Prečo si kupovať poistenie od banky, keď ho môžete mať lepšie od poistného špecialistu

|

Životné poistenie je vôbec najzložitejší druh poistnej ochrany, aký si viete predstaviť. Dôvod je zrejmý: má totiž pokryť množstvo životných situácií tak, aby ste boli finančne chránení a zároveň, aby vás poistné nezruinovalo.

Keď sa životné poistenie nedá nastaviť

Jeden príklad na ilustráciu, že nie je poistenie ako poistenie. Existujú 4 hlavné riziká, voči ktorým by sa mal každý dospelý človek chrániť. S výnimkou bohatých ľudí, ktorí majú dosť peňazí na vykrytie dlhodobého výpadku príjmu, by mal byť každý dospelý človek zvážiť poistenie pre prípad smrti, kritických chorôb, trvalých následkov úrazu a invalidity. Ak spláca hypotéku, mala by byť poistná suma týchto rizík nastavená primerane k výške tohto úveru. Ak by išlo o „balíčkový“ poistný produkt z banky, poistenie by mohlo byť relatívne drahé. Pri vyskladaní zmluvy sprostredkovateľom sa však dá nájsť spôsob, ako sa dostatočne chrániť aj pri prijateľnom poistnom.

Aké poistenie teda ponúkajú banky? Bankoví pracovníci nedokážu byť špecialisti na všetko. Ak majú v ponuke poistenie, je to fixne vyskladaný produkt. To znamená, že pevne definované riešenie si kupuje klient bez ohľadu na to, či ide o 20-ročného mladého, slobodného človeka alebo 50-ročnú hlavu rodiny. Toto riešenie nie je ideálne - kľúčové pri životnom poistení totiž je, aby bolo prispôsobené životnej situácii človeka.

Neplaťte zbytočne za pripoistenia navyše, ktoré nepotrebujete

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že „balíčkové“ životné poistenie z banky by malo byť lacnejšie. Predsa len: produkt niekto vopred pripravil, zadefinoval a zamestnanec banky ho ponúkne úplne rovnako tisíckam klientov bez ohľadu na ich vek či životnú situáciu. A napriek tomu je to niekedy drahšie riešenie ako individuálne nastavená zmluva.

Dôvod sa skrýva v drobnostiach. Konkrétne, balíček môže obsahovať pripoistenia, ktoré vôbec nepotrebujete, avšak v niektorých typoch „balíčka“ si ich zaplatíte. Reč je napríklad o pripoistení práceneschopnosti. Ak totiž máte dostatočnú finančnú rezervu, nepotrebujete pár eur denne na preklenutie času liečenia. Samozrejme, sú ľudia, ktorí toto pripoistenie potrebujú. Ak nemajú žiadnu finančnú rezervu a žijú skutočne od výplaty k výplate, môže ich strata aj niekoľko sto eur kvôli nižšej PNke priviesť do problémov. Vtedy je spomenuté pripoistenie dôležité. Dá sa však uzavrieť aj k individuálne nastavenému poisteniu.

Ak oslovíte finančného sprostredkovateľa a necháte si poistenie vyskladať presne na mieru, budete jednoducho kvalitnejšie chránený.