10 tipov, ako môžete ušetriť pri nákupe vianočných darčekov

|

vianočné darčeky

Vianočné sviatky sú časom spoločne prežitých chvíľ, radosti, ale aj darčekov. V atmosfére štedrosti sa však často ukrýva stres v podobe finančnej záťaže. Niektorí ľudia s cieľom potešiť blízkych sú v pokušení minúť viac, než si môžu dovoliť. Tento trend môže doviesť k začarovanému kruhu – dlhodobému zadlženiu. Ako nájsť rovnováhu medzi štedrosťou a finančnou zodpovednosťou počas Vianoc?

S našimi praktickými tipmi zvládnete vianočné nákupy s rozvahou a zároveň potešíte svojich blízkych. A to bez toho, aby ste sa dostali do finančných problémov.

  1. Naplánujte si rozpočet. Buďte realistickí a triezvo uvažujte o tom, čo si môžete dovoliť. Snažte sa toho striktne držať. Rozpočet by mal zahŕňať všetky náklady spojené so sviatkami od nákupu potravín cez stromček a vianočné ozdoby až po darčeky.
  2. Pripravte si zoznam darčekov. Vďaka nemu sa vyhnete stresom pri nákupe na poslednú chvíľu, ale môžete aj ušetriť. Často totiž platí, že s väčším nákupom môžete získať vyššiu zľavu alebo rôzne iné benefity ako napríklad dopravu zadarmo.
  3. Nakupujte darčeky počas celého roka, najmä počas výpredajov a mimo hlavnej sezóny.
  4. Porovnávajte ceny. Hlavne pri online nákupoch využite porovnávače cien, vďaka ktorým môžete ušetriť aj desiatky eur. Výhodou tiež je, že pri cenách produktov sa uvádza aj cena za dopravu.
  5. Vyrobte si vlastné darčeky. Vytvorenie vlastných darčekov je nielen cenovo výhodné, ale aj osobnejšie a úprimnejšie. Do procesu navyše môžete zapojiť aj zvyšných členov rodiny či priateľov a vytvoriť si tak novú spoločnú tradíciu.

žena balí darčeky

6. Pri vlastnej tvorbe ešte zostaneme. Baliaci papier tento rok nebudete potrebovať. Darčeky môžete zabaliť napríklad do novinového papiera, kúska látky či pokresleného papiera. Kreativite sa medze nekladú a obdarovaných okrem darčeka poteší aj nápaditý spôsob ich zabalenia.

7. Stanovte si maximálny počet darčekov alebo sumu, ktorú pri nákupoch miniete. V rámci rodiny sa tiež môžete dohodnúť, kto komu daruje darček. Vyhnete sa tak honbe za väčším počtom darčekov. 

8. Zložte sa na spoločný darček. Namiesto toho, aby každý kupoval samostatné darčeky, môžete sa zložiť a darovať jeden hodnotnejší darček. Tento spôsob je ideálny, ak chcete obdarovaného potešiť napríklad elektronikou, šperkom či dovolenkou.

9. Využite zľavy a vernostné programy. Dnes už takmer každá firma (hlavne e-shopy) ponúka nejakú formu vernostného programu alebo zľavové kódy. Stačí, ak do google.sk zadáte „názov e-shopu zľavový kód“, a zobrazia sa vám špecializované stránky, ktoré sa zaoberajú zbieraním týchto kódov. Vďaka pár minútam pátrania ušetríte aj 10 %.

10. Uprednostnite platbu kartou. Banky ponúkajú svojim klientom rôzne programy, vďaka ktorým môžu nakupovať so zľavami alebo získať rôzne odmeny. Medzi najpopulárnejšie patrí tzv. cashback – banka vám na účet vráti časť peňazí z nákupu.

Veríme, že vám tieto tipy pomôžu pri plánovaní vašich vianočných nákupov tak, aby ste mohli ušetriť a zároveň potešili svojich blízkych bez zbytočného finančného zaťaženia.

Chceli by ste začať s finančným plánovaním?

Využite služby našich profesionálnych finančných sprostredkovateľov, ktorí vám vypracujú komplexný finančný plán zohľadňujúci vaše osobné potreby a ciele.