Poistenie majetku: Ako si ho vyskladať, aby najlepšie chránilo

|

Ako si poistiť majetok, aby bol čo najlepšie chránený

Podľa dlhodobých štatistík je na Slovensku poistená proti poškodeniu prírodnými živlami a proti krádeži len asi tretina domov a bytov. Podobne je to aj s ochranou áut. Zbytočne riskovať stratu majetku, na ktorý ste dlhé roky šetrili alebo ho ešte dlhšie budete splácať, je nezmysel. Zvlášť, ak cena poistenia na Slovensku je v porovnaní s okolitými krajinami nízka.

4 zásadné piliere pre ochranu majetku

Ak má poistenie skutočne chrániť vaše bývanie, malo by stáť na 4 pilieroch, konkrétne na poistení:

  • nehnuteľnosti
  • zodpovednosti z vlastníctva nehnuteľnosti
  • občianskej zodpovednosti
  • domácnosti

Prečo táto zostava? Stručne povedané, je to najlepšia a na konci dňa tiež najlacnejšia kombinácia. Prečo je najlepšia, je očividné: chráni nielen samotnú stavbu (čiže obvodové múry, okná a dvere) a kompletné vybavenie domácnosti, ale aj celú rodinu pred finančnými následkami rôznych nehôd a nešťastných náhod. A prečo najlacnejšia? Kombináciou viacerých rizík na jednej zmluve je možné získať výrazné zľavy. Cena sa tak dá znížiť aj o polovicu.

Počasie je každý rok extrémnejšie a spôsobuje stále viac škôd

Pri poistení nehnuteľnosti a domácnosti je dôležité dbať na dva kľúčové parametre: zahrnúť do poistenia zásadné prírodné živly a ďalšie riziká a mať bývanie poistené na aktuálnu hodnotu. Prvý bod znamená kombináciu povodne, záplavy, víchrice a krupobitia, ťarchy snehu, blesku a požiaru. Ak sa pozrieme na štatistiky najväčšej poisťovne na Slovensku, škody spôsobené vodou dominujú medzi dôvodmi poškodenia domov a bytov. Konkrétne tento smutný rebríček vedú atmosférické zrážky, čiže zatopené a zatečené vnútorné priestory, nasledované povodňami a záplavami.

Mimochodom, vedeli ste, že povodeň a záplava sú dva odlišné javy a na poistnej zmluve musia byť uvedené obidve? Staršie zmluvy túto podmienku často nespĺňajú, aj preto ich treba nechať preveriť.

V susednom Česku rebríček najčastejších živlov zase vedú víchrice (na Slovensku č. 3) a krupobitie, až potom nasledujú zrážky a záplavy či povodne.

Počasie sa počas jari a leta, kedy sa živly prejavujú najničivejšie, môže výrazne meniť: kým jeden rok je extrémne suchý a hrozia požiare, iný je daždivý s rizikom výrazných zrážok a záplav. Jeden trend je však jednoznačný bez ohľadu na charakter počasia: výkyvy počasia sú každým rokom extrémnejšie, čo potvrdzujú aj neustále rastúce škody na majetku.

Najväčšie letné riziká: požiare a zlodeji

Hlavnou sezónou zlodejov je jednoznačne leto. Len krádeže v bytoch, domoch a chatách spôsobili na Slovensku minulý rok škody za vyše 16 miliónov eur. Okrem zmiznutých vecí zlodeji často za sebou zanechajú zničené okná, dvere či vybavenie domácnosti, ktoré musíte prácne riešiť. S poistením máte každopádne o starosť menej, keďže škody platí poisťovňa. Podstatné je však mať domácnosť poistenú na dostatočnú sumu a ideálne aj oskenované doklady o kúpe najdrahších vecí uložené nielen v šanóne na polici, ale aj v počítačovom cloude.

V lete majetok ohrozujú veľmi často požiare, a to najviac v auguste. Zaujímavosťou je, že až 50 % všetkých požiarov vzniká nedbalosťou a neopatrnosťou dospelých a iba 1 % spôsobujú deti. Stále vysoký podiel však pripadá na rôzne poruchy, napríklad elektroinštalácie. Preto požiar rozhodne nesmie chýbať medzi poistenými živlami.

Poistka rieši aj spôsobené škody

Ak si poistíte nehnuteľnosť aj domácnosť na jednej zmluve, veľkým plusom je tzv. poistenie občianskej zodpovednosti. Ak niekto z členov domácnosti spôsobí škodu na majetku či zdraví (ako cyklista zrazí chodca, vyleje na návšteve malinovku na notebook či futbalovou loptou rozbije susedovi okno), škody hradí poistenie. Nehovoriac o zrážke na lyžiarskom svahu v zahraničí, kde sa ušetrené sumy vďaka poisteniu môžu vyšplhať do desiatok tisíc eur.

Vedeli ste, že každý majiteľ nehnuteľnosti je zodpovedný aj za zranenia cudzích osôb v súvislosti s nehnuteľnosťou?

Ak sa niekto zraní na vašom pozemku – stačí aj pošmyknutie a zlomená noha či vytknutý členok – ste za túto udalosť právne zodpovední vy. Nehovoriac o tom, keď cencúľ z vašej strechy poškodí auto parkujúce za vašim plotom. Tieto škody kryje poistenie zodpovednosti z vlastníctva nehnuteľnosti, ktoré je súčasťou kvalitného poistenia majetku.

Zhrnuté a podčiarknuté: za približne 150 eur ročne môžete mať chránené nielen svoje bývanie, ale aj zodpovednosť za spôsobené škody členmi vašej rodiny. Podmienkou je však kvalitne vyskladané a nastavené poistenie. Naši odborníci vám s tým radi pomôžu.

Nájdite finančného sprostredkovateľa vo vašom okolí