OVB pomáha zvyšovať finančnú gramotnosť

|

Čo je Projekt finančnej gramotnosti?

Ide o nekomerčnú aktivitu spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko a. s., ktorej cieľom je zvýšiť finančnú gramotnosť v slovenských rodinách a na školách.

Prečo práve Projekt finančnej gramotnosti?

Jedným z dôvodov, prečo sa OVB rozhodlo organizovať takýto projekt je výsledok medzinárodného prieskumu finančnej gramotnosti PISA 2015. Slovenskí žiaci z 292 škôl v ňom totiž dosiahli len 445 bodov, čo je skóre pod priemerom zúčastnených krajín OECD. Spomedzi 15 krajín, v rámci krajín OECD dosiahlo výrazne nižší výkon ako Slovensko iba Čile.

Finančná gramotnosť je pritom chápaná ako schopnosť využívať poznatky, zručnosti a skúsenosti na efektívne riadenie vlastných finančných zdrojov, s cieľom zaistiť celoživotné finančné zabezpečenie seba a svojej domácnosti.

 Ďalším dôvodom projektu je výsledok dotazníkového prieskumu spoločnosti Gfk, ktorý zrealizovala pre spoločnosť OVB. V tomto prieskume sa zistilo, že znalosti finančnej terminológie študentov vyšších ročníkov stredných škôl dosahujú len priemerné hodnoty. Napríklad - na čo slúži hypotéka vie odpovedať až 80 percent žiakov. Avšak čo je to ročná percentuálna miera nákladov (RPMN) vedelo len 18 percent ľudí. Pojem kontokorent pozná len približne 40 percent študentov. A nákup na splátky nepovažuje až vyše 30 percent študentov za úverový produkt.

OVB Allfinanz Slovensko a.s. aj na základe týchto výsledkov pociťuje spoločenský záväzok zvyšovať finančnú gramotnosť obyvateľstva. Preto už siedmy rok organizuje projekt Moja Família a na školy prináša hru Finančná Sloboda.

Čo prináša projekt Moja Família?

Tento nekomerčný projekt organizuje OVB už od roku 2011 a je určený primárne žiakom základných škôl. OVB poskytuje školám výukové podklady, konzultácie prostredníctvom lektorov z radov svojich sprostredkovateľov a prístup k internetovej hre Moja Família.
Hra Moja Família je simulátorom rodinného hospodárenia. Žiak v úlohe manažéra rodiny plní potreby jej členov, rieši výdavky a snaží sa ušetriť rodine peniaze na vysnívanú dovolenku. Teóriu a internetovú hru uzatvára znalostný test, ktorý je vo forme on-line komiksu.

V prípade záujmu o bližšie informácie kliknite na www.mojafamilia.sk, v časti s názvom Informácie pre fanúšikov.

V ďalšej časti si predstavíme projekt Finančná sloboda.