Ako funguje investovanie do akcií? Informácie a tipy pre začínajúcich investorov

|

Investovanie do akcií na akciovom trhu môže priniesť vysoké výnosy, ale zároveň je spojené s vysokým rizikom. Chceli by ste o tomto type investovania vedieť viac? Potom si určite prečítajte, ako investovanie do akcií funguje, na čo všetko by ste si mali dať pozor a na koho sa prípadne v tejto veci obrátiť.

Čo sú to akcie?

Akcie sú druhom cenného papiera. Ich vlastníctvom sa spolu s ostatnými akcionármi podieľate na majetku akciovej spoločnosti, ktorá akcie vydala (emitovala).

Hodnota akcií sa mení podľa:

  • toho, ako sa spoločnosti darí v podnikaní, resp. podľa situácie na trhu
  • ponuky a dopytu 
  • a celkových očakávaní investorov. 

Ich cena sa na akciovom trhu (burze) mení dokonca aj počas dňa. 

Práve preto sú pre investorov zaujímavé. Obchodovanie s nimi môže v krátkom čase priniesť vysoké výnosy. Rovnako ale znamená vysoké riziko.

Investori však môžu na akciách zarobiť aj inak, ako len ich kúpou a predajom. Akciové spoločnosti môžu držiteľom akcií vyplácať takzvané dividendy. Sú to podiely na zisku, ktoré podniky vyplácajú svojim akcionárom podľa dohody – spravidla tri až štyrikrát do roka.

Ako sa akcie delia?

Akcie sa podľa práv akcionára delia na:

  • kmeňové 
  • a prioritné.

Kmeňové akcie

Kmeňové akcie predstavujú najbežnejší typ vydávaných akcií. Sú s nimi spojené všetky základné práva.

Ich majitelia majú právo podieľať sa na zisku a likvidačnom zostatku. Zároveň majú právo podieľať sa na riadení spoločnosti, čo v praxi znamená, že môžu hlasovať na valnom zhromaždení. Akcionári môžu napríklad voliť členov predstavenstva alebo čiastočne rozhodovať o vyplácaní dividend. Váha hlasu závisí od výšky podielu akcionára na majetku spoločnosti.

Kmeňové akcie nemajú pevne stanovenú výšku dividendy, ktorá sa vypláca ich majiteľovi. Výška dividendy a spôsob jej vyplácania podlieha schváleniu valného zhromaždenia spoločnosti.

Prioritné akcie

Prioritné akcie sú spojené s právom na prednostnú, spravidla vyššiu dividendu. To predstavuje výhodu oproti držiteľom kmeňových akcií, ktorí musia počkať, kým sú prednostne vyplatení majitelia prioritných akcií. Výhodne je to najmä v prípade, že by akciová spoločnosť skrachovala. 

Majiteľ prioritných akcií ale výmenou za prednostné právo na dividendy spravidla stráca hlasovacie práva na valnom zhromaždení.

Čo by ste o investovaní do akcií mali vedieť

  • S investovaním do akcií je spojené vysoké riziko. Poklesy o 10 alebo 20 % sú normálnou súčasťou života každého investora.
  • Odborníci odporúčajú riziko zmierňovať diverzifikáciou – investovaním do viacerých rôznych spoločnosti, ideálne aj do rôznych odvetví podnikania. V prípade, že sa jednej spoločnosti nebude dariť, jej straty môžu vykryť zisky ostatných spoločností vo vašom portfóliu. 
  • Ďalšími možnosťou znižovania rizika investovania do akcií je zvoliť si dlhodobý časový horizontminimálne 5 rokov a viac. Pri krátkodobých prepadoch v cene, by ste nemali podľahnúť pokušeniu predať svoje podiely. Po recesii totiž vždy prichádza obdobie rastu, v ktorom by sa cena akcií mala vrátiť na predošlé úrovne a ďalej rásť.
  • Investujte vždy len tie peniaze, ktoré si môžete dovoliť stratiť. Akcie nikdy nenakupujte z finančnej rezervy, ktorú máte odloženú na horšie časy.

Ako do akcií investovať?

Dnes je na trhu k dispozícii veľké množstvo obchodníkov s cennými papiermi – takzvaných brokerov. U vybraného poskytovateľa si viete otvoriť investičný účet, kam prevediete potrebnú počiatočnú sumu. Následný nákup a predaj už prebiehajú cez obchodnú platformu daného brokera.

Pri výbere brokera by ste si mali dať pozor najmä na poplatky, ktoré môžu ovplyvniť celkový výnos investície. Niektoré spoločnosti si účtujú nielen poplatky z každej transakcie, ale aj poplatky za nečinnosť, ak dlhodobo neinvestujete.

Upozorňujeme však, že investovanie do akcií nie je vhodné pre neskúsených investorov. Ak chcete uspieť musíte venovať značný čas a úsilie vzdelávaniu, aby ste skutočne vedeli, čo robíte. Ak na investovanie nemáte čas, zdroje a potrebné znalosti, odporúčame obrátiť sa na odborníkov

Investovanie do akcií samozrejme nie je jediná možnosť, ako zhodnotiť svoje peniaze. Pokiaľ sa na investovanie do akcií necítite, zvážte konzervatívnejšie formy investovania – napríklad podielové fondy, kde za vás investuje profesionál – správca fondu.

podobné články

stlpce penazi a stromceky

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Základy investovania: 7 krokov, ako sa rozbehnúť s investovaním

Marián Búlik

Investovanie dnes predstavuje jediný spôsob pre bežných ľudí, ako zo svojich úspor vytvoriť skutočný finančný majetok. Tajomstvo úspechu pri investovaní je skryté v kombinácii času a pravidelných vkladov. Kto každý mesiac počas (ideálne) 10 a viac rokov pravidelne investuje, dokáže svoje úspory znásobiť. Ale poďme od začiatku. V tomto blogu nájdete 7 krokov, ktoré hovoria o základoch investovania a pomôžu vám s investovaním začať.