Finančné hospodárenie a zlozvyky Slovákov: Čo nám kazí hospodárenie s peniazmi?

|

Finančné hospodárenie a zlozvyky Slovákov: Čo nám kazí hospodárenie s peniazmi?

Máte dobrý plat, nemyslíte si, že míňate veľa, no aj tak sa vám nedarí nič si ušetriť a stále máte málo peňazí? Je možné, že pri finančnom hospodárení trpíte najčastejšími zlozvykmi, ktoré u Slovákov pozoruje finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. Porozprával o nich aj v relácii Svet financií na RTVS spolu s radami, ako správne hospodáriť s peniazmi. Máte aj vy niektoré z týchto zlozvykov?

1. Netušíte, kam vaše peniaze každý mesiac odchádzajú

Veľa Slovákov nepozná detaily svojich mesačných výdavkov. „Ľudia si myslia, že maličkosti majú malý vplyv na rozpočet,“ hovorí Marián Búlik. „Keď to spočítajú, dokáže to byť omnoho viac, ako si myslia.“ 

Rôzne výdavky na kávičky, kino a drobné nákupy môžu tvoriť až stovky eur mesačne. Problém je, ak je táto suma dosť veľká oproti tomu, koľko človek zarába. Keď to ľudia zistia, často sú veľmi prekvapení a snažia sa tieto výdavky znížiť.

2. Pri finančnom hospodárení máte slabú finančnú disciplínu

U Slovákov je vo finančnom hospodárení častým problémom slabá disciplína. „Ak aj vedia, že by mali niektoré veci robiť, nedokážu sa k tomu ‚dokopať‘,“ hovorí finančný odborník. Ešte častejším problémom je však nízka finančná gramotnosť, čiže veľa ľudí ani nevie, ako na správne finančné hospodárenie.

3. Nesporíte si pravidelne

„Chybou, ktorú ľudia robia, je, že si sporia len sporadicky, keď im niečo na konci mesiaca zostane,“ vraví Marián Búlik a radí sporiť si pravidelne, pevne stanovenú sumu. Peniaze si je najlepšie odložiť hneď po výplate, napríklad trvalým príkazom na sporiaci účet. Takto si postupne vytvoríte finančnú rezervu, ktorá tiež mnohým Slovákom chýba.

4. Spoliehate sa na drahé úvery

Reklamy, médiá alebo aj naše okolie mnohých podnecujú kúpiť si aj veci, na ktoré nemajú peniaze. Riešia to tým, že si peniaze požičajú, pretože splácať je ľahšie ako sporiť. Je to síce ľahšie, ale zároveň aj výrazne drahšie. Marián Búlik varuje pred využívaním extrémne drahých úverov, ako sú kontokorentné úvery, teda mínus na účte, alebo spotrebné úvery či nákup na splátky. Pri takýchto typoch úverov môže byť ročné úročenie až vo výške 15 – 20 %. 

5. Pri finančnom hospodárení neplánujete dopredu

Pri niektorých výdavkoch viete aj vopred odhadnúť, že vás budú čakať a nebudú zanedbateľné. Je to tak napríklad pri deťoch. Mesačný náklad na dieťa môže byť až v stovkách eur, nehovoriac o významných míľnikoch v jeho živote. Napríklad, pri finančnom hospodárení sa odporúča začať sa pripravovať na prváka aj rok dopredu: „Ak si dokáže odložiť 50 eur mesačne predtým, ako ide školák do prvej triedy, máme celú sumu 600 eur, koľko v priemere stojí prvý rok prváčika v škole.“ - vyjadril sa Bulík

Lepšie hospodáriť s peniazmi a zbaviť sa finančných zlozvykov vám pomôže aj finančný plán, ktorý je dobre vytvoriť si spolu s odborníkom. Oslovte finančného sprostredkovateľa OVB, ktorý vám rád poradí. Našich spolupracovníkov nájdete na celom Slovensku.