8 rád, ako si užiť letnú dovolenku

|

Leto znamená pre väčšinu ľudí obdobie, kedy si doprajú zaslúžený oddych. Aby ste si letnú dovolenku mohli naplno užiť bez zbytočných starostí, prečítajte si niekoľko užitočných rád od Mariána Búlika, finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko.

Nepodceňujte ochranu detí a úrazy

Štatistika je neúprosná: počas letných prázdnin počet úrazov detí výrazne stúpa. Najčastejšie sa zrania doma (36 %), na športoviskách (23 %), cestách (21%) a v škole, resp. predškolskom zariadení (17 %).

Pre zmiernenie následkov môžete urobiť dve veci. Ak sú deti vonku, platí zásada, že musia byť videné. Pri bicyklovaní potrebujú prilbu, chrániče na lakte a kolená a, samozrejme, reflexné prvky. Druhým opatrením je kvalitné úrazové poistenie pre deti. Stojí približne 40 eur na celý rok, ale kryje napr. nielen zlomeniny a popáleniny, ale aj dlhodobé následky ako trvalú invaliditu. Úrazové poistenie vie zmierniť výpadok príjmu rodiča, ak musí zostať s dieťaťom doma.

8 praktických rád, ako si užiť letnú dovolenkU

1/ Nespoliehajte sa len na karty, vždy noste so sebou aj trochu hotovosti

Vzhľadom na zmeny poplatkov v bankách si určite preverte, koľko vás bude stáť výber z bankomatu, zmena PIN kódu či kontrola zostatku. Ak máte možnosť, zoberte si sebou dve platobné karty. Ideálne, ak sú z odlišných  kartových spoločností. Každopádne, vždy noste vo vrecku aj trochu hotovosti v miestnej mene.

2/ Zistite si, aký adaptér potrebujete.

V niektorých krajinách v hoteloch radi využívajú fakt, že nemáte adaptér a za požičiavanie vám naúčtujú poplatok. Je lepšie kúpiť si vlastný adaptér. Ak striedate viacero krajín, vyberte si univerzálny. Naopak, ak chodíte len do jednej krajiny, kúpte si špeciálny. V oboch prípadoch ušetríte.

3/ Pozor na suveníry – za niektoré vám doma hrozia problémy

Ak si chcete niečo z dovolenky priniesť a neviete, či môžete, pozrite sa do zoznamu chránených druhov živočíchov a rastlín pod kontrolou dohovoru CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Ohrozenými druhmi sú opice, šelmy, papagáje, dravce, jaštery, korytnačky, koraly, ale aj rastliny - najmä kaktusy a orchidey. Ak vám niečo z toho objavia na letisku colníci, hrozí vám veľký problém. https://www.minzp.sk

4/ Nezabudnite na cestovné poistenie. Ak cestujete častejšie, oplatí sa  viac celoročné

Bez cestovného poistenia do zahraničia necestujte– nemá zmysel riskovať. Poistenie si vyberte podľa toho, ako často cestujete do zahraničia. Ak raz ročne, môžete si uzavrieť krátkodobé cestovné poistenie. Cena pri ňom sa odvíja od toho, koľkí cestujete, čo chcete mať kryté a kam cestujete. Napríklad na dva týždne pre rodinu (2 dospelí a dve deti do 14 rokov) dovolenkujúcu v Európe vrátane Turecka vyjde cestovné poistenie približne na 55 eur (vrátane poistenia liečebných nákladov, úrazového poistenia, poistenia batožiny a zodpovednosti a pod). Ak rodina cestuje mimo Európy, cestovné poistenie by vyšlo približne na 97 eur. V tomto prípade už je lepšie zvážiť celoročné poistenie – na celý rok a do celého sveta vychádza približne na 115 eur. Výhodou celoročného poistenia je, že nemusíte poistku riešiť pred každou cestou.

5/ Nezabudnite na poistenie zodpovednosti – môže vám ušetriť tisíce eur

Najväčšie náklady vám hrozia, ak niekomu spôsobíte škodu na zdraví. Každý rok sa stanú prípady, keď turisti na bicykli niekoho zrazia alebo upchajú v hoteli záchod plienkami a vytopia hneď niekoľko izieb. Vo vážnych prípadoch vám hrozí, že budete platiť  tisícky eur. Preto sa uistite, že v cestovnom poistení máte zahrnutú aj zodpovednosť. Pozor na poistenie k platobnej karte, ktoré nemusí obsahovať poistenie zodpovednosti, prípade má obmedzené plnenie. Alebo kryje rodinných príslušníkov len vtedy, ak títo cestujú s „majiteľom karty“.

6/ Nepodceňujte očkovania a platnosť víz

Nielen v ďalekých exotických krajinách, ale aj v severnej Afrike či na Blízkom východe  vám hrozia vážne choroby. Preto si určite zistite, aké aktuálne choroby hrozia v oblastiach, kam cestujete, a dajte sa zaočkovať včas, aby vakcína mohla počas cesty dostatočne účinkovať. Typické choroby, proti ktorým sa očkuje do zahraničia, sú žltačka A a B, brušný týfus, zápal pľúc pneumokokového pôvodu,  meningokokový zápal mozgových blán, žltá zimnica, ale aj  osýpky či cholera. Nepodceňte ani víza: stránka ministerstva zahraničných vecí vám dá odpoveď na otázky k vízovej povinnosti pre vašu dovolenkovú destináciu alebo, naopak, koľko v krajine môžete pobudnúť bez potreby žiadať o víza. www.mzv.sk/cestovanie-a-konzularne-info

7/ Pripravte svoje auto na dovolenku

Ak cestujete na dovolenku autom, nechajte si ho pred cestou skontrolovať. Oprava počas cesty by vás zbytočne stále nervy a čas, ale aj množstvo peňazí navyše. Nezabudnite ani na poistenie. Uistite sa, že máte v balíku aj asistenčnú službu, ktorá vám pri poruche alebo nehode poradí, ako postupovať a či zabezpečí bezplatné odtiahnutie do servisu. Ak nemáte havarijné poistenie, za zváženie určite stoja pripoistenia k povinnému zmluvnému poisteniu, napríklad proti havárii a vandalizmu, živlom či krádeži. Pretože základná povinná  poistka chráni len cudzie auto, ale nie to vaše. Na trhu sú aj poisťovne, v ktorých si pripoistenia môžete uzavrieť len na pár týždňov v lete.

Variantov, ako chrániť  vlastné auto, je viac. Najlepšie je poradiť sa so svojim sprostredkovateľom, čo vaše PZP obsahuje a aké ďalšie možnosti máte.

8/ Roaming v EÚ skončil. Ak však nedodržíte pravidlá, budete platiť navyše

Aj keď roaming skončil v rámci Európskej únie už pred viac ako rokom (15. júna 2017), pozor si treba dať na dáta. Dobrou správou je, že hovory aj smsky môžete využívať ako doma. Avšak pri dátach si treba dať pozor, pretože každý operátor sa k ich čerpaniu v zahraničí postavil inak. Niektorí operátori napríklad sledujú, akú časť mesiaca ste strávili mimo Slovenska, prípadne či objem dát sťahovaných v zahraničí za posledné 4 mesiace nepresiahol minuté dáta na Slovensku. Aj keď cestujete len na 2 týždne, pri množstve voľného  času a deťoch, ktoré si nenechajú ujsť príležitosť pozerať desiatky rôznych videí na Youtube a sociálnych sieťach, môžete tieto podmienky porušiť.  A potom platíte zbytočné poplatky za každý stiahnutý megabajt.

Ešte pred cestou na dovolenku sa preto informujte o podrobnostiach u svojho operátora a potom si na dáta dávajte pozor. Predídete tak prípadnému sklamaniu pri pohľade na telefónny účet.