5 rád, ako na cestovné poistenie

|

Podľa dát poisťovní sú Slováci pri plánovaní dovolenky pomerne disciplinovaní: väčšina cestuje do zahraničia s uzavretým cestovným poistením. Horšou správou je, že zďaleka nie každý je poistením dostatočne chránený. Dôvodom sú niektoré chýbajúce druhy poistenia alebo nízka poistná suma.

V tomto blogu nájdete 5 rád, ako si uzavrieť cestovné poistenia tak, aby vás skutočne chránilo a vy ste si mohli bezstarostne užívať dovolenku.

Plus nebude chýbať ani horúca aktualita na záver...

 

Rada č.1: Načo pridávať k poranenej nohe ešte žalúdočné ťažkosti z vysokého účtu od lekára...

Takzvané poistenie liečebných nákladov je úplný základ. Kryje ošetrenie u lekára, lieky a prípadný pobyt v nemocnici. A to s vysokým limitom (až do 250-tisíc eur) a s nulovou spoluúčasťou. Práve to je rozdiel voči Európskemu preukazu zdravotného poistenia (čiže klasickej „zdravotnej kartičky“), ktorý kryje ošetrenie len v štátnych zariadeniach (ktoré v letovisku bežne nenájdete) a musíte pri ňom počítať so spoluúčasťou bežnou v danej krajine. Spoliehať sa len na preukaz poistenca je riskantné, pretože doplácať môžete stovky eur. Zvlášť preto, že poistenie liečebných nákladov bežne stojí do 2 eur na deň.

Rada č.2: Nepodceňujte poistenie batožiny. Najmä ak letíte s prestupom

Toto poistenie zvykneme podceňovať s klasickým argumentom „prečo by sa práve mne mala stratiť batožina“. Podľa štatistík sa však ročne v leteckej doprave stratí 25 miliónov kufrov. Z toho 49 % prípadov sa týka prestupných letov, čiže keď batožinu prekladajú z jedného do druhého lietadla na obrovských medzinárodných letiskách. Nepríjemnosti vám však vie spôsobiť nielen stratená, ale aj poškodená či omeškaná batožina. Napríklad až 77 % problémov s batožinou spôsobuje práve meškajúca batožina voči 7 %, keď skutočne dôjde k strate. Meškanie batožiny je teda skutočne masový problém, s ktorým vám však vie pomôcť poistenie batožiny.

Toto poistenie poskytuje finančnú náhradu za poškodenie, zničenie, stratu alebo odcudzenie kufra či tašiek, s ktorými cestujete na dovolenku. Poistenie rovnako kryje oneskorenie batožiny o viac než 24 hodín. Ako odškodnenie môžete v závislosti od poisťovne bežne dostať od 800 do 3 000 eur, pričom poistenie chráni okrem samotného kufra aj jeho obsah, čiže veci osobnej potreby, cennosti, elektronické a optické prístroje, športové potreby a podobne. V ideálnom prípade odporúčame odfotiť si obsah kufra pred odletom a spraviť si zoznam vecí: v takom prípade urýchlite vyplatenie celej škody poisťovňou.

Rada č.3: Rodinný rozpočet najviac ohrozujú vami spôsobené škody. Našťastie sa viete chrániť poistením

Ktorá situácia na dovolenke vám môže najhlbšie načrieť do rodinného rozpočtu? Ak ste tipovali zranenie či chorobu a pobyt v nemocnici, neuhádli ste. Je to spôsobená škoda na zdraví. V zime sú to typicky zrážky na lyžiarskom svahu, v lete zase zrazení chodci motorkou. Najvyššie známe účty za liečenie a ujmu na zdraví sa vyšplhali až na 100-tisíc eur. Pritom poistenie zodpovednosti za škodu vyjde len na cca 1 euro na deň. Pri celoročnom poistení aj výrazne menej.

Rada č.4: Ak celoročné poistenie, tak skutočne kvalitné

Banky rady poskytujú k platobným kartám ako službu celoročné cestovné poistenie. Stojí častokrát bagateľ (20 či 30 eur ročne) a kryje celú rodinu (rodičov aj ich deti do 18 rokov pri spoločnej ceste). Znie to skvele, až kým sa nestane niečo vážne. Toto poistenie totiž zvyčajne kryje len liečbu úrazu či choroby, aj to s veľmi nízkou poistnou sumou. Ak cestujete do zahraničia aspoň 2x ročne, rozhodne stojí celoročné poistenie za úvahu. Avšak len v „kvalitnej verzii“ s kombináciou liečebných nákladov s dostatočnou poistnou sumou, poistením zodpovednosti za škodu, batožiny aj storna zájazdu.

Rada č.5: Nezabudnite na užitočné appky a kontakty

Na dovolenke v zahraničí sa rýchlo môže niečo pokaziť a vy budete potrebovať pomoc. Či už ste v zahraničí s cestovkou alebo individuálne, je dobré zaregistrovať sa pred cestou na webe ministerstva zahraničia. Takto sa k vám môže rýchlejšie dostať potrebná pomoc. Rovnaké ministerstvo pripravilo aj appku Svetobežka s praktickými radami pri cestách za hranice Slovenska. Keď po príchode do cudzej krajiny dostanete roamingové SMSky, treba si z nich uložiť kontakty na najbližšie veľvyslanectvo. Nikdy neviete, kedy ich budete potrebovať. Samozrejme, v prípade núdze sa viete na mieste obrátiť aj na ktorékoľvek zastupiteľstvo členskej krajiny EÚ.

Pri dovolenke na Slovensku by ste mali mať v mobile appku Horská služba, vďaka ktorej jediným kliknutím vyšlete signál SOS záchranným zložkám. Ideálnym sprievodcom po horách aj dolinách je aplikácia Mapy.cz v offline verzii. Ak si ich doma stiahnete do mobilu, budete presne vedieť, kde sa nachádzate aj bez mobilného signálu.

Najčastejšia otázka dneška: V blízkosti môjho gréckeho letoviska sú požiare. Môžem sa rozhodnúť necestovať a dostanem vďaka poisteniu storna zájazdu peniaze späť?

Áno, ak máte uzatvorené poistenie storna v poisťovni, ktorá ako dôvod pre plnú náhradu nákladov uznáva aj živelnú pohromu, ktorá sa deje vo vzdialenosti menšej ako 100 kilometrov od cieľovej destinácie a do začiatku dovolenky zostáva menej ako 14 dní. Čo je presne prípad aktuálnych požiarov na ostrovoch Rodos a Korfu.

Poistenie storna zájazdu sa však nedá objednať hocikedy, resp. nechráni okamžite. Nepomôže preto uzatvárať si ho pár dní pred odletom na grécke ostrovy, keď ste si na internete prečítali, že na nich zúria požiare. Poisťovne umožňujú kúpiť si poistenie storna najneskôr na druhý deň po kúpe zájazdu či leteniek, alebo s čakacou dobou 8 až 14 dní. To znamená, že poistenie vás chráni až týždeň resp. dva týždne (v závislosti od konkrétnej poisťovne) po jeho uzavretí. Ak cestujete až o niekoľko týždňov a vo vašom letovisku minulé roky aspoň raz horelo, rozhodne netreba zabudnúť na poistenie storna. Zvlášť preto, že kryje aj iné nečakané udalosti, ktoré vám môžu zabrániť v ceste (napr. predvolenie na súd, strata zamestnania či zhoršenie zdravotného stavu).