Finančná gramotnosť mi zachránila život

|

Hľadať si strechu nad hlavou, keď človek žije sám s dieťaťom, je viac než náročné. V oblasti financií som nikdy nebola ten typ človeka, ktorý by hĺbkovo analyzoval svoje peniaze a investoval do niečoho. Životná situácia ma donútila kúpiť si byt a síce som si v tom čase myslela, že to bude jedno z tých bolestivejších rozhodnutí, práve vďaka tomu som dnes spokojná so svojim životom.

Pri podpise kúpnej zmluvy som sa v banke stretla s predávajúcim a jeho finančným sprostredkovateľom, p. Onderišinom z OVB. Štandardne sa mi nestáva, že by som pri small talku bola taká otvorená, ale pán bol veľmi milý a ústretový a mnoho vecí mi vysvetlil. Odišla som domov s jeho vizitkou vo vrecku a premýšľala, či by som sa nad svojou situáciou tiež nemala zamyslieť. Matka, samoživiteľka, o mnohom vo finančnom svete som netušila a čas na vybavovanie všetkej byrokracie som nemala.

Zistila som niekoľko zásadných vecí. Predovšetkým, že jediné, čo mám reálne poistené vďaka životke, je moja smrť. Pochopila som, že ako človek, ktorý sa stará sám o dieťa a v práci trávi veľa času, by som mala mať poistené aj iné veci - napríklad PN-ku, trvalé následky alebo kritické choroby, pretože v živote sa vám môže, skutočne, stať všetko.

A aj sa stalo. Som onkologickou pacientkou a moja liečba bola nielen nákladná, ale aj veľmi zdĺhavá. Deväť mesiacov som nebola schopná pracovať. Vďaka prezieravosti pána Onderišina, ktorý doslova “upratal” moje financie, som mohla čerpať poistku vo výške 12 000 eur a nemusela som sa báť, čo sa stane so mnou, mojim dieťaťom a celým životom. Mohla som sa venovať liečbe v oveľa lepšom psychickom rozpoložení a verím, že aj to je jedna z vecí, ktoré mi pomohli úspešne s chorobou bojovať.

Finančná gramotnosť je niečo, čo vám môže zachrániť život. Venujte jej pozornosť, pretože sa môže stať aj vám, že v živote prídu situácie, v ktorých budete potrebovať s niekým rátať.

Rátajte aj Vy s OVB.

Ingrid Adamíková