Dobrovoľné príspevky do druhého piliera prejdú od januára 2024 zmenami

|

Slovensko čaká boj s demografickou krízou. A prognózy sú skutočne nepriaznivé. „Demografické dôsledky očakávaného populačného vývoja na Slovensku budú mať katastrofálny dopad na celý sociálny systém, preto z neho môžeme očakávať len mizivý dôchodok. Bez dostatočných vlastných úspor bude pre ľudí dôchodok len obdobím odriekania,“ varuje Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko. 

Pomôcť môžu aktuálne zmeny v druhom pilieri v súvislosti s prechodom na predvolenú investičnú stratégiu pre väčšinu sporiteľov. Možnosťou, ako si vylepšiť vlastný dôchodok sú aj dobrovoľné príspevky v druhom pilieri, ktorých sa rovnako dotkli aktuálne legislatívne zmeny.

Dobrovoľné príspevky v II. pilieri

Všetci, ktorí sú zapojení v druhom pilieri si môžu na svoj osobný dôchodkový účet zasielať dobrovoľné príspevky. Ich výhodou je, že sporitelia nebudú platiť daň z dosiahnutých výnosov. Navyše sa pri takomto investovaní aplikujú výrazne nižšie poplatky ako pri iných formách investovania, akými sú napríklad klasické podielové fondy. „Štát by preto mal takýto typ sporenia, ktorý je jednoznačne zameraný na dôchodok výrazne podporovať. Avšak daňové zvýhodnenie dobrovoľných príspevkov skončilo v roku 2016 a až donedávna nebolo žiadne“.

Od 1. januára 2024 však začnú platiť niektoré navrhované zmeny v druhom pilieri, ktoré sa týkajú dobrovoľných príspevkov a túto možnosť pre sporiteľov tak aspoň do istej miery zatraktívnia.

Znovuzavedenie daňovej úľavy

Jednou zo schválených zmien je znovuzavedenie daňovej úľavy na dobrovoľné príspevky do druhého piliera. Samotná výška daňovej úľavy je naviazaná na hrubé príjmy sporiteľa. Teda čím je príjem sporiteľa vyšší, tým je vyššia jeho daňová úľava.

Sporiteľovi s priemernou mzdou (v roku 2024) zníži táto úľava ročný základ dane o viac ako 209 eur pri platbách dobrovoľných príspevkov v maximálnej daňovo uznateľnej výške zhruba 17 eur mesačne. Sporiteľ tak zaplatí na dani z príjmu fyzických osôb menej o viac ako 39 eur ročne.

Maximálne daňové zvýhodnenie, ktoré môže sporiteľ dosiahnuť, bude vo výške približne 131 eur mesačne. V tomto prípade si bude môcť sporiteľ znížiť ročný základ dane o viac ako 1 574 eur, čo by znamenalo ročnú úsporu na dani približne 349 eur.

Osobitný výber

Záujem sporiteľov platiť dobrovoľné príspevky by sa mal zvýšiť aj vďaka možnosti čerpať tieto prostriedky ešte pred dosiahnutí dôchodkového veku.

Sporitelia, ktorí si počas účasti na starobnom dôchodkovom sporení platili dobrovoľné príspevky do druhého piliera, si budú môcť svoje úspory vybrať kedykoľvek, aj opakovane.

Ako uvádza Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, sporiteľ bude mať možnosť pokračovať v dobrovoľnom sporení aj po osobitnom výbere, avšak bez možnosti daňovej úľavy. V prípade, ak sporiteľ využije osobitný výber až po dosiahnutí 55 roku života, nebude potrebné zaň nič doplácať. Osobitný výber, rovnako ako všetky plnenia z druhého piliera, nepodlieha dani z príjmu.

Presun do indexových fondov

Najdôležitejšími zmenami, ktoré novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení upravuje, sú automatický vstup do druhého piliera a predvolená investičná stratégia. Tieto zmeny vstúpia do platnosti od 1. mája 2023.

Automatická účasť v druhom pilieri sa zavádza u fyzických osôb mladších ako 40 rokov, ktorým vznikne prvé dôchodkové poistenie po 1. máji (napríklad začnú pracovať). Každý, komu takýto nárok vznikne, bude mať 180 dní, aby si vybral DSS a uzatvoril s ňou zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení. 

Ak do 180 dní zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení neuzatvorí, Sociálna poisťovňa mu DSS automaticky pridelí. Ak si však niekto nebude želať zostať sporiteľom v II. pilieri, môže svoje rozhodnutie oznámiť Sociálnej poisťovni do dvoch rokov.

Zároveň sa novelou zavádza takzvaná predvolená investičná stratégia, na ktorú automaticky prejdú všetci noví sporitelia a súčasní sporitelia do veku 54 rokov, ktorí sa od roku 2013 „nedotkli“ svojich úspor v garantovaných dlhopisových fondoch v 2. pilieri. To znamená, že väčšina ich dôchodkových úspor sa zainvestuje do akciových a indexových fondov, ktoré ponúkajú oveľa lepšie zhodnotenie ako zjavne nevýhodné dlhopisové fondy.

„V porovnaní so sporením výlučne v dlhopisových garantovaných dôchodkových fondoch toto opatrenie zvýši nasporenú sumu sporiteľov v druhom pilieri po 40 rokoch približne o 50 %,” tvrdí ministerstvo.