Investovanie je pre každého, radí odborník

|

investovanie

Investovanie na finančných trhoch je nevyhnutnosť, inak klienti so svojimi peniazmi nič nezarobia. Investovať do nehnuteľností totiž nie je pre každého a sporenie v bankách zas nevynáša. To si myslí finančný analytik OVB Marián Búlik, ktorý má viac ako 18-ročné skúsenosti ako finančný sprostredkovateľ. Investovaniu sa plnohodnotne venuje už viac ako 8 rokov a v podcaste Osobné financie OVB sa podelil so svojimi skúsenosťami. Vypočujte si podcast o osobných financiách na tému Investovanie.

Pre koho je investovanie?

Mnohí ľudia si myslia, že investovanie je len pre bohatých. „Investovanie je pre každého, kto zarába peniaze alebo má nejaký majetok, pretože pravidelne investovať sa dá už od malej sumy,“ hovorí Marián Búlik s tým, že začať môžete už s 20 eurami. 

Investovanie je dostupné aj tým, že každý kvalitný finančný sprostredkovateľ vie klientovi priniesť zmluvy, s ktorými sa dá investovať do svetových trhov formou podielových fondov. „Aj človek z malého mestečka vie investovať do amerických, európskych, globálnych fondov, podieľať sa na ekonomikách v zahraničí, hoci aj malými sumami,“ vysvetľuje finančný analytik.

Aký je rozdiel medzi sporením a investovaním?

Sporenie je odkladanie peňazí v banke, no pri investovaní vkladáme peniaze do akciových alebo dlhopisových trhov. „Už sa nerozprávame o garanciách, ale o možných potenciálnych výnosoch, riziku výkyvov, riziku straty, ktoré musíme zohľadniť, rozprávame sa o investičnom horizonte,“ objasňuje Marián Búlik. 

Pri investovaní hľadáme výrazne vyšší zisk, ako pri sporení. Aby sme si mohli vytvoriť rezervy, z ktorých budeme žiť na dôchodku, potrebujeme každoročný zisk nad hodnotu inflácie. Takúto ziskovosť pri sporení v bankách nedosiahneme.

Do čoho je dobré investovať?

Ľudí často lákajú investície, pri ktorých vidia často veľké nárasty, ako napríklad pri kryptomenách alebo pri zlate. „Pravdou však je, že pri takýchto investíciách nehovoríme o investovaní, ale o špekuláciách, respektíve o obchodovaní. A to je to, čo bežným klientom neodporúčame,“ objasňuje Marián Búlik. Pri takýchto obchodoch človek buď nič dlho nezarobí, ako napríklad pri zlate, alebo dokonca môže prísť o peniaze, keď napríklad kúpi nesprávnu kryptomenu.

„Ľuďom dávame možnosť zúčastniť sa na svetových akciových a dlhopisových trhoch formou štandardných investičných produktov, ktoré nie sú žiadne špekulácie ani podozrivé operácie,“ hovorí dlhoročný sprostredkovateľ. Do týchto fondov sa Marián Búlik nebojí priviesť žiadneho Slováka. Niektorí už predsa investormi sú, napríklad tí, ktorí majú druhý alebo tretí dôchodkový pilier.

Ako vieme, že sa nejaká investícia oplatí?

„Bežný človek nemá žiadnu šancu posúdiť investície do hĺbky, či v tom nie je skrytá nejaká špekulácia, či je to pre neho vhodné alebo nie,“ hovorí Marián Búlik otvorene o tom, že sa v tomto prípade naozaj treba spoľahnúť na radu odborníka. Tak, ako si nevie každý opraviť auto, nemá každý ani znalosti na posúdenie investície. Finanční odborníci dokážu vyfiltrovať vhodné investície podľa rôznych parametrov a na základe toho vybrať a odporučiť tie najvhodnejšie.

Aký je rozdiel medzi OVB a brokerskou spoločnosťou?

„Rozdiel je v tom, že my ľuďom neriešime investície. Riešime to, aby dosiahli svoje ciele,“ vysvetľuje skúsený sprostredkovateľ. Investície musia byť podľa filozofie OVB v súlade s finančnými cieľmi, ktoré má daný klient pred sebou. Sprostredkovatelia berú do úvahy celý finančný stav klienta a k tomu prispôsobujú investovanie, aj čo sa týka jeho rizikovosti, investičného horizontu atď. 

„My nie sme investiční odborníci, my sme odborníci v tom, ako priviesť klienta k jeho cieľom, ku ktorému pridávame aj náš najdôležitejší cieľ, a tým je finančná nezávislosť najneskôr na dôchodku,“ uvádza to Marián Búlik na pravú mieru. Brokerská spoločnosť pritom len „predáva“ investície, ale neberie do úvahy celkový klientov finančný stav.

Ako začať s investovaním?

V prvom rade si stanovíme ciele, teda načo chceme investovať peniaze. Najlepšie ciele sú vlastný dôchodok, sporenie pre deti na vzdelanie, na vlastné podnikanie alebo na budúce lepšie bývanie. Keď máme určený cieľ, vieme si povedať, kedy ho chceme dosiahnuť.

„Keď si u klienta určíme cieľ a investičný horizont, zistíme jeho pohľad na riziko,“ hovorí Marián Búlik. Ako klient vidí výkyvy na trhu? Ako emocionálne zvládne, že jeho investícia môže poklesnúť na 20 - 30 %? Bude to považovať za katastrofu, alebo akceptuje, že je to charakteristická vlastnosť trhov? Ak máme všetky tieto parametre, môžeme začať investovať.

Čo sú najčastejšie chyby pri investovaní?

„Najväčšou chybou, ktorú vidíme v praxi, je to, že ľudia odkladajú rozhodnutie,“ hovorí Marián Búlik. Buď odkladajú stretnutie so svojím finančným sprostredkovateľom, alebo žiadneho ani nemajú a nehľadajú, hoci vedia, že by to mali riešiť. 

Druhý problém je, že keď im aj sprostredkovateľ odporučí investovanie, chcú si to premyslieť, zvážiť, a tak sa zamotajú, že zas nespravia potrebné rozhodnutie. Často sa snažia investovanie sami pochopiť, no bez desiatok hodín štúdia nie je možné porozumieť týmto najzložitejším produktom na finančnom trhu. „Investovanie je čerešnička na torte vo finančnom sprostredkovaní,‟ hovorí Marián Búlik a klientom odporúča, aby sa v tejto otázke spoľahli na finančného odborníka, ktorý mu rozumie.

Čo je optimálna suma, ktorú si má človek vyčleniť na investície?

„Na investície by som si mal odložiť, čo najviac dokážem,“ odporúča finančný analytik. Ak máme prácu a sme zdraví, mali by sme si sporiť a „napĺňať sýpky“. Nikdy totiž nevieme, kedy sa situácia zmení.

Ako dlho by sme mali investovať?

Čím dlhšie, tým lepšie. Ak by ste chceli investovať kratšie ako 5 rokov, Marián Búlik s tým ani neodporúča začínať. Pri investovaní sa treba orientovať na dlhšie časové horizonty, aspoň 7 - 8 rokov, ideálne viac ako 15 rokov. Pri období aspoň 15 rokov je štatistická istota, že klient zarobí.

„Čas a zložené úročenie sa naplno prejaví až pri takýchto dlhých horizontoch. Ak nemám problém zobrať si hypotéku, ktorú budem splácať 30 rokov, nemôžem mať ani problém s tým, že rovnakých 30 rokov budem sporiť a investovať,“ myslí si Marián Búlik.

Čo je to zložené úročenie?

„Zložené úročenie znamená, že keď vložím peniaze a ony mi v tomto roku zarobia percentá, budúci rok sa úročia nielen moje peniaze, ale aj tie zarobené percentá,“ vysvetľuje finančný analytik. „Čím dlhšie a čím viac percent zarábam, tým rýchlejšie rastie môj majetok,“ dodáva.

Investovať do firemných dlhopisov?

Firemné dlhopisy si netreba mýliť s termínovanými vkladmi, na čo upozornuje aj Národná banka Slovenska. „Firemné dlhopisy sú investície veľmi nebezpečného typu, pretože ide o priamu pôžičku jednej konkrétnej firme,“ vysvetľuje Marián Búlik. Napríklad ak si nejaká finančná skupina chce postaviť súbor obchodných priestorov, môže si požičať buď od banky, alebo si požičia od bežných občanov. Ak firma skrachuje a projekt jej nevyjde, je možné prísť o všetky peniaze, ktoré sme do takéhoto dlhopisu vložili. 

Kto sa chce podieľať na firemných investíciách, nemal by investovať do konkrétnych firemných dlhopisov, ale cez fondy. Ak do takéhoto fondu vložíte peniaze, tie sa investujú do desiatok až stoviek rôznych korporátnych dlhopisov, nielen do jedného. Z toho plynie aj výrazne nižšie riziko.

Dá sa investovaniu naučiť?

Ľudia majú záujem nielen riešiť investovanie, ale aj sa v ňom vzdelávať. Najefektívnejšie vzdelávanie je formou hry a platí to aj pri tom finančnom. V hre Finančná sloboda si môžete skúsiť robiť aj investičné rozhodnutia. 

Klienti si v hre môžu vyskúšať, ako funguje finančný trh a investície. „Toto je najlepšia forma, akou ľudia môžu pochopiť základy finančných trhov, a potom výrazne lepšie rozumejú, prečo investovať, prečo takou formou, ako im my radíme. Sú emocionálne odolnejší voči výkyvom, korekciám, recesiám, krízam, a majú výrazne vyššiu šancu, že budú úspešní investori,“ uzatvára Marián Búlik. Vypočujte si celý podcast.