Chystáte sa do hôr? Stiahnite si apku, ktorá stojí za to.

|

ruka držiaca mobil

Hory pokryté snehom poskytujú dychberúce výhľady a nezabudnuteľné zážitky. Každý výlet do hôr však so sebou prináša aj riziká. Ako sa pripraviť na nečakané situácie, užiť si dobrodružstvo a krásy prírody bez obáv?

Riešením je aplikácia Horskej záchrannej služby. Je zadarmo a stiahnuť si ju môžete z Google Play a App Store. Registrácia vám zaberie len pár sekúnd, ale v núdzovej situácii vám môže zachrániť život. Vo svojom profile uveďte čo najviac údajov, záchranári ich ocenia v prípade záchrannej akcie.

Pomoc si privoláte jedným tlačidlom

V krízových situáciách si viete pomoc privolať naozaj efektívne a rýchlo jedným tlačidlom. Záchranári okrem vašej polohy dostanú aj ďalšie údaje, ktoré im urýchlia pomoc. Ide predovšetkým o špecifikáciu problému, zdravotné údaje a kontakty na blízke osoby. Aplikácia záchranárom pomáha už štvrtý rok a počas tohto obdobia si privolalo pomoc viac ako 600 ľudí.

Každé dobrodružstvo sa začína plánovaním

Aplikáciu využijete už pred samotnou túrou. V Knihe vychádzok a túr zadáte oblasť pohybu, druh aktivity, plánovaný čas a miesto štartu a cieľa túry. Večer pred túrou vám aplikácia pošle upozornenia a výstrahy pre danú lokalitu. V prípade, že sa po návrate z túry neozvete, záchranári zvyčajne po šiestich hodinách spustia pátranie.

Vedeli ste, že pred začatím vychádzky, túry alebo výstupu je osoba povinná zapísať sa do knihy vychádzok a výstupov; to neplatí pri pohybe v osadách a na komunikáciách medzi nimi.

ľudia v horách

Dôležité miesta na dosah

V aplikácii si môžete zobraziť kontakty na oblastné strediská HZS, záchranné stanice, miesta s automatizovanými externými defibrilátormi (AED), horské chaty a ošetrovne. Vďaka vášmu GPS sú zoradené od tých najbližších a využiť môžete aj navigáciu na zvolené miesto.

Bezpečnosť na prvom mieste

Pre každú lokalitu nájdete v aplikácii výstrahy a upozornenia na daný deň. Obľúbenou funkciou medzi užívateľmi je aj možnosť odoberať upozornenia pre vybrané oblasti vo forme notifikácií. V aplikácii pribudol nový lavínový modul, ktorý poskytuje detailný prehlaď o aktuálnych lavínových výstrahách. Navyše, užívatelia aplikácie HZS môžu sledovať lavínovú situáciu nielen na Slovensku, ale aj v horských oblastiach v Česku a Rakúsku.

Užitočné informácie na jednom mieste

Aplikácia obsahuje aj základy prvej pomoci vrátane interaktívneho návodu na resuscitáciu a odporúčania HZS. Pred túrou si nezabudnite zopakovať záchranárske „desatoro“, vďaka ktorému sa vyhnete rôznym nepríjemnostiam.

Oblasti, v ktorých využijete aplikáciu HZS

  • Kremnica – Skalka
  • Kysuce – Oščadnica
  • Lúčanská Malá Fatra
  • Malá Fatra
  • Nízke Tatry
  • Poloniny
  • Slovenský raj
  • Stredné Beskydy
  • Veľká Fatra
  • Vysoké Tatry
  • Západné Tatry

Hlavným partnerom aplikácie je poisťovňa Generali, ktorá je naším prémiovým partnerom.

„Aplikácia Horská záchranná služba v sebe spája moderné technológie, pomoc ľuďom v núdzi a prevenciu, ktoré sú blízke aj Generali. Som rád, že aplikácia HZS prispieva nielen k väčšej bezpečnosti všetkých, ktorí sa vyberú do hôr, ale zároveň pomáha uľahčiť prácu záchranárom, ktorí na horách odvádzajú skvelú prácu často vo veľmi náročných podmienkach,“ hovorí Pavol Pitoňák, vedúci organizačnej zložky Generali Poisťovňa a obchodný riaditeľ pre Slovensko.

Pred túrou nezabudnite na poistenie

Využite služby našich profesionálnych finančných sprostredkovateľov, ktorí vám na základe vašich potrieb odporučia vhodné poistenie do hôr.