6 najčastejších chýb pri životnom poistení, ktoré vás stoja peniaze

|

V tomto blogu vás chceme upozorniť na najčastejšie chyby, ktoré ľudia robia pri rizikovom životnom poistení. Ak ktorúkoľvek z nasledujúcich chýb identifikujete pri svojom životnom poistení, kontaktujte čím skôr svojho finančného sprostredkovateľa (resp. ak ešte žiadneho nemáte, nájdete ho tu).

Chyba č.1: Žiadne poistenie

Najväčšou chybou je, ak nemáte vôbec žiadne životné poistenie. Žiaľ, mnoho ľudí sa spolieha na to, že im sa nič nestane. Avšak štatistiky hovoria presný opak: každý rok sa vážne úrazy či ochorenia týkajú stále väčšieho počtu ľudí. A aj počty prípadov invalidity predovšetkým kvôli vážnej chorobe stále rastú (stačí si pozrieť každoročne vyšší počet nových invalidných dôchodkov). Skutočne sa neoplatí riskovať...

Chyba č.2: Chýbajúce riziká

Kvalitné rizikové životné poistenie musí riešiť 4 kľúčové riziká klienta: smrť, kritické choroby, trvalé následky v dôsledku úrazu a invaliditu. Ak niektoré z rizík chýba vo vašej zmluve a je vzhľadom na vašu finančnú situáciu dôležité, je treba to rýchlo napraviť.

Chyba č.3: Rôzne zbytočné pripoistenia

Mnoho ľudí má v rámci životného poistenia uzavreté rôzne drobné pripoistenia, ako napríklad denné odškodné pri pobyte v nemocnici či počas PN-ky. Je bezpochyby fajn dostať 10 eur na deň, keď sa liečite z chrípky, ale v skutočnosti je to zbytočné. Ak máte totiž vytvorenú odporúčanú finančnú rezervu, tieto peniaze nepotrebujete. Zrušením týchto pripoistení bežne ušetríte každý mesiac aj 10-15 eur, ktoré môžete využiť inde. Toto odporúčanie však neplatí pre ľudí, ktorí nemajú žiadnu finančnú rezervu a žijú skutočne od výplaty k výplate. V takom prípade môže výpadok aj zopár stoviek eur mesačne priviesť človeka do problémov a drobné pripoistenia sú vhodnou ochranou.

Chyba č.4: Mám životné poistenie, ale neviem kde a aké

V prvom rade sa snažte zistiť, aké poistenie máte a nechať si ho skontrolovať sprostredkovateľom. Ak neviete, kde začať, obrátťe sa najprv na svojho súčasného či predchádzajúceho sprostredkovateľa, resp. spoločnosť, pre ktorú pracoval. Môžete sa obrátiť aj priamo na poisťovne, kde tipujete, že by poistenie malo byť zriadené. Alebo skúste nájsť pôvodnú zmluvu v mailoch alebo u seba doma v dokumentoch. Tento krok stojí v každom prípade za pokus, pretože vám z účtu pravidelne odchádzajú peniaze a bolo by vhodné zistiť, či to má zmysel.

Chyba č.5: Sporiť si na dôchodok len cez životné poistenie

Až na niektoré prípady nie je kombinácia poistenia a sporenia v jednom najlepším riešením. Namiesto toho je lepšie nechať si zriadiť rizikové životné poistenie a samostatne a pravidelne investovať do podielových a ETF fondov. To je ideálna kombinácia, kedy ste chránení voči nečakaným situáciám a zároveň zhodnocujete svoje úspory. Poraďte sa so svojím finančným sprostredkovateľom.

Chyba č.6: Pred veľa rokmi som si založil(a) poistenie a odvtedy to neriešim

Vaša životná situácia sa rokmi mení a zmluva by to mala vždy reflektovať. Nastavenie poistenia pre mladého človeka bez detí a záväzkov je úplne iné ako pre hlavu rodiny s dvoma deťmi a  hypotékou. Je veľmi dôležité dať zmluvu pravidelne skontrolovať, či plní svoj účel a či vás skutočne chráni. Nie každú zmluvu treba hneď rušiť, častokrát stačí upraviť jej nastavenia. Niekedy je však lepšie starú zmluvu vypovedať a nastaviť novú – s nižšou cenou alebo lepšími podmienkami za rovnakú cenu. Vždy je to na posúdení odborníka.

Skontrolovaním zmluvy len získate

Najdrahšie poistenie je také, ktoré platíte, ale v skutočnosti vás poriadne nechráni. V takom prípade je každé euro minuté zbytočne. V dnešných časoch, kedy všetko dražie, je dobré prehodnotiť, za čo sa oplatí platiť a za čo nie. Ak si necháte skontrolovať svoje životné poistenie finančným sprostredkovateľom, môžete len získať. Niekedy ušetríte na poistnom, niekedy získate lepšiu ochranu za rovnaké poistné. Alebo sa uistíte, že vás zmluva dobre chráni a vy môžete pokojne spávať.