Ako uspieť v rodinnom podnikaní?

|

Rozhovor s rodinou, ktorá sa venuje podnikaniu v OVB od roku 2012 pod názvom Valentovičovci, je plný prajnosti a podpory, akú nájdete často naozaj iba v rodine. Mária Valentovičová, okresná riaditeľka OVB, začala s podnikaním ako prvá, následne sa k nej pridal aj jej manžel Peter Valentovič. Do OVB pred rokmi pozvali aj Petrovho brata Tomáša Valentoviča, ktorý dnes pracuje na pozícii okresného vedúceho. Spolu s jeho partnerkou Soňou Valentovičovou, ktorá je na pozícii obchodnej vedúcej, budujú rodinnú firmu Valentovičovci. V rozhovore vám prezradia, aké hodnoty a pravidlá sú pre nich najdôležitejšie. 

Spolupatričnosť

Tomáš: „Začiatky nebývajú jednoduché, obzvlášť pri podnikaní. Bol som veľmi vďačný za rodinnú súdržnosť, ktorá mi pomohla pri rozbiehaní podnikania. Rodinné podnikanie nie je len o nás štyroch, ktorí nosíme rovnaké priezvisko, ale je otvorené každému. Je o ľuďoch, ktorí chcú byť s nami, vyznávajú rovnaké hodnoty a filozofiu a chcú sa neustále posúvať ďalej.“

„Nezáleží na tom, či je to brat, manžel alebo kamarát. V rodinnom podnikaní som nastavená tak, že chcem rovnako pomôcť každému. Mám veľmi rada všetkých, ktorí sú súčasťou OVB Valentovičovci. O tom je z môjho pohľadu súdržnosť – chcieť si pomáhať,“ vysvetľuje Mária.

„Ja to vnímam tak, že rodina naozaj vytvára zázemie. Je to miesto, kde sa človek môže prísť zdôveriť, kde vždy nájde pomocnú ruku,“ dodáva Soňa.

Rodina je útočisko

„Rodinu považujem za základný prvok spoločnosti. Pre mňa rodina znamená útočisko, miesto, kde nájde človek radu, pomoc a pochopenie,“ myslí si Soňa.

„Každý sa môže s čímkoľvek zdôveriť, pretože každému chceme pomôcť, aby sme spoločne napĺňali víziu a kariérny plán Valentovičovov,“ hovorí Tomáš.

Istota a hrdosť na to, pod akou značkou pracujeme

„OVB Valentovičovci, to je to, čím sa chceme pochváliť. Dávame to do popredia, aby sa ľudia nebáli a nehanbili sa za to, čo robia, a aby to malo svoju hodnotu. Základom je, aby ľudia aj naďalej prichádzali do fungujúceho prostredia, ktoré je zárukou toho, že sa tu ľuďom darí. Sme na trhu niekoľko rokov, to je určitý znak istoty, ktorú ponúkame,“ hovorí Tomáš.

„Vážime si a vždy podporujeme myšlienku rodiny a toho, že všetci naši spolupracovníci si môžu prizvať do podnikania svoju rodinu. Pretože tak, ako sú oni súčasťou nášho riaditeľstva alebo našej firmy, tak isto sú súčasťou aj ich rodinní príslušníci,“ doplnila Mária.

Vzájomná podpora

Ako to vníma Peter: „Moja manželka Mária začala s podnikaním ako prvá. Tým, že ju to bavilo a napĺňalo, povedal som si, že ju podporím a pomôžem jej. A urobím všetko pre to, aby sa dostala na pozíciu krajskej riaditeľky.“

„Tešíme sa zo spoločných úspechov. Keď je úspešný jeden z nás, teší sa s ním celá rodina, pretože to znamená úspech aj pre naše rodinné podnikanie,“ dodáva Mária.

A ako to vníma Tomáš? „Ja by som podnikanie prirovnal k maratónu. Je to individuálny šport a každý behá sám za seba, ale je veľmi dôležité aj zázemie a podpora tímu.“

Sila tímu je väčšia ako sila jednotlivca

Peter pokračuje: „Vždy som bol nastavený a vychovávaný rodičmi tak, že keď sa teší niekto v mojom okolí, je to dvakrát väčšia radosť. Vnímam to tak aj teraz. Keď bude manželka spokojná a úspešná, budem spokojný aj ja. Preto sa cítime slobodnejší a vieme sa spolu o všetko podeliť.“

„Ja som hrávala štrnásť rokov basketbal, bola som súčasťou tímu, kde sme vždy ťahali všetci za jeden povraz. Tak to vnímam aj tu, že všetci, ktorí sú súčasťou tímu Valentovičovcov, ťahajú za spoločný koniec,“ dodáva Soňa na záver.

Spoznajte Valentovičovcov aj vo videu:

www.youtube.com/watch

Chcete aj vy začať podnikať? Rozprávate sa doma spoločne o podnikaní, inšpirujete sa navzájom a túžite napredovať?

Neváhajte a vyplňte formulár. Porozprávajme sa o podnikateľských a kariérnych možnostiach v OVB.