Naučme rodiny správne hospodáriť

|

V istom veku všetci túžime po dvoch veciach - domove a rodine, ktorú by sme si v ňom vytvorili. Mal som klientov, ktorí chceli presne to isté, čo väčšina ľudí, ktorí majú malé deti - presťahovať sa z bytu do domu.

Ján a Soňa Milatovci žili v Petržalke a rozhodli sa, že začnú stavať dom. V čase výstavby žili u rodičov, čo však im, ani ich dvom deťom, neposkytovalo dostatočné súkromie. Peniaze na výstavbu sa minuli a dom sa, žiaľ, nepodarilo dostavať. Rozhodli sa dofinancovať výstavbu hypotékou so založením bytu.

Najskôr si chceli hypotéku vybaviť po vlastnej osi, pochodili viacero bánk, ktoré im však počas 7 mesiacov žiadnu hypotéku neschválili. Obrátili sa teda na mňa s prosbou o pomoc a pri finančnej analýze som zistil, že zamietnutia bánk plynú z rôznych finančných záväzkov rodiny, ktoré bolo treba najskôr vysporiadať. Vysvetlil som im, že pri vyriešení nezrovnalostí a vyargumentovaní, prečo k situáciám došlo, môžeme hypotéku získať, dokonca s lepším úrokom a nižšou splátkou. Riešenie bolo pomerne jednoduché, ale vyžadovalo si nestranný pohľad a tak sa v bankách o ňom nedozvedeli. Hypotéku potom mali do mesiaca schválenú - namiesto 7 mesiacov, ktoré klienti stratili.

,,Ďakujeme, že ste nám pomohli vyriešiť to, čo sme už považovali za takmer neriešiteľné. Aj vďaka vám dnes môžeme žiť tak, ako si my, aj naše deti, zaslúžime," je pasáž z mailu, ktorý mi poslala klientka.

Finančná gramotnosť rodín je niečo, na čom musíme pracovať všetci spoločne. Moja práca nie je iba o sprostredkovaní najvýhodnejšej ponuky klientovi. Je aj o okamihoch, počas ktorých mi klienti hovoria, že im moja práca pomohla prežiť zdravotné problémy, zachrániť rodinu alebo dokončiť dom, v ktorom môžu dôstojne žiť. A práve pre takéto chvíle sa oplatí ráno vstať z postele a snažiť sa urobiť niekomu život jednoduchším.
 

Peter Valentín

Obchodný vedúci OVB Allfinanz Slovensko