Aký je rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou?

|

Aký je rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou?

Zmätok v ponuke platobných kariet môžu spôsobiť aj ich rôzne druhy v ponuke banky. Každá banka má pritom v ponuke minimálne jeden druh debetnej a kreditnej karty. V čom je rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou?

Debetná a kreditná platobná karta vyzerajú na prvý pohľad rovnako. Pri ich používaní však potrebujete vedieť, ktorú z nich kedy použiť  a aké peniaze míňate, ak kartou platíte. Inak vás môžu nepríjemne prekvapiť vysoké úroky. 

S debetnou kartou používate svoje peniaze

Základný rozdiel medzi debetnou a kreditnou kartou je, že debetná platobná karta je karta, prostredníctvom ktorej môžete čerpať finančné prostriedky len do výšky zostatku na vašom bežnom účte. Práve túto kartu vám zvyčajne banka vydá pri založení účtu.

Vaša banka vám však môže umožniť využiť takzvané povolené prečerpanie alebo kontokorent. „Znamená to, že môžete ísť do mínusu, ak na účte nemáte dosť peňazí, a to až príliš jednoducho, napríklad zaplatením kartou v obchode,“ vysvetľuje finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik v relácii Svet financií na RTVS. Túto možnosť však odporúča využiť len v nutnom prípade, „pretože suma, ktorú prečerpáte, sa začne okamžite úročiť.” Výška tohto úroku závisí od konkrétnej banky, ale v priemere dosahuje až okolo 15 – 20 % ročne. Je to reálne jeden z najdrahších úverov, aké môžete čerpať v banke.

S kreditnou kartou si beriete úver

Kreditná karta, na rozdiel od debetnej,  je vlastne úverová karta. „Každým jej použitím, napríklad zaplatením v obchode, si od banky požičiavate peniaze,” objasňuje finančný odborník. Úročenie takéhoto úveru je pomerne vysoké a pohybuje sa od 10 do 25 % ročne. Výhodou kreditnej karty je však dlhé bezúročné obdobie 40 až 55 dní. Ak tento úver v danom období splatíte, neplatíte žiadne úroky.

„Kreditnú kartu však neodporúčame používať napríklad na výber z bankomatu. Hlavný rozdiel mezdi debetnou a kreditnou kartou je, že poplatok za kreditnú je totiž podstatne vyšší ako pri klasickej debetnej karte,“ radí Marián Búlik.

Záverečná rada finančného analytika sa týka všetkých debetných aj kreditných kariet a ich rozdielu. “Karty je treba používať v rozumnej miere. Je rozhodne lepšie míňať len svoje vlastné peniaze na bežnom účte a vyhnúť sa zbytočným úrokom z požičaných peňazí prostredníctvom kreditky.”. Ak sa o bankových produktoch potrebujete poradiť s odborníkom, neváhajte osloviť finančného sprostredkovateľa, ktorý vám pomôže zorientovať sa vo svete financií. OVB má sprostredkovateľov na celom Slovensku.