Oplatí sa zmena zdravotnej poisťovne? Pozrite sa, ktoré kritériá zvážiť 

|

Zmenu zdravotnej poisťovne nepovažuje väčšina ľudí za nutnú, pretože sa im zdajú všetky poisťovne rovnaké. No aj keď rozsah verejného zdravotného poistenia určuje zákon a je rovnaký pre všetky poisťovne, tie sa predsa len odlišujú. „Niektoré poisťovne si vyberajú oblasť starostlivosti o zdravie, v ktorej chcú byť najlepšie. Preto si vždy ponúkané výhody porovnajte s tým, čo potrebujete vy a vaša rodina. A ak zistíte, že vám bude lepšie v druhej poisťovni, nie je dôvod so zmenou zdravotnej poisťovne váhať,“ vysvetľuje M. Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

Oplatí sa zmena zdravotnej poisťovne? 9 parametrov, ktoré ukážu reálny rozdiel medzi poisťovňami

Sieť lekárov tam, kde žijete

Žiadny benefit nemôže vyvážiť fakt, ak vo vašom meste či okrese nenájdete všeobecného lekára alebo špecialistu, ktorý má zmluvu s vašou poisťovňou. Ak zvažujete zmenu zdravotnej poisťovne, preverte si, že aj vaša budúca poisťovňa má podchytených všetkých lekárov, ku ktorým chodíte. Nemá zmysel porovnávať celkové počty na internete, tie sú takmer identické, sústreďte sa výlučne na svojich lekárov.

Vrátenie doplatkov za lieky

Ak máte dieťa, ktoré je alergik alebo má prísnu diétu, doplatky za lieky a dietetické potraviny sa môžu ročne vyšplhať na stovky eur. V takom prípade je dôležité mať poisťovňu, ktorá vám doplatky vráti späť. Union prepláca deťom do veku 18 rokov všetky doplatky za lieky a dietetické potraviny bez ohľadu na to, o akú sumu ročne ide. Dôvera vracia z doplatkov sumu 300 eur. VŠZP ponúka v rámci Peňaženky zdravia Maxi (pri tomto produkte musíte v mobilnej aplikácii vytvoriť skupinu 3 až 8 členov) príspevok na lieky pre deti až 200 eur ročne. Pokiaľ nie ste spokojní s preplácaním výdavkov na lieky vo vašej zdravotnej poisťovni, mali by ste uvažovať o jej zmene.

Čo najmenej ľudí čakajúcich na operáciu

Pri vážnom zdravotnom stave je kľúčové dostať sa na operačný stôl čím skôr. V opačnom prípade sa totiž váš stav zhoršuje a, čo je najhoršie, vy zbytočne dlho trpíte bolesťami či obmedzením pohybu. Preto má zmysel porovnávať čakacie lehoty, ktoré sleduje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Dlhodobo platí, že poradie poisťovní sa rokmi nemení: najmenej čakajúcich v prepočte na poistný kmeň má Union, nasledovaný Dôverou a VŠZP. V máji 2023 čakalo na operáciu 5045 poistencov VŠZP (medziročne viac o takmer 700), 1247 poistencov Dôvery (medziročne plus 171) a 137 poistencov Unionu (medziročne plus 26).

Celkové číslo čakajúcich pacientov neustále rastie: za posledný rok – do mája 2023 pribudlo 896 čakajúcich (na aktuálnych 6429 čakateľov), v samotnom roku 2022 „čakačka“ narástla o 794 pacientov a v “covidovom” roku 2021 pribudlo až 1 660 ľudí. 

Krátka čakacia doba je jeden z najsilnejších motivátorov na zmenu zdravotnej poisťovne. Zdravotné poisťovne si to patrične uvedomujú a prichádzajú s benefitmi, ktoré čakanie skracujú. Napríklad Dôvera má osobitný program pre výmenu bedrového a kolenného kĺbu s minimálnou čakacou dobou v nemocniciach Agel v Leviciach a Skalici. Takisto umožňuje absolvovať mamografiu do 10 dní. V Unione môžete absolvovať operáciu kĺbov aj pooperačnú starostlivosť v hodnote viac ako 4 000 eur v klinike Clinica Orthopedica. VŠZP zase (spolu s Dôverou) uhrádza protónovú liečbu pre onkologických pacientov.

Finančná úspora na doplatkoch u lekára

Platby zdravotných poisťovní sa u jednotlivých špecialistov za jednotlivé výkony líšia. Bežný človek to typicky pociťuje na doplatkoch. U rovnakého lekára môžete s jednou poisťovňou doplácať za rovnaký úkon desiatky eur, s inou ani cent. Rozdiely sa nedajú paušalizovať, ale môžu byť výrazné, je potrebné na ne myslieť pri zmene zdravotnej poistovne. Tam, kde jedna poisťovňa prepláca ošetrenie či operáciu, nemusí iná poisťovňa preplácať nič. 

Napríklad Dôvera prepláca zdravotnú starostlivosť v zahraničí cez grantový program Bojovníci za zdravie. VŠZP zase kompletne prepláca liečbu morbídnej obezity vrátane operácie. Union prispieva na viacero úkonov v procese umelého oplodnenia sumou až 1 200 eur.

Zľavy nielen u zubára a očného

Všetky tri poisťovne sa snažia finančne pomáhať svojim poistencom pri ošetreniach zubov aj prevencii očných chorôb. Dôvera poskytuje príspevok do 30 eur na jedno ošetrenie u zubára maximálne 5-krát ročne (spolu 150 eur). Union prepláca 100 eur na ošetrenie u zubára a 50 eur na dentálnu hygienu s tým, že neuplatňuje limit na jedno vyšetrenie (t.j. celá suma sa dá vyčerpať aj na doplatok za jedno vyšetrenie). Vo VŠZP môžete v rámci Peňaženky zdravia Maxi čerpať 120 eur ročne na dentálnu hygienu a ošetrenia u zubára a to aj jednorázovo.

Dôvera prispieva deťom 50 eur na okuliarový rám aj na šošovky, Union 70 eur na okuliarový rám. Súčasťou očného balíčka v Unione za 150 eur je ešte aj príspevok na komplexné očné vyšetrenie vo výške 50 eur a 30 eur na optickú koherentnú tomografiu. VŠZP ponúka v rámci Peňaženky zdravia MAXI príspevok na okuliarové rámy a sklá pre deti až do 100 eur.

Osobitnou kategóriou sú výhody a zľavy, ktoré priamo šetria peniaze. „Najvýraznejšie ušetríte s Dôverou, ktorá vracia doplatky za lieky pre deti aj ich rodičov do 300 eur, prepláca 150 eur ročne za zákroky u zubára, dáva zľavy na nákup v lekárni Dr. Max, na filter na kočíky, a tiež má program „Bojovníci za zdravie“. Cez ten môžete požiadať o príspevok na liečbu, ktorú poisťovňa bežne nehradí. Union ponúka 30 % na cestovné poistenie a výraznú finančnú pomoc pri umelom oplodnení. Všeobecná zdravotná poisťovňa zase preplatí výdavky na lieky aj dospelým a poskytuje celkovo najviac, až viac ako 200 rôznych benefitov,“ vymenováva Búlik.

Každá poisťovňa má dlhý zoznam výhod, benefitov či bonusov. Najlepšie je porovnať si ich na niektorej z porovnávacích webstránok, a následne si vybrané výhody detailnejšie preštudovať na stránkach jednotlivých poisťovní. Predtým, než sa necháte na zmenu poisťovne zlákať, sa tiež môžete poradiť s finančným sprostredkovateľom, ktorý má lepší prehľad. 

Osobne alebo online

Zmena poisťovne dokáže ušetriť aj váš čas. Napríklad, keď potrebujete aktualizovať údaje po presťahovaní alebo po sobáši. Vo vybraných poisťovniach nemusíte chodiť vôbec na pobočku. Informovať sa a vybaviť všetky zmeny môžete aj online. Zrejme najlepšiu elektronickú pobočku má Dôvera. Tá k tomu pridáva tiež možnosť objednať sa bezplatne cez web aj k niektorým lekárom.

Odmeňovanie za prevenciu a liečbu

Pokiaľ sa chystáte zmeniť zdravotnú poisťovnu, overte si odmeňovanie za prevenciu a liečbu. Poisťovne sa pustili aj do odmeňovania ľudí za ich starostlivosť o zdravie. Union, Dôvera aj VŠZP umožňujú všetkým poistencom absolvovať všeobecnú preventívnu prehliadku aj s testom na okultné krvácanie už od veku 40 rokov. Dôvera ponúka možnosť prednostného objednania sa na mamografiu do 10 dní. Má tiež osobitný program “Pomáhame diabetikom“, v ktorom odmeňuje za dodržiavanie liečebného režimu a starostlivosť o zdravie.

Pohodlné uzavretie zmluvy 

Všetky poisťovne majú viacero spôsobov, ako môžete uzavrieť zmluvu. Dôvera ponúka výhodu navyše. Aby ste k nim prihlásili novorodenca, nemusíte chodiť do pobočky. Ak chcete, jej pracovník príde priamo k vám domov.

Zmena zdravotnej poisťovne: Povinnosti, termíny a postup

Zmeniť poisťovňu je jednoduché. Stačí uzavrieť zmluvu s novou poisťovňou, ktorá sa postará o výpoveď v tej pôvodnej. Poisťovne umožňujú uzavrieť zmluvu 3 spôsobmi:

  • na pobočke alebo u finančného sprostredkovateľa,
  • podpísanú zmluvu pošlete poštou,
  • zmluvu uzavriete online na stránke alebo cez telefonickú linke a následne vám ju pošlú na podpis kuriérom.

Pozor však na dátum. Vaša zmluva musí byť doručená novej poisťovne najneskôr 30. septembra. Ak budete riešiť zmenu zdravotnej poisťovne posledné septembrové dni, je lepšie doniesť zmluvu osobne do pobočky novej poisťovne.

Poisťovňu reálne zmeníte k 1. januáru nasledujúceho roka a nový preukaz vám príde poštou. Starý preukaz poistenca už vracať nemusíte, nehrozia vám žiadne sankcie.

Ako poistenec nezabudnite ani na dôležitú povinnosť – nahlásiť zmenu zdravotnej poisťovni vášmu zamestnávateľovi, a to do 8. januára nasledujúceho roka.

A čo ak názor zmeníte a v jednom roku uzavriete dve poistné zmluvy? Ako platná bude uznaná prvá zmluva, ktorú ste podpísali. Ak však trváte na druhej poistnej zmluve, treba poslať prvej poisťovni list, v ktorom odstupujete od zmluvy. Poisťovni tak ušetríte zbytočnú administratívu a sebe starosti.

Na Slovensku pôsobia tri poisťovne

Pokiaľ zvažujete zmenu zdravotnej poisťovne, mali by ste vedieť, že po spustení pluralitného systému zdravotného poistenia bolo na Slovensku takmer 10 poisťovní. Postupne sa však ich počet zredukoval na súčasné tri. Najdlhšie na trhu pôsobí štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa. K 1.januáru 2023 mala 2,88 mil. poistencov. Druhou najväčšou je poisťovňa Dôvera, ktorú vlastní finančná skupina Penta s 1,65 milióna poistencov. Najmenšou je Union zdravotná poisťovňa, za ktorou stojí holandská spoločnosť Achmea. Aktuálne sa stará o 626-tisíc poistencov. 

Tu je kompletný zoznam benefitov jednotlivých poisťovní:

www.dovera.sk/poistenec/preco-byt-v-dovere

www.vszp.sk/benefity/

www.union.sk/vyhody-pre-poistencov