Aká je ideálna splátka hypotéky alebo úveru?

|

Aká je ideálna splátka hypotéky alebo úveru? Záleží na jeho úroku, ale aj stave vašich financií

Najjednoduchší spôsob, ako sa dostať k vlastnej nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Pri dnešnej výške úrokov, ktoré v niektorých bankách začínajú už od 1,2 %, je výhodnejšie zobrať si úver, ako platiť nájom, ktorý je často vyšší ako splátka úveru.  

Mesačná splátka hypotéky môže zaťažiť rodinný rozpočet na dlhé roky. Viacerí sa ju preto snažia splatiť čo najskôr, a to aj za cenu toho, že mesačne platia vyššiu sumu.

Aká je hlavná zásada pri platení hypotéky? 

Hypotéka je dlh, ktorý splácate desaťročia, preto „platí jedna hlavná zásada, a to je, že živiteľ rodiny by mal mať uzavretú životnú poistku,” vysvetľuje finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik v relácii Svet financií na RTVS

Odporúča mať takú poistku, ktorá zohľadní výšku hypotéky. Poistení by ste mali byť v prípade smrti, proti vážnym chorobám, trvalým následkom úrazu a invalidite. „V takom prípade ste totiž chránení pred nečakanými životnými udalosťami, ktoré vám môžu sťažiť alebo úplne znemožniť splácanie hypotéky,” dodáva Bulík. 

Aké dve základné pravidlá treba dodržiavať pri platení úveru?

Podľa finančného analytika platí jednoduchá rovnica: „Čím dlhšie hypotéku splácate, tým viac ju preplatíte na úrokoch. Preto máme tendenciu skracovať splatnosť úveru i napriek vyššiej splátke.” 

Najdôležitejšie je však dodržiavať dve pravidlá: „Splátka hypotéky alebo úveru by nikdy nemala presiahnuť jednu tretinu rodinného mesačného príjmu. Ak by ste totiž platili viac, riskujete, že už pri bežnej chorobe s mesačným liečením budete mať kvôli nízkej nemocenskej problém so splátkou,” hovorí Búlik.Za omeškanie platieb vám hrozí negatívny zápis do dlhového registra a napríklad pri refinancovaní hypotéky môžete mať problém. 

„Kvôli vysokej splátke hypotéky nezanedbávajte tvorbu rezerv. Každý človek by mal mať vytvorenú krátkodobú rezervu vo výške ideálne 3-6 mesačných výdavkov. Takisto by nemal zabúdať na dlhodobé sporenie alebo investovanie. Vyššia splátka hypotéky by vám nemala zabrániť tvoriť si rezervy,” upozorňuje na druhé pravidlo analytik Búlik. 

Nakoniec dodáva: „Ak teda chcete mať hypotéku čo najlacnejšiu, je vhodné skrátiť dĺžku splácania na minimum avšak najmä v obdobiach, keď budú úroky vyššie ako dnes.”

Odporúčame vám využiť dnešné ešte stále relatívne nízke úroky a popri splácaní úveru aj pravidelne investovať. Ak sa potrebujete zorientovať vo svete financií, neváhajte osloviť finančného sprostredkovateľa, ktorých má OVB k dispozícii po celom Slovensku. Pomôžu vám nastaviť ideálnu výšku splátky hypotéky a vypracujú finančnú analýzu a plán, ktorá umožní lepšie hospodárenie s vašimi financiami.