Ján Jánošík: Budovanie priamej štruktúry

|

Jan Janosik

Naším princípom je neustála práca na sebe


Krajský riaditeľ OVB Ján Jánošík pracuje na budovaní svojej štruktúry v rámci OVB už viac ako dve dekády. Za tento čas „vychoval‟ obrovské množstvo úspešných spolupracovníkov. S budovaním štruktúr a štrukturálnymi firmami má teda bohaté skúsenosti, o ktoré sa podelil v Podnikateľskom podcaste OVB. 

„Štrukturálna firma je najdokonalejší spôsob vedenia ľudí, pretože je postavená na tom, že pracujete na rozvoji hodnoty človeka,‟ vysvetľuje Jánošík v podcaste. „Hodnota podnikateľskej firmy v štrukturálnom odbyte je hodnota súčtu všetkých spolupracovníkov vo firme.‟

Vďaka tomu, že každý vedúci má záujem, aby sa jeho ľudia rozvíjali a boli čo najúspešnejší - a najhodnotnejší - nastáva v takej firme obrovský progres. „V tom je OVB na trhu absolútne neskopírovateľné - dokážeme pracovať s človekom v hodnote 0, napríklad 20-ročným chalanom, a dostať ho do hodnoty nekonečno.‟

Správne vedenie je základom úspechu

Najdôležitejšie pre úspech štrukturálnej firmy je hodnota vedúceho, jeho kvalita a kompetentnosť. Vedúci by mali rozvíjať nielen ľudí pod sebou, ale pracovať aj na sebe. Keď vedúci zastaví, jeho ľudia ho môžu aj predbehnúť. Štruktúra firmy OVB to totiž dovoľuje - svojmu spolupracovníkovi sa môžete nielen vyrovnať, a aj ho predbehnúť. 

Jánošík na to upozorňuje všetkých vedúcich na rôznych pozíciách: „Naším princípom je neustála práca na sebe, neustály rozvoj, posúvanie sa.‟ Neznamená to pracovať 18 hodín denne, ale napríklad byť koncentrovanejší či vyberať si správne priority. V konečnom dôsledku však to, že vás niekto „predbehne‟, nie je problém. Vedúci v OVB by sa práveže mali snažiť nachádzať a stavať úspešné príbehy.

V OVB funguje princíp morálnej autority, vysvetľuje Jánošík: „Ak ja niečo chcem od svojich ľudí, tak by som to mal sám vykonávať.‟ Zároveň, keď vedúci vykonáva činnosti, ktoré chce od svojich ľudí, tak o nich veľa vie a je kompetentný im poradiť a pomôcť. V neposlednom rade im tak ide príkladom. 

Čo je to priama štruktúra? 

Ako vyzerá priama štruktúra v rámci takejto firmy? Ján Jánošík sa to pokúsil vysvetliť čo najjednoduchšie, že to je „nový človek, ktorého som si sám získal a rozvíjam ho.‟

Ako sa takým človekom začať? Jánošík odporúča tri základné aktivity:

  1. Práca s databázou: Koho by sme mohli osloviť v rámci kontaktov nového človeka?
  2. Kontaktovanie ľudí z databázy: Akým spôsobom ich budem kontaktovať, aby to malo úroveň a čo najväčší efekt?
  3. Konkrétne stretnutie s týmito ľuďmi.

Na každého spolupracovníka, ktorého chceme osloviť, sa musíme pripraviť, vraví Ján Jánošík: „Príprava je priekopník úspechu.‟ Treba sa pozrieť na to, v akej je potenciálny spolupracovník životnej situácii, v akom je veku, akú má súčasnú pracovnú situáciu. Ide o dlhodobejší proces, výsledok netreba očakávať po jednom stretnutí. „Neponáhľajte sa,‟ znie ďalšia rada. Každý človek si vyžaduje iný prístup.

Celý proces budovania priamej štruktúry rozdeľuje Ján Jánošík do nikdy nekončiacich piatich krokov:

  1. Ja to robím, ty sa pozeráš.
  2. Ty to robíš, ja sa pozerám.
  3. Ladenie - proces spoločného odstraňovania nedostatkov.
  4. Delegovanie - nejde o zbavovanie sa zodpovednosti, ale o odovzdanie zodpovednosti plne pripravenému človeku.
  5. Množenie - tento krok je vlastne začiatkom nového cyklu, v ktorom nájdeme nového človeka a znova opakujeme predchádzajúce štyri kroky.

Kde nájsť potenciálnych spolupracovníkov do priamej štruktúry? Všade, hovorí Ján Jánošík. Zoznamovať sa s ľuďmi je možné napríklad aj na hudobnom festivale či v reštaurácii. Základom je vedieť sa s ľuďmi rozprávať. 

Najlepší spolupracovníci sa však stávajú z klientov. Po roku - dvoch zistia, ako pracuje poradca, a vytvoria si medzi sebou vzťah. Sprostredkovateľ by im mal v istej fáze navrhnúť, či nechcú začať tiež podnikať. Je dôležité vedieť položiť tú otázku v správnom čase, čo však súvisí s emocionálnou inteligenciou daného podnikateľa. Niekedy takáto iniciatíva vyjde dokonca od samotných klientov.

Ako OVB pomáha novému človeku?

Podľa Jána Jánošíka až 99 % úspechu je dobrý vedúci a len 1 % je zázemie, ktoré firma poskytuje (elektronizácia, vzdelávanie, podporné materiály, aplikácia, krajské centrá a podobne). Podnikateľ však môže začať podnikať hneď so systémom, ktorý je v OVB preverený už takmer 50 rokov - nemusí skúšať a má minimálne vstupné náklady.

S novým človekom v priamej štruktúre by si mal vedúci podľa Jánošíka v prvom rade stanoviť, koľko času do toho chce investovať. Na začiatku vklad nie je ekonomický, ale časový - od toho sa odvíja, ako nabehne do vzdelávania a zapracovania. Po 100 dňoch by si mali jeho progres vyhodnotiť a nastaviť ciele, za ktorými sa chce nový podnikateľ vydať.

Dá sa robiť priama štruktúra bez predchádzajúcej skúsenosti vo financiách? „Výstavba štruktúry neznamená, že mám byť odborník na financie,‟ objasňuje Ján Jánošík. Dôležitejší je prirodzený talent združovať ľudí, vodcovské schopnosti a aktivita človeka. Pre výstavbu štruktúry často spravíme viac mimo kancelárie - keď ľudia vidia, ako sa správame a rozprávame v bežnom živote. Ján Jánošík v tomto zdôrazňuje aj význam pokory.
Čo motivuje ľudí k budovaniu priamej štruktúry?

V prvom rade je to postup v kariére. Spolupracovníci vidia svoj kariérny plán a čo by pre postup v kariére mali ešte urobiť. Jediný recept, ako sa dostať ďalej a splniť si ciele, je budovať nových priamych spolupracovníkov. Zároveň každý spolupracovník, ktorého vychováme, sa stáva aj naším pasívnym príjmom.

Jána Jánošíka po viac ako 20 rokoch v OVB motivuje to, že sa teší z progresu ľudí vo firme. Zdôrazňuje však, že je dôležité nezaspať na vavrínoch a neuspokojiť sa s dosiahnutou pozíciou, hoci prináša veľmi dobré finančné ohodnotenie. To je aj úlohou vedúceho, aby vedel motivovať k neustálemu rozvoju podnikania.

Budovanie štrukturálnej firmy je podľa Jána Jánošíka podobné, ako vyskladať tím na futbalové majstrovstvá sveta. Rozhodujúci je tréner a ako si navolil hráčov. „Ak na sebe nepracujem a nie som líder, tak sa nepresadím. Ak nespolupracujem s ľuďmi a so svojou firmou, tak tá firma nemá výsledky.‟ K tomu pridal Ján Jánošík dobrú radu na záver: „Radšej dva roky hľadaj dobrého trénera, ako by si mal dva roky trénovať so zlým.‟

Vypočujte si celý podcast s Jánom Jánošíkom