Psychológia investovania: Ako zvládnuť výkyvy trhu a riadiť sa rozumom, nie emóciami

|

Investovanie je výzvou, a to veľakrát nielen finančnou, ale aj mentálnou. Mnohých láka vidina zisku, no na druhej strane stojí strach a obavy z toho, ako to vo finále môže dopadnúť. A to je len začiatok investičnej cesty. Počas nej to býva ešte náročnejšie.

Keď už sa rozhodnete investovať, vstupujete do vôd, ktoré sú neisté. To vplýva nielen na vaše mentálne zdravie, ale aj psychické rozpoloženie.

Najdôležitejšie je naštudovať si všetky dôležité informácie ešte predtým, ako sa rozhodnete investovať. Tiež je vhodné naučiť sa rozumieť psychológii investovania a rešpektovať výkyvy trhu s chladnou hlavou.

Máme pre vás niekoľko tipov, ako zostať pokojní aj v turbulentných situáciách finančného trhu:

  1. Naučte sa narábať so svojimi emóciami. Emócie sú súčasťou procesu a je dôležité to mať na pamäti. Počas vašej investičnej cesty sa môžete stretnúť s viacerými typmi emócií, ako je radosť, strach, neistota… Všetky tieto emócie dokážu ovplyvňovať rozhodnutia, ktoré urobíte. Je preto podstatné emóciám rozumieť, prijať ich a vedieť spracovať tak, aby ste nekonali bezhlavo.
  2. Investičný plán je základ. Vytvorte si investičný plán a udržte svoje emócie na uzde. Jasné ciele, očakávania a stratégie vám pomôžu zachovať si chladnú hlavu aj počas výkyvov trhu. Dôležité je držať sa svojho plánu a nenechať sa rozhodiť ani negatívnymi situáciami.
  3. Verte vo svoje rozhodnutia. Veriť svojim investičným rozhodnutiam a stáť si za nimi je dôležité. S kvalitnými znalosťami a plánmi dokážete podnikať uvážené kroky, a tak vás výkyvy trhu nevyvedú z miery.
  4. Pozerajte sa na to dlhodobo. Dlhodobý pohľad na vlastné investovanie vám pomôže chápať fakt, že ide o beh na dlhú trať, a nie šprint. Krátkodobé výkyvy trhu môžu byť pre investora rušivé, avšak v dlhodobom horizonte majú tendenciu vyrovnať sa.
  5. Narábajte s kvalitnými informáciami. Podstatné pre investovanie je vyhnúť sa informačnému preťaženiu a zamerať sa na relevantné a kvalitné informácie z kvalitných zdrojov.

Pri investovaní ide o kombináciu finančných znalostí a psychologickej disciplíny. Mať pod kontrolou svoje emócie je rovnako dôležité ako narábať s relevantnými informáciami či rozumieť investovaniu a financiám. Držte sa svojho investičného plánu, v prípade trhových výkyvov zostaňte pokojní a dôverujte sami sebe a svojmu rozumu. Práve toto sú kľúčové kroky k úspešnej investičnej ceste, ktorá stojí za to.

Držíme vám palce!

Autor článku: Alexandra Ilinjová