Ak v rodine chýbajú peniaze, častou príčinou je finančná negramotnosť

|

1. Životná úroveň na Slovensku sa z roka na rok zvyšuje. Svedčí o tom rast miezd, úspory v bankách, ale aj potreby obyvateľov. Aká je ale situácia na východe Slovenska? Dokážu sa ľudia vo svojich financiách dobre orientovať, alebo majú v tomto smere ešte rezervy?

Nakoľko chýba finančná gramotnosť na školách, dnes majú stále aj mladí ľudia ale aj ľudia v produktívnom veku problém narábať s peniazmi. Vedia ich zarobiť, ale nevedia ich efektívne rozložiť a gazdovať s nimi. Bohužiaľ mnohí si nevedia prepočítať či sa im napr. oplatí zobrať úver prípadne nejaké spotrebiče na splátky. Mnohí sa nezmyselne zadlžujú, kupujú si drahé nehnuteľnosti, ktoré v budúcnosti nebudú vedieť utiahnuť. Dnes 40-50 roční ľudia majú už deti, ktoré zarábajú a keď doma videli, že rodičia všetko riešili úvermi a nedokázali mesačne nič odložiť, ako asi budú fungovať oni??

2. Pri svojej práci sa denno-denne stretávate s klientmi, ktorí riešia otázky týkajúce sa peňazí a vidíte aj do toho, na čo povedzme najviac míňajú. Viete teda, za akým účelom opúšťajú peniaze ich peňaženky, či bankové účty najčastejšie? Dokážu ľudia na východe šetriť/vytvoriť si povedzme rezervu, alebo skôr si doprajú a nepremyslene míňajú? Koľko eur priemerne dokážu mesačne/ročne ušetriť?

Najviac dnes rodiny míňajú na bývanie (úvery + nájomné) a bežné výdavky domácnosti (strava, cestovné, oblečenie, drogéria..). Mladí ľudia, ktorí dnes ale bývajú s rodičmi a využívajú „mama-hotel“ si málokedy tvoria rezervy – žijú heslom “chcem si užívať teraz“. Tam ide skoro celá výplata na záľuby, posedenia v meste a cestovanie. Mnohých to ale v staršom veku dobehne, keď si budú chcieť zakladať vlastné rodiny a riešiť vlastné bývanie. Ľudia vo veku okolo 30 rokov sú už rozvážnejší a mnohí v závislosti od výšky platu si dokážu tvoriť rezervy od 50-500 €. Povedzme si úprimne, kým bývam s rodičmi, tak nemám žiadne výdavky a mala by som si odkladať v tom čase viac ako 50% z platu. Mladí ľudia a bohužiaľ sú to poväčšine chlapi, vrážajú všetky peniaze do áut. Treba sa vždy pozerať do budúcna, ak dnes bývam u rodičov a neplatím im nájomné, tak raz ma toto celé bude stáť okolo 500 eur.. a tie mi z neba nespadnú, preto je dobré sa nato pripraviť.  Takisto musím povedať, že je úplne jedno koľko dnes ľudia zarábajú - buď vedia s peniazmi narábať alebo nevedia. Samozrejme, že ak zarábam viac, tak dokážem viac odložiť a mám vyšší životný štandard, ale musím poznať pravidlá narábania s peniazmi.

3. V zahraničí je trendom skôr prenájom. Je pravdou, že vo všeobecnosti Slováci dávajú prednosť hypotekárnym úverom a chcú bývať vo vlastnom? Čerpanie akéhokoľvek úveru alebo pôžičky je spojené s rizikom splácania. Nepodceňujú to ľudia, sú si toho vedomí?

Na Slovensku je ešte historická skúsenosť, že každý chce vlastniť strechu nad hlavou. Tým pádom sa dnes mladí ľudia zadlžujú na 30 rokov, aby si to mohli dovoliť.  Priemerné úverové zaťaženie na domácnosť je od 60 000-90 000 € a mesačné splátky úverov od cca 250-550 €. A to sa bavíme o východnom Slovensku, nakoľko ja pôsobím prevažne tu. Ak je príjem do rodiny 1 000 €, majú čo robiť, aby to utiahli. Mňa mama od malička učila, že prikrývaj sa takou perinou, na akú máš. Toto dnes ľudia ale podceňujú. Majú na krku obrovské úvery a nemyslia vôbec na to, že ak raz žena ostane na MD a nedajbože chlap príde o prácu alebo sa rozvedú z čoho to budú celé splácať. Dnes sa úroky na hypotékach pohybujú od 1-2%, ale ja si pamätám obdobie, keď to bolo aj 5-6%. A to je len 10 rokov dozadu, čo by dnes znamenalo, že na existujúcich úveroch by ste mali splátku vyššiu cca o 80-150 € a to by už mnohí neutiahli. Popri splácaniu hypotéky si vždy treba odkladať ešte cca 10% z príjmu na budúce splátky. Jednoducho platí, že ak nato nemám, tak to nekupujem. Nikde nie je napísané, že dnes musia všetci bývať v 3 izbových bytoch a voziť sa na autách. 

4. Môžete spomenúť nejaké tipy, alebo rady, k správnemu nastaveniu financií a finančnej gramotnosti?

Dnes radím všetkým svojim klientom, aby si tvorili železné rezervy, aspoň vo výške 3-4 mesačných platov, alebo 6-násobku mesačných výdavkov, podľa toho čo majú väčšie. (teda rezervu 3 000 – 5 000 €). Zároveň si treba tvoriť rezervy na horizont do cca 10-tich rokoch na plány a ciele, ktoré budem realizovať neskôr (prerábka bytu, nové auto, štúdium detí, lepšia dovolenka...) . Netreba ale zabúdať ani na dlhodobé sporenie na dôchodok. Tam  si odporúčam odkladať min. 10-20% z príjmu, nakoľko spoliehať sa len na štátne dôchodky je dnes obrovské riziko. V neposlednom rade patrí do základných pravidiel aj zabezpečenie príjmu, aby bola rodina vo finančnej pohode aj v prípade straty zamestnania, materskej dovolenky, dlhodobej práceneschopnosti alebo v prípade vážneho úrazu, kde je riziko, že do práce nepôjdem aj viac ako pol roka. Na toto dnes mnohí zabúdajú a pritom je to ako pri stavbe domu.. ak podceníte základy, riskujete, že raz sa vám to zosype. Ak nemám zabezpečený príjem, riskujem, že raz budem riešiť vážne finančné problémy. Vždy sa riaďte heslom, že najprv zaplatím úvery, poistenia, odložím si finančnú rezervu, zaplatím nájom, potom naplním  chladničku, zaplatím telefón a až potom, keď mi ostane tak si kupujem iné.