Korporátne dlhopisy: Prečo by sa im bežní ľudia mali radšej vyhnúť

|

V posledných týždňoch sa veľa hovorí o prípade firmy Arca a rizikách investovania do korporátnych dlhopisov. Čo sú korporátne dlhopisy a pre koho sú vhodné?

V čase, keď v bankách sú na účtoch nulové úroky, ľudia prirodzene hľadajú, kde by svoje peniaze zhodnotili. Jednou z možností, ktoré sa im ponúkajú, sú aj korporátne dlhopisy. Finančný analytik Marián Búlik vysvetľuje, o čo vlastne ide a aké sú riziká tohto typu investície.

Čo sú korporátne dlhopisy?

Firma môže svoj rozvoj a investície financovať nielen úverom z banky alebo vstupom investora, ale napríklad aj dlhopismi. Korporátny dlhopis je cenný papier s takzvaným kupónom, ktorý určuje, aký úrok vám firma vyplatí a kedy. 

„Pre bežných ľudí je korporátny dlhopis rizikový nástroj, pred ktorým by som ľudí rád varoval. Mnoho dlhopisov je totiž v marketingových materiáloch popísaných, akoby to bol vklad v banke s pevným úrokom. V realite to tak vôbec nie je. Pri korporátnych dlhopisoch neexistuje žiadny garantovaný úrok ani žiadna ochrana vkladov. Firma môže dodržať svoje záväzky, ale máme aj mnoho príkladov, keď sa tak nestalo a ľudia o svoje úspory prišli,” vysvetľuje Marián Búlik.


Na čo si treba dať pozor pri korporátnych dlhopisoch? 

Pre bežných ľudí je základom, aby ich úspory neznehodnotila inflácia. Ak na internete vidia ponuku na korporátny dlhopis so zhodnotením 5 – 7 % ročne, je to pre nich lákavé. Ideálne však je, aby sa ľudia poradili s kvalitným finančným sprostredkovateľom. Ten im vie vysvetliť, že výrazne bezpečnejšou cestou, ako kúpiť jeden či dva dlhopisy, je investovanie do dlhopisových fondov, ktoré ich peniaze investujú do stoviek dlhopisov. Ak takúto investíciu necháte pracovať niekoľko rokov, má potenciál priniesť vám v priemere 3 – 4 % zhodnotenie ročne. 

„Je pravdou, že niektoré korporátne dlhopisy na trhu sľubujú vyšší úrok. Musíme však myslieť na to, že riziko rastie so sľubovaným úrokom. Preto jednoznačne bežným ľuďom neodporúčame investovať do jednotlivých korporátnych dlhopisov – majú príliš vysoké riziko. V Čechách ľudia takto investovali vo veľkom a, bohužiaľ, za posledné roky majú až 50 miliónov eur v nevyplatených dlhopisoch,“ varuje finančný analytik. 

Môže Národná banka Slovenska spraviť viac v ochrane investorov?

Národná banka dnes len formálne schvaľuje takzvaný prospekt cenného papiera. To však neznamená, že banka hovorí, že toto je bezpečná investícia. Každý z nás je však zodpovedný za svoje konanie a netreba sa spoliehať na niekoho tretieho. 

„Ak by sa obmedzili podmienky firiem získavať kapitál cez dlhopisy, utrpeli by tým všetky firmy na Slovensku, mnohé by odišli do zahraničia a slovenský kapitálový trh by skolaboval. Jednotlivé dlhopisy sú však primárne pre veľkých investorov, ktorí vedia analyzovať riziko a rozkladajú ho tak, že investujú do množstva rôznych dlhopisov. To však bežný človek nevie, preto odporúčam investovať len prostredníctvom dlhopisových podielových fondov,“ znie rada odborníka na investovanie.

Prečítajte si viac rád o investovaní.