Oto Kožuch: Keď ľuďom pomôžem k slobode, sám budem slobodnejší

|

Štúdium síce krajského riaditeľa OVB Allfinanz Slovensko Ota Kožucha predurčilo byť odborníkom na komáre, jeho kariéra však nakoniec nabrala úplne iný smer a stal sa úspešným podnikateľom vo finančnom sektore.

Na vysokej škole študoval prírodné vedy, konkrétne odbor parazitológia. Vždy mu bola blízka sloboda, ktorú pre svoju prácu potrebuje vedecký pracovník. Páčilo sa mu, ako jeho otec – virológ – mohol v pracovnej dobe zbierať dubáky popri tom, ako v lese hľadali vzorky komárov alebo kliešťov. Aj v roku, kým sa nedostal na vysokú školu a musel pracovať, si uvedomil, že pravidelná práca od pondelka do piatku a od skorých ranných hodín nie je životný štýl preňho.

Vypočujte si celý podcast s Otom Kožuchom 

Už pred OVB čítal motivačné knihy a skúsil viacero seminárov rôznych pyramídových hier, kde však z účastníkov len chceli vytiahnuť peniaze. To sa mu nepáčilo a rýchlo od toho odstúpil, ale aj tak ho ťahalo k niečomu voľnému, slobodnému, tvorivému, kde by mohol byť sám sebou. Až prišlo OVB. Už na prvom seminári cítil, že toto by mohlo byť preňho to pravé. A skutočne, ten život, ktorý si predstavoval a vysníval, sa stal jeho realitou. 

Úspech je sloboda

Okrem slobody ho k OVB pritiahla aj filozofia „Pomôž iným byť úspešnými, sám budeš úspešný.“ Páčila sa mu myšlienka, že na základe informácií a vedomostí môže niekomu inému prinášať úžitok, usmernenie, a zároveň na tom budú obaja profitovať. 

Od začiatku pracoval podľa hesla: „Keď pomôžem sto ľuďom postaviť si vysnívaný dom, tak aj sám si môžem dovoliť postaviť krásny dom.“ Tak to bolo tiež s dovolenkami, autami, ale aj slobodou. „Keď pomôžem ľuďom k slobode, sám budem o to slobodnejší,“ mieni Oto Kožuch. Ukázalo sa, že táto rovnica naozaj platí.

Rovnaké to je, aj keď do OVB privedie nových ľudí, ktorých sa snaží priviesť k úspechu. Ten je odmenou aj pre neho. „Čím viac moji kolegovia zarábajú, čím sú kolegovia aj klienti úspešnejší, tým som úspešnejší a zabezpečenejší aj ja,“ vysvetľuje krajský riaditeľ.

Čo pre Ota Kožucha znamená úspech? „Chcem chodiť na hríby vtedy, keď rastú, nie keď mi to dovolí zamestnávateľ.“ Aby si mohol užívať aj svoje koníčky a voľnosť, musel si vytvoriť finančné toky, ktoré by neboli závislé od jeho prítomnosti. A to sa mu podarilo. „Peniaze sú pre mňa nástroj, aby som si život mohol usporiadať podľa seba,“ hovorí podnikateľ. S narodením detí prišla ďalšia motivácia - aby im nikdy nemusel povedať, že si nemôže dovoliť podporovať ich talent.

Vzťahy sú kľúčové

Veľmi záleží na ľuďoch, ktorými sme obklopení. Skvelá partia je ďalšia z vecí, ktorú si Oto Kožuch váži na OVB. Odbornosť je samozrejmosť, ale pri sprostredkovateľoch je podľa neho podstatné aj to, ako si ľudia „sadnú“: „Dobrý majetkový poradca od nás je aj dobrý partner na debatu, spoločník. Je v horších časoch aj bútľavou vŕbou, oporou, rodinným priateľom. V čase sa ten vzťah buduje.“ Skúsený sprostredkovateľ rád vidí to, že kedysi malé deti jeho klientov sú dnes súčasťou tímu. 

Sám sa snaží vnímať svoje okolie a keď treba, tak pomôže, či už je to pomoc materiálna alebo prostredníctvom skúseností a podpory. Svoje filantropické aktivity zameral na oblasť športu, ktorá je mu ako prezidentovi futbalového klubu blízka, ale aj na pomoc sociálne slabším rodinám. 

Kríza priniesla aj príležitosti

„Covid ukázal veľkú zraniteľnosť našej civilizácie, nášho globalizovaného sveta, kde je všetko poprepájané,“ hovorí Oto Kožuch o udalostiach roka 2020. Kríza podľa neho taktiež poukázala na dva typy ľudí. Na jednej strane sú čistí konzumenti, ktorí žijú na dlh a bez rezerv. „Keď som videl prieskum, ako sú na tom Slováci s rezervami, zhrozil som sa, aké množstvo ľudí je ohrozených,“ vraví podnikateľ. Na druhej strane ľudia s finančnou disciplínou a vytvorenými rezervami si podľa Ota Kožucha mohli obdobie spomalenia dokonca aj užiť, pretože zrazu mali čas na veci, ktoré za normálnych okolností zanedbávajú. 

Počas covidovej krízy si všimol aj nové trendy. „Som hrdý, že ja a OVB pôsobíme vo finančnom sektore, ktorý je veľmi flexibilný a veľmi rýchlo zareagoval,“ hodnotí. Krízu prežili len s malou ujmou a dokonca im pomohla pretransformovať rôzne mechanizmy a zaviesť nové technológie. „Umožnilo nám to pokrok, zrýchliť a zefektívniť veci,“ dodáva. Väčší dôraz sa začal klásť aj na online priestor. 

Spoločnosti zrazu objavili aj prácu z domu, na diaľku, ktorá im napríklad umožňuje aj šetriť náklady na priestory. „To mi pripomenulo náš biznis model, ktorý toto mal už dávno zakomponované. V podstate celú existenciu funguje akoby v home office. Hlavným princípom u nás nie je, koľko človek strávi v práci a sedí na zadku za pracovným stolom. U nás je podstatný výkon, a ten je merateľný,“ hovorí krajský riaditeľ. Práve užitočnosť, kvalita výkonu a dlhodobosť kvality výkonu sú tie najpodstatnejšie parametre pri práci v OVB.