Skúsenosti s OVB: Hypotéku môžu získať aj na prvý pohľad beznádejné prípady

|

rodinna zabava pri malovani bytu

Keď bola malá, chcela byť princeznou, kozmonautkou alebo majsterkou sveta v hocičom. Život to však zariadil inak a v 21 rokoch mala štvorročnú dcéru a učiteľský plat.

Mladá učiteľka nemala ambíciu byť slobodnou matkou, a už vôbec nie stať sa ňou tak skoro. Neberie to však tragicky: „Ako učiteľka si myslím, že nie je dôležité, čo sa vám v živote stane, ale to, ako sa k tomu postavíte.‟ S dcérkou im chýbalo vlastné bývanie. Domov, v ktorom by som mohli cítiť bezpečne a z ktorého by ich po uplynutí nájomnej zmluvy alebo pri omeškaní platby nemohli vyhodiť.

Popodávala si kľučku so všetkými slovenskými bankami, odpoveď bola však všade rovnaká - na kúpu bytu nemala žiadne finančné prostriedky, všetky si potrebovala požičať a s platom 550 eur pre nich nebola zaujímavý klient.

Riešenie sa začalo črtať až na káve s kamarátkou, ktorá pracuje ako finančná sprostredkovateľka v OVB. Samozrejme, zmena nenastala zo dňa na deň. Sprostredkovateľka vytvorila mi finančný plán, vysvetlila, prečo by pre mladú učiteľku bolo lepšie zmeniť banku, dokonca pomohla pri hľadaní druhej práce, ktorá sa dala pohodlne skĺbiť s učiteľskou praxou. Po zvýšení preukázateľného finančného príjmu už banky nemali problém poskytnúť hypotéku.

„Neviem, čo ste o OVB počuli vy. Ale vďaka pomoci pani Murčovej môže dnes moja dcéra snívať o tom, či bude princeznou, kozmonautkou alebo majsterkou sveta - vo svojej vlastnej detskej izbe. Ďakujem za domov, OVB,‟ neskrýva dojatie zo svojej skúsenosti s OVB mladá žena.

Najkrajší darček k Vianociam

Pre matku s dieťaťom zvyčajne nie je jednoduché získať vlastné bývanie, čo dokazuje aj ďalší príbeh. Po ôsmich rokoch bývania v podnájme sa slobodná mama so synom rozhodla riešiť vlastné bývanie. Návštevy v bankách mali vždy rovnaký výsledok - pre nízky príjem ako živiteľka rodiny s jedným dieťaťom nespĺňala podmienky.

Sestra jej odporučila stretnutie s jej finančnou poradkyňou Violu Urbašíkovú a trvala na tom, aby som sa s ňou stretla aj napriek svojej skepse. „Pani Urbašíková konala veľmi profesionálne a pružne. Napriek mojim obmedzeným možnostiam urobila pre nás maximum a našla pre nás optimálne riešenie, vďaka čomu bol môj úver na kúpu bytu schválený a vyplatený ešte pred Vianocami,‟ hovorí dnes už spokojná vlastníčka bytu o svojej dobrej skúsenosti s OVB. 

Vianoce tak so synom už mohli stráviť v novom byte. „Na Štedrý deň som zavolala pani Urbašíkovej a poďakovala som sa jej týmito slovami - Pani Urbašíková, dali ste nám najkrajší darček k Vianociam - naše vlastné bývanie! Spolupracujeme naďalej a som rada, že s jej pomocou máme so synom kvalitnejší život.‟

Nestranný pohľad nájde riešenie

Ján a Soňa Milatovci žili v Petržalke a rozhodli sa, že začnú stavať dom. V čase výstavby žili u rodičov, čo však mladej rodine s dvoma deťmi neposkytovalo dostatočné súkromie. Peniaze na výstavbu sa minuli skôr, ako sa dom podarilo dostavať. Rozhodli sa teda dofinancovať výstavbu hypotékou so založením bytu.

Najskôr si chceli hypotéku vybaviť po vlastnej osi, pochodili viacero bánk, ktoré im však počas siedmich mesiacov žiadnu hypotéku neschválili. Obrátili sa teda na finančného sprostredkovateľa Petra Valentína. „Pri finančnej analýze som zistil, že zamietnutia bánk plynú z rôznych finančných záväzkov rodiny, ktoré bolo treba najskôr vysporiadať,‟ vysvetľuje tento obchodný vedúci v OVB Allfinanz Slovensko. 

Manželom vysvetlil, že pri vyriešení nezrovnalostí a vyargumentovaní, prečo k situáciám došlo, môžu hypotéku získať, dokonca s lepším úrokom a nižšou splátkou. „Riešenie bolo pomerne jednoduché, ale vyžadovalo si nestranný pohľad a tak sa v bankách o ňom nedozvedeli,‟ dodáva Peter Valentín.

Hypotéku mali schválenú do mesiaca - namiesto 7 mesiacov, ktoré klienti stratili. „Finančná gramotnosť rodín je niečo, na čom musíme pracovať všetci spoločne. Moja práca nie je iba o sprostredkovaní najvýhodnejšej ponuky klientovi. Je aj o okamihoch, počas ktorých mi klienti hovoria, že im moja práca pomohla prežiť zdravotné problémy, zachrániť rodinu alebo dokončiť dom, v ktorom môžu dôstojne žiť. A práve pre takéto chvíle sa oplatí ráno vstať z postele a snažiť sa urobiť niekomu život jednoduchším,” uzatvára Peter Valentín.