Pre zvládnutie liečenia rakoviny je zásadná finančná pohoda. Zabezpečiť ju dokáže len včas uzatvorené životné poistenie proti kritickým chorobám

|

Za posledných 30 rokov vzrástol výskyt rakoviny na Slovensku až trojnásobne. Znamená to, že ročne lekári odhalia u ľudí až 32-tisíc nových prípadov tejto najzákernejšej choroby. Aby ju človek úspešne zvládol, potrebuje podľa odborníkov nielen rýchlu liečbu, ale takisto čo najmenej stresu. Práve problém s výpadkom príjmu počas dlhšieho liečenia a starosť o rodinu ľuďom s rakovinou komplikuje liečenie. Riešenie nie je zložité, ale treba naň myslieť čím skôr: vytvoriť si finančnú rezervu a uzavrieť životné poistenie pre prípad kritických chorôb a invalidity.

Človek s rakovinou potrebuje priemerne 12-tisíc eur ročne. Vie ich získať z poistky

Lekári sa pri rakovine zhodujú, že pre úspešné liečenie ochorenia je dôležitá doplnková liečba. Čiže špeciálna diéta, výživové doplnky a ďalšia starostlivosť, ktorú nehradí zdravotná poisťovňa. Priemerné náklady na doplnkovú liečbu rakoviny dosahujú ročne až 12-tisíc eur. Bežný človek s diagnostikovanou rakovinou, ktorý musí prerušiť prácu a začať sa naplno venovať liečbe, nemá z čoho platiť takto vysoké výdavky na doplnkovú liečbu. Jediným riešením je plnenie od poisťovni na základe poistenia kritických chorôb. Pomôcť však môže len vtedy, ak ho uzavriete čím skôr. Ideálne hneď pri prvej výplate.

„Pri životnom poistení rastie cena poistenia úmerne veku. Je to logické, keďže sa zvyšuje riziko napríklad kritickej choroby. Preto mojim klientom odporúčam, aby uzavreli toto poistenie v čo najmladšom veku. Poisťovňa totiž neskôr už neskúma zdravotný stav a človek je tak dostatočne chránený a platí menej,“ hovorí Juraj Ďurko, regionálny riaditeľ OVB Allfinanz Slovensko.

Na akú sumu sa poistiť?

„Odporúčam nechať si nastaviť minimálnu poistnú sumu životného poistenia s pripoistením kritických ochorení na jeden násobok ročného platu, ideálne však aspoň 12-tisíc eur. Ak sa však v blízkej rodine vyskytla rakovina, je na zváženie poistiť sa na ešte vyššiu sumu“ odporúča J. Ďurko. Dôležité je poistnú sumu prehodnocovať pravidelne podľa rastúceho príjmu. „S príjmom ľuďom rastú prirodzene výdavky. Aby bol človek pri liečení bez stresu z rodinných financií, malo by poistenie kritických chorôb kryť nielen náklady na doplnkovú liečbu, ale aj bežné výdavky rodiny počas 12-tich mesiacov,“ vysvetľuje J. Ďurko.

Štát vám nepomôže, poisťovňa však áno

Nemožnosť pracovať znamená automaticky zníženie príjmu. Zamestnanec s priemernou hrubou mzdou 1 000 eur dostane za mesiac len 512,90 eur. Pri živnostníkoch a malých podnikateľoch, ktorí si povinne neplatia nemocenské poistenie, znamená choroba zníženie prímu na nulu. „Obrovský prepad príjmu vám štát nijako nevykryje, musíte sa o seba postarať sami. Pomôcť vám vie jedine poisťovňa, ak ste si včas uzavreli životné poistenie,“ hovorí Juraj Ďurko z OVB.

Práceneschopnosť môže trvať maximálne jeden rok. Následne Sociálna poisťovňa posudzuje váš nárok na invalidný dôchodok. „Dôchodok sa prizná vtedy, ak má človek pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou osobou. Invalidný dôchodca to ale vôbec nemá ľahké. Podľa Sociálnej poisťovne bola priemerná výška vyplácaného invalidného dôchodku k 31.1.2018 pri invalidite do 70 % v sume len 204,03 eur a pri invalidite nad 70 % v sume 366,85 eur. To sú sumy, z ktorých je problém vyžiť. Preto je zásadné dobre nastavené životné poistenie, ktoré vďaka financiám od poisťovne pomáha ľuďom zachovať životný štandard,“ vysvetľuje J. Ďurko.

Odložiť splácanie dlhov kvôli chorobe nie je riešenie

Mnoho ľudí si myslí, že pri chorobe si odložia splácanie dlhov a následne to doženú. „Banka vám splácanie dlhu vie odložiť na pol roka. Potrebujete k tomu banke vydokladovať PN, prípadne lekársku správu, ktorá toto ochorenie potvrdzuje. Odklad však problém nielen nerieši, ale ho zhoršuje. Odklad sa môže prejaviť ako negatívny záznam o nesplácaní v úverovom registri a ak budete potrebovať ďalší úver, bude potrebné potvrdenie zo strany banky, že išlo o odloženie splátok pre ochorenie. Okrem toho vám banka nemusí toto zdôvodnenie uznať. Nehovoriac o tom, že odložený dlh narastá o vyššie úroky,“ vysvetľuje J. Ďurko.

Na čo potrebuje človek financie od poisťovne pri rakovine

1.     Pokrytierodinných výdavkov počas 12 mesiacov

2.     Doplnkovú liečbu nad rámec verejného zdravotného poistenia počas 12 mesiacov:

o   výživové doplnky

o   úprava stravy (špeciálna diéta)

o   doprava do zdravotníckych zariadení

o   doplatky za lieky

o   liečebné a regeneračné pobyty

o   zdravotnícke pomôcky. 

Päť vecí, ktoré môžete preventívne urobiť, aby ste zvládli liečenie rakoviny

1.     Zredukovať nadváhu / obezitu (štatisticky ju má ma viac ako polovica Slovákov)

2.     Znížiť konzumáciu alkoholu (polovica Slovákov pije alkohol viackrát do mesiaca) a fajčenie (pravidelne fajčí každý tretí Slovák)

3.     Vytvoriť si rezervy vo výške 3-6 mesačných výdavkov

4.     Uzavrieť životné poistenie s pripoistením kritických ochorení s optimálnou poistnou sumou 12 000€. Pripoistenie pokrýva nielen rakovinu, ale aj desiatky ochorení najrôznejších diagnóz od rakoviny, infarktu, diabetes, cez sklerózu multiplex, Alzheimerovu či Parkinsonovu chorobu až po kliešťovú encefalitídu, ochrnutie, ale aj stratu končatín či transplantáciu orgánov a podobne. S nastavením pomôže finančný sprostredkovateľ.

5.     Uzavrieť si súbežne poistenie invalidity