Ako začať s investovaním? Rýchly a jasný sprievodca svetom financií pre začiatočníkov

|

mince a malé postavičky

Alexandra Ilinjová

Hoci je investovanie čoraz populárnejšie, stále dokáže odradiť laikov a finančne neskúsených ľudí pre množstvo neznámych termínov či komplexných stratégií. Investovanie samo o sebe vôbec nie je také nepochopiteľné, podstatné je len vedieť, ako na to.

Pri začiatkoch s investovaním je dôležité nepodceniť:

  • Vzdelávanie: Čítajte knihy, edukačné blogy alebo absolvujte online kurzy, ktoré vás zoznámia so základmi investovania.
  • Stanovenie cieľov: Pred tým, ako začnete investovať, stanovte si jasné ciele. Chcete zhromaždiť úspory na nové auto alebo zabezpečiť sa na dôchodok?
  • Konzultácia s odborníkom: Nechajte si poradiť od finančného sprostredkovateľa, získate tak cenné rady a tipy od skúsenejšieho.

Jedným z najčastejších dôvodov, prečo niektorí ľudia investovať nechcú, je strach. Investovanie so sebou všeobecne nesie názor, že je pre skúsených finančníkov, či bohatých ľudí. A práve pre pocit neistoty a neznáma sa mnohí investovaniu vyhýbajú.

Ak sa s investovaním rozhodnete začať, budete mať na výber hneď z niekoľkých možností. 

Akcie

Pomocou kúpy akcie sa môžete podieľať na úspešnom podnikaní danej firmy, podieľať sa na jej zisku a raste jej hodnoty.

Dlhopisy

Nákupom dlhopisu v podstate poskytujete (požičiavate) finančné prostriedky inému subjektu napr. firme, štátu.

Podielové fondy a ETF

Umožňujú investovať do širokého portfólia akcií, dlhopisov prípadne iných druhov aktív. Vďaka fondu získavate diverzifikované portfólio a ste schopný investovať aj menšie čiastky.

muži sa pozerajú do tabletu

Prečo investovať?

Najefektívnejší spôsob budovania majetku – vďaka investovaniu môžete zhodnocovať svoje prostriedky oveľa efektívnejšie.

Ochrana proti inflácii – investovanie a najmä do dynamických fondov dokáže porážať z dlhodobého hľadiska infláciu a tak chrániť vaše peniaze.

Zúčastňujete sa na úspešnom podnikaní iných a taktiež ťažíte zo spotreby populácie.

krivka investovania a mrakodrapy

Dôležitá informácia na záver

Hodnota investície kolíše, preto je podstatné dodržať investičný horizont, investovať dlhodobo, pravidelne a nepodliehať panike. Práve vaše emócie a nedodržanie stanovenej stratégie vám môžu spôsobiť stratu.

podobné články

sporitelnička prasiatko a mince

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Finančný slovník. Rýchly sprievodca základnými investičnými pojmami

Svet financií je plný pojmov, ktoré môžu v laikoch vzbudzovať veľké otázniky. Predtým, ako človek začne investovať by mal najprv investovať do štúdia.

Pripravili sme si pre vás finančný slovník so základnými finančnými pojmami, s ktorými sa na vašej ceste za budúcnosťou, ktorá stojí za to, zaiste stretnete.

stlpce penazi a stromceky

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Základy investovania: 7 krokov, ako sa rozbehnúť s investovaním

Marián Búlik

Investovanie dnes predstavuje jediný spôsob pre bežných ľudí, ako zo svojich úspor vytvoriť skutočný finančný majetok. Tajomstvo úspechu pri investovaní je skryté v kombinácii času a pravidelných vkladov. Kto každý mesiac počas (ideálne) 10 a viac rokov pravidelne investuje, dokáže svoje úspory znásobiť. Ale poďme od začiatku. V tomto blogu nájdete 7 krokov, ktoré hovoria o základoch investovania a pomôžu vám s investovaním začať.