Tehotenská dávka v roku 2023: Prilepšiť si k výplate môžete aj o 350 eur

|

Kto má nárok na tehotenské?

„Nárok na tehotenskú dávku majú všetky nemocensky poistené tehotné ženy a tehotné ženy, ktoré majú prerušené povinné poistenie z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky (zamestnankyne) alebo poberania rodičovského príspevku (SZČO),“ informuje Sociálna poisťovňa.

Odkedy najskôr je možné poberať tehotenskú dávku?

Poberať tehotenskú dávku pritom môžu od začiatku 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, ktorý sa považuje za deň vzniku dôvodu na poskytnutie dávky. Premietnuté do priebehu tehotenstva, nárok na tehotenskú dávku ženám vzniká od 13. týždňa alebo 4. mesiaca tehotenstva. 

Okrem toho musia splniť ešte tieto podmienky:

  • v deň vzniku dôvodu na poskytnutie tehotenskej dávky musia mať nemocenské poistenie,
  • v posledných dvoch rokoch pred dňom vzniku dôvodu musia mať zaplatených najmenej 270 dní nemocenského poistenia, ktoré musí byť v prípade SZČO zaplatené včas a v správnej výške.

    Do obdobia 270 dní sa započítava aj obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnankyne alebo SZČO, ktorá nevykonáva činnosť z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky či rodičovského príspevku. Nárok na tehotenskú dávku teda majú aj ženy, ktoré krátko po pôrode znova otehotneli.
  • Veľkou výhodou tehotenskej dávky je to, že ju tehotné ženy môžu dostávať aj v prípade, že majú iný príjem či poberajú iné dávky, napríklad PN-ku alebo rodičovský príspevok na staršie dieťa
  • Tehotenskú dávku teda dostanú, aj keď počas tehotenstva neprestanú pracovať
  • Nárok na tehotenské zaniká dňom skončenia tehotenstva
  • Po pôrode zároveň vzniká nárok na materskú dávku alebo rodičovský príspevok.

Aká je výška tehotenskej dávky?

→ V roku 2023 je výška tehotenského minimálne takmer 239 eur a maximálne 370 eur.

Koľko peňazí dostane žena ako tehotenské, závisi od vymeriavacích základov, teda hrubých príjmov v tzv. rozhodujúcom období. Tým je spravidla predchádzajúci kalendárny rok. „Výška dávky predstavuje 15 % denného vymeriavacieho základu s tým, že nesmie byť nižšia ako dávka určená z 10 % maximálneho denného vymeriavacieho základu a vyššia ako dávka určená z maximálneho vymeriavacieho základu,“ vysvetľuje Sociálna poisťovňa.

Maximálny denný vymeriavací základ na rok 2023 je stanovený na 79,6274 eura, takže minimálne tehotenské je pri 30-dňovom kalendárnom mesiaci 238,90 eura a 246,90 eura pri 31-dňovom. Vychádza to z minimálnej dennej sumy dávky vo výške 7,96 eura. 

Maximálna výška dennej dávky môže byť zaokrúhlene 11,94 eura. Mesačne teda vyjde maximálne tehotenské na 358,40 eura pri 30-dňovom kalendárnom mesiaci a 370,30 eura pri 31-dňovom.