. Takisto znížite straty, ktoré vznikajú pri výkyvoch na trhoch. Dôležité je, aby ste pri prvom poklese trhov nespanikárili – neustále vzostupy a pády sú úplne bežné.

Lepšie začať neskôr ako nikdy! Najlepšie je nechať si poradiť, ktorá investícia má vo vašej individuálnej situácii najväčší zmysel. Oslovte svojho najbližšieho finančného sprostredkovateľa, nechajte si vypracovať osobný finančný plán a zabezpečte svoje ratolesti do budúcnosti. 

Najdôležitejšie fakty o sporení pre deti:

  • Ak chcete svojim deťom pomôcť „finančnou injekciou“ pri štarte do samostatného života, najlepšie je založiť sporenie pre deti čo najskôr. Aj malé príspevky môžu z dlhodobého hľadiska znamenať veľký rozdiel.
  • Rodičia môžu zvážiť rôzne spôsoby investovania peňazí. Najdôležitejšie je, s akým cieľom a na aké časové obdobie investujete.
  • Termínované vklady alebo sporiaci účet v banke majú najnižšie riziko, no neprinášajú takmer žiadny úrok (vzhľadom na infláciu peniaze strácajú hodnotu).
  • Fondy, akcie a cenné papiere ponúkajú vyššie výnosy. Detský investičný plán má zmysel najmä vtedy, ak plánujete dlhodobo. Dlhý investičný horizont totiž kompenzuje výkyvy na trhu.

podobné články

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Dôchodkové sporenie: 5 faktov, ktoré budú v roku 2023 kľúčové

Ako sporiť na dôchodok? Najlepšia cesta je využiť kombináciu všetkých možností, ktoré sa ponúkajú.
 

Dievča so srdcom a vianočnými svetlami - správne investovanie peňazí

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Investovanie peňazí správnym spôsobom: Ako získať viac zo svojich úspor

V závislosti od cieľa a časového rámca, v ktorom chcete investovať, existuje niekoľko rôznych investičných možností. Líšia sa predovšetkým z hľadiska výnosu, rizika a doby investovania.