Rozhovor s Pavlom Dorčákom: Dajte si pozor, aby ste „nevyrástli“ zo svojho poistenia

|

Okolitý svet sa v posledných rokoch výrazne zmenil a postavil nás pred zložité životné situácie. Ako hovorí Pavol Dorčák, generálny riaditeľ MetLife CZ&SK, vo svete rastúcej neistoty je kľúčové mať osobné financie a poistnú ochranu nastavenú tak, aby sme mohli pokojne zaspávať. Rozprávali sme sa tiež o tom, aké zmeny ľudí čakajú v oblasti financií a čo s tým môžu robiť.

S akou najdôležitejšou zmenou vo svete financií by mali ľudia rátať v najbližších rokoch?

Prostredie, v ktorom sa nachádzame, sa dynamicky vyvíja a je, samozrejme, zložité jednoznačne predpovedať jeho ďalší vývoj. Situácia vo finančnom sektore je výrazne ovplyvnená pandémiou. Existujú však viditeľné trendy, ktoré vieme identifikovať, a ktoré budú podľa nášho názoru pokračovať.

Významnou neistotou naďalej zostáva budúci vývoj nesplácaných úverov klientov bánk. V minulosti banky poskytovali hypotekárne úvery vo výške 100 % hodnoty nehnuteľnosti, dnes to je vo väčšine prípadov 80 %. Aktuálna výška úveru môže dosiahnuť maximálne 60 % čistého príjmu žiadateľa po odpočítaní životného minima, teda po odpočítaní mesačnej splátky a životného minima vám musí zostať aspoň 40 % čistého príjmu. Ide o jasný signál sprísňovania úverovania klientov. S tým súvisia aj očakávané postupné zmeny menovej politiky centrálnych bánk, ktoré už môžeme pozorovať v okolitých krajinách. Tie budú mať ďalší dopad na úverovanie domácností.

Predpokladáme preto, že dôjde k nárastu penetrácie životných rizikových poistení. Medzi ne patrí aj poistenie schopnosti splácať úver a poistenie, respektíve pripoistenie kritických chorôb, či vytváranie finančných rezerv cez priame investície. Na druhej strane zaznamenávame menší záujem o investičné životné poistenie, ktoré je spojením poistnej ochrany a investovania.

Klienti sa začínajú viac sústrediť na vytváranie rezerv do budúcnosti, a to prostredníctvom sporenia alebo pripoistenia na dôchodok a zabezpečenie finančnej budúcnosti svojich detí. Samozrejme, je tu aj digitalizácia, ktorá sa priamo týka osobných financií a výrazne ovplyvní túto oblasť najmä v budúcnosti. Je potrebné však zdôrazniť, že potreba a dôležitosť osobného finančného poradenstva ostane bez zmeny.

Mnohí ľudia sú podľa prieskumov presvedčení, že sa vo financiách vyznajú a dokážu si poradiť sami. Aká je Vaša skúsenosť a prípadne argument, ktorým by ste ich presvedčili, že im môžu rady od profesionálov v skutočnosti výrazne pomôcť?

Každý z nás je profesionálom vo svojom odbore. Naša spoločnosť má s poskytovaním kvalitných služieb vo sfére poisťovníctva už viac ako 150-ročné skúsenosti. To platí aj v ostatných odvetviach. Napríklad, každý z nás si vie zariadiť byt vkusne a podľa svojich predstáv, ale nikdy to nebude také dokonalé, ako práca od interiérového dizajnéra.

Rovnako ako keď má klient už niekoľko rokov nastavené určité finančné a poistné zabezpečenie, neznamená to, že toto nastavenie dnes stále spĺňa klientove aktuálne potreby. Časom sa môžu meniť napríklad potreby bývania, keď sa nám narodí dieťa a potrebujeme sa presťahovať do niečoho väčšieho. A to platí aj v prípade finančného zabezpečenia, ktoré na to nadväzuje.

Poistné produkty sa rovnako ako produkty v iných odvetviach neustále vylepšujú a modernizujú. Práve profesionál v poistnej oblasti dokáže najlepšie zhodnotiť aktuálne portfólio klienta a to, či je dostačujúce alebo ho je potrebné vylepšiť. Zvyčajne ide o zvýšenie poistného krytia a doplnenie iných zabezpečení podľa aktuálnej situácie klienta.

Šikovný poradca by mal vždy dokázať pochopiť aktuálnu situáciu klienta a ľudskou rečou mu ponúknuť to, čo je preňho „šité na mieru“. Dôležité je, aby klient rozumel tomu, prečo dostáva konkrétne zabezpečenie a čo mu to prináša do budúcnosti. Aj keby poistná situácia, voči ktorej je klient krytý, nenastane, klient by mal vedieť prečo toto krytie má a prečo mu ho poradca navrhol.

Klient by si tiež mal byť istý tým, že pokiaľ dôjde k akejkoľvek životnej situácii, jeho poradca mu je vždy k dispozícii a vie mu pomôcť, poradiť a postarať sa o zachovanie kvality jeho života v najvyššej možnej miere.

Ako by ste presvedčili mladých ľudí o tom, že je potrebné rozmýšľať nad dôchodkom a svojou finančnou nezávislosťou už teraz a neodkladať rozhodnutie na neskôr?

Dôležité je začať so vzdelávaním mladých ľudí v oblasti finančnej gramotnosti včas. Podstatné pritom je, aby pochopili fungovanie sociálneho poistenia, čo je to druhý a tretí pilier, a aké sú ďalšie možnosti sporenia a zabezpečenia sa do budúcnosti.

Mali by tiež vedieť porovnávať tieto veci s tým, ako to funguje v zahraničí. Čím skôr začnú sporiť a investovať v menších sumách, tým skôr sa dopracujú ku kapitálu, ktorý im zabezpečí slušný dôchodok. Naopak, čím neskôr začnú, tým menej času im zostáva a o to viac financií budú musieť investovať.

Jedna vec je teória, ale rozhodujúca je aj praktická skúsenosť. K tej môže dopomôcť aj hra „Finančná sloboda“ a jej princípy. Mladí ľudia si v nej môžu vyskúšať rôzne situácie, ktoré môžu v živote nastať a zároveň, ako na ne reagovať. Cieľom hry je vybudovať finančne nezávislého človeka, ktorý chodí do práce nie z ekonomickej nutnosti, ale preto, že ho to baví. To je stav, kedy máme dostatok aktív, ktoré nám generujú pasívny príjem.

Čo by ste poradili nerozhodnému klientovi a prečo by si mal kúpiť finančný produkt práve od vás ?

Poradil by som mu, aby si podobne ako v iných životných situáciách vybral experta. A to aj v situácii, kedy finančne zabezpečuje seba a svoju rodinu na mnoho rokov dopredu. MetLife dlhodobo poskytuje finančnú istotu a má vybudovanú dôveru medzi svojimi klientmi a partnermi. Sme konzervatívna spoločnosť, ktorá je odborníkom s dlhodobou špecializáciou na oblasť životného poistenia.

Ponúkame kvalitné produkty zamerané na klienta a prispôsobené jeho aktuálnym potrebám. Pozorne sledujeme najnovšie trendy vo svete a prispôsobujeme ich požiadavkám slovenského trhu. V neposlednom rade sme súčasťou silnej globálnej spoločnosti, ktorá je aktívna už viac ako 150 rokov. Vďaka tomu máme prístup k trendom na ostatných trhoch, neustále inovujeme a klientom vieme vždy priniesť presne to, čo potrebujú.

V rámci spolupráce s OVB Allfinanz Slovensko sme dlhoročnými a stabilnými partnermi, ktorým veria desiatky tisíce spoločných, a verím, že aj spokojných klientov, ktorí nám prejavujú svoju dôveru.