Finančná gramotnosť: Na Slovensku máme priestor zlepšovať sa. Prečo ju potrebujeme?

|

Finančná gramotnosť: Na Slovensku máme priestor zlepšovať sa. Prečo ju potrebujeme?

Finančná gramotnosť na Slovensku stále nedosahuje dostatočnú úroveň. Čo je to finančná gramotnosť a prečo je táto zručnosť pre nás taká potrebná?

Slováci si síce vo finančnej gramotnosti veria, ale ich znalosti za sebavedomím zaostávajú. Ukázal to prieskum spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko a prieskumnej agentúry 2Muse z polovice augusta 2020. Podobné výsledky ukazovali prieskumy už predtým a dodnes sa situácia nijako nezlepšila. „Napríklad v medzinárodnom porovnávaní pred pár rokmi vo vedomostiach za nami skončili len Turci,“ hovorí finančný analytik OVB Marián Búlik. Priestor na zlepšenie teda existuje, ale prečo je to také potrebné?

Čo je to finančná gramotnosť a prečo ju potrebujeme?

Naše finančné rozhodnutia výrazne ovplyvňujú našu budúcnosť, napríklad náš dôchodok či rodinný rozpočet. Finančná gramotnosť, teda ako dobre sa orientujeme vo svete peňazí, má v tomto veľké slovo. „Ak napríklad podľahnete reklame a naberiete si veľa tovaru na splátky, nebudete ho vedieť splácať, dostanete sa do problémov a exekútor siahne aj na bývanie. Takých prípadov sú tisíce,“ dáva Marián Búlik príklad, prečo je dôležité vzdelávať sa vo financiách a zvyšovať svoju finančnú gramotnosť.

Vypočujte si reláciu Svet financií na RTVS o finančnej gramotnosti s Mariánom Búlikom.

Na čom sa odráža nízka finančná gramotnosť na Slovensku?

Nízka finančná gramotnosť sa najviac prejavuje v sporení na dôchodok. „Väčšina ľudí si nesporí vôbec. Mnohí začínajú so sporením neskoro alebo si odkladajú príliš málo. Pričom keď si odložíte sporenie o desať rokov, musíte si odkladať dvakrát toľko, aby ste to mali šancu dobehnúť,“ vysvetľuje finančný odborník.

Okrem toho vidno jej nedostatočnú úroveň aj v prílišnom zadlžovaní Slovákov a v slabom vytváraní finančných rezerv. Riziko toho, že veľa ľudí žije od výplaty k výplaty, ukázala kríza spojená s pandémiou koronavírusu a aktuálne aj rýchlo rastúce ceny. Mnohí ľudia si ani nesledujú príjmy a výdavky, čiže netušia, kam im utekajú peniaze.

Finančnej gramotnosti sa treba učiť odmalička

Najlepšie je s tým začať už u detí. „Najviac môžu pre deti urobiť rodičia. Už päťročné deti chápu koncept peňazí a aj to, že peniaze sa zarábajú prácou. Deti sa dokážu naučiť šetriť a sledovať svoje výdavky,“ radí finančný analytik. Finančné návyky sa budú niekoľko rokov, ale deti to dokážu zvládnuť a ide im to ľahko. Rodičia by však pre ne mali byť vzorom.

Ak sami rodičia potrebujú zvyšovať svoju finančnú gramotnosť, je dobré obrátiť sa na skúseného finančného sprostredkovateľa, ktorý im s tým rád pomôže. Spoločnosť OVB sa v téme zvyšovania finančnej gramotnosti dlhodobo angažuje a pomáha ju na Slovensku rozvíjať u detí aj dospelých pomocou hier Moja Família a Finančná sloboda s certifikovanými lektormi. Zistite viac o aktivitách OVB v oblasti finančnej gramotnosti na webe financnagramotnost.sk.