OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Poradíme vám, ako získať od štátu príspevok až 150 eur pri splácaní hypotéky

|

Štátny príspevok na zvýšenú splátku mal od začiatku zásadný nedostatok: týkal sa len úverov na bývanie v pôvodnej banke. Inak povedané, kto si preniesol svoju hypotéku do inej banky v snahe znížiť si úrokovú sadzbu (a teda aj splátku), nemal na príspevok nárok. Aj preto zatiaľ namiesto desiatok tisíc ľudí získalo finančnú pomoc so splácaním len približne 6-tisíc ľudí. Od 1. júna sa však situácia zmení. Finančná pomoc s hypotékou sa bude týkať aj úverov refinancovaných (prenesených) do inej banky.

V tomto článku vám poradíme, ako získať príspevok na hypotéku aj s refinancovaným úverom na bývanie.

Aký príspevok na zvýšenú splátku môžete získať

Komu v minulom alebo tomto roku skončila fixácia úrokovej sadzby pri úvere na bývanie a stúpla mu splátka, má nárok na preplatenie 75 % celkového navýšenia. Inak povedané, ak moja splátka po refixácii narástla z 200 na 300 eur, štát mi bude platiť každý mesiac tri štvrtiny zo stoeurového navýšenia, čiže 75 eur. Maximálny limit príspevku na zvýšenú splátku je 150 eur. Na túto sumu by som dosiahol, ak by moja splátka narástla o 200 eur. Takýto nárast sa však týka len veľmi vysokých hypoték nad 200-tisíc eur.

Práve spomínaných 75 eur bol priemerný štátny príspevok, ktorý štát vyplatil záujemcom v prvých mesiacoch tohto roka. Na porovnanie: kým priemerný príspevok na hypotéku v Bratislavskom kraji dosiahol 104 eur, v Trebišovskom okrese to bolo 48 eur.

Aké sú podmienky a ako postupovať

Príspevok na zvýšenú splátku hypotéky vie získať len človek, ktorého hrubý priemerný príjem v roku 2022 nepresiahol 2 086,40 eur. Ak hypotéku splácajú dvaja, ich spoločný príjem mohol byť maximálne 4 172,80 eur. Finančná pomoc so splácaním sa dá získať len na úvery poskytnuté pred 1. januárom 2024.

O príspevok na hypotéku treba požiadať na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa trvalého bydliska. Okrem vyplnenej žiadosti potrebujete predložiť už len kópiu zmluvy o úvere na bývanie. Na základe údajov o zmluve si úrad od príslušnej banky vyžiada informáciu o splátke a uistí sa, že úver pravidelne splácate (čo je ďalšia podmienka pre získanie príspevku). Súčasťou žiadosti je aj čestné vyhlásenie, že splácaná nehnuteľnosť sa používa na trvalé bývanie žiadateľa o príspevok alebo blízkych osôb či rodiny.

Tu sú pravidlá pre príspevok na refinančné úvery

Od 1. júna bude možné požiadať o príspevok na zvýšenú splátku pri refinancovaných úveroch. Má to však niekoľko podmienok:

  1. Refinancovanie najneskôr do 31. mája: Príspevok dostanú len ľudia, ktorí úver refinancovali pred začiatkom platnosti zákona, čiže pred 1. júnom. Ak vám fixácia končí po 1. júni, je výhodnejšie refixovať úver predčasne ešte v priebehu mája. Len v takom prípade totiž budete mať nárok na príspevok. Teoreticky sa podmienky môžu v ďalších mesiacoch opäť meniť, je ale zbytočné na to čakať a riskovať.
  2. Žiadne americké hypotéky ani konsolidované úvery: Príspevok sa dá získať len na refinancovaný úver na bývanie. To predstavuje také prípady, keď nový úver splatil ten pôvodný. Nesmie však ísť o „americkú“ hypotéku, čiže bezúčelový úver na čokoľvek zabezpečený nehnuteľnosťou. Rovnako príspevok nedostanú ľudia, ktorí konsolidovali viaceré spotrebné úvery do jedného hypotekárneho úveru.
  3. Žiadosť najneskôr do 31. júla: Požiadať o príspevok nazvýšenú splátku bude možné len do 31. 7. 2024. Úrad vám pritom po schválení preplatí spätne všetky príspevky od januára tohto roka. To znamená, že ľudia s refinančným úverom, ktorí doteraz nemohli získať príspevok, získajú finančnú pomoc za rovnaké obdobie ako doterajší žiadatelia.

Pri žiadosti o príspevok na refinancovaný úver si bude musieť úrad preverovať úrokovú sadzbu a splátku v starej a tiež aj v novej banke. Zatiaľ nie je jasné, či tak bude robiť „samostatne“ alebo bude potrebné si v starej banke vypýtať potvrdenie o pôvodnej splátke a predložiť ho pri žiadosti na úrade. Najneskôr úvodom júna prax ukáže, ako budú úrady postupovať. A keďže čas na podanie žiadosti je dostatočný (2 mesiace), nemal by to byť žiadny problém.

Dve muchy jednou ranou: nižší úrok aj príspevok na splátku

Podľa Národnej banky Slovenska sa bude v rokoch 2023 – 2027 refixovať polovica všetkých poskytnutých hypoték. Vláda podľa detailnejších štatistík predpokladala, že začiatkom roka o príspevok na zvýšenú splátku požiada 50-tisíc ľudí, avšak v skutočnosti to bola len pätina. Tento rok by malo pribudnúť nových 80-tisíc ľudí s hypotékou po refixácii.

To znamená, že až do konca tohto roka budú môcť prvýkrát o príspevok na hypotéku požiadať stále noví a noví dlžníci, ktorým sa pri refixácii zvýši plátka. Pri prenesenom úvere to však neplatí. Preto nedáva zmysel refinancovať úver do inej banky po 31. máji. Jedinou výnimkou je, ak máte veľmi nízke navýšenie splátky (napríklad ste refixovali úver len pred rokom s už vtedy vysokým úrokom) a príspevkom by ste získali len pár eur.

Vláda avizuje, že chce vyplácanie príspevku „potiahnuť“ až do roku 2027, čiže do konca volebného obdobia. Vzhľadom na neradostný stav verejných financií, ktorý bude nútiť vládu od budúceho roka výrazne šetriť, však nie je isté, či na príspevok budú peniaze. Preto je rozumné preniesť si hypotéku do banky s najnižším úrokom ešte pred 31. májom. Týmto krokom budete mať istotu, že získate nárok na príspevok, a zároveň budete mať najlepšie podmienky, aj keby príspevok budúci rok skončil.

A ešte jedna rada na záver. Pri refixácii je zbytočné zvažovať 1-ročný alebo 3-ročný fix úrokovej sadzby. Jednoznačne odporúčame vybrať si 5-ročnú fixáciu. Dôvod je jednoduchý: hypotekárny trh je „zamrznutý“ a banky robia maximum, aby si udržali klientov. Situácia sa výrazne nezmení ani v budúcnosti, a teda keď raz klesnú úrokové sadzby, nebude problém vyrokovať s bankou predčasné zníženie úroku aj počas fixácie alebo si úver preniesť do inej banky, ktorá vám dá nižší úrok. S fixáciou na 5 rokov máte celý čas istotu, že vám nenarastie splátka, a vy môžete bez stresu plánovať svoje rodinné financie. Hneď ako úrok klesne, znížite si ho aj vy.

Autor článku: Marián Búlik