Štát chystá zdraženie hypoték pre mladých. Využite štátny príspevok ešte tento rok

|

Ak prejde zmena štátnej podpory úverov na bývanie tak, ako je dnes navrhnutá, hypotéky pre mladých ľudí do 35 rokov budú drahšie. Keďže podľa návrhu by mladí ľudia mali mať nárok dočerpať úver za pôvodných podmienok, oplatí sa ešte tento rok využiť  štátny príspevok pre mladých (ŠPM), radí Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

Z prepočtu OVB vyplýva, že daňový bonus navrhovaný v novele zákona o dani z príjmov je približne o polovicu finančne nevýhodnejší ako súčasný systém ŠPM. Konkrétne, pri 50-tisícovom úvere ide o rozdiel v úspore až 1 694,32 EUR. Namiesto úspory 3 500 EUR by daňový bonus mladým ľuďom priniesol len úsporu 1 809 EUR. (Pozn. Prepočet robený podľa súčasných podmienok Tatrabanky)

„Ak mladí ľudia reálne potrebujú vlastné bývanie, majú dostatočné úspory na dofinancovanie aspoň  desiatich percent ceny bytu a výška splátky nepresahuje tretinu ich príjmu, odporúčam im čerpať hypotéku so štátnou podporou podľa súčasných podmienok. Mladí ľudia by sa však nemali zadlžovať unáhlene a viac ako skutočne potrebujú. Netreba zabúdať, že hypotéka je dlh, ktorý treba splácať dlhé roky bez ohľadu na to, aký má človek momentálny príjem či výdavky.  Navyše, do svojich budúcich výdavkov by si klienti mali započítať aj rizikové životné poistenie pre vážne životné situácie. Poistné sumy odporúčam nastaviť adekvátne výške úveru,“ odporúča Marián Búlik.

Čo sa zmení zavedením daňového bonusu (podľa dostupných informácií o pripravovanej novele zákona o dani z príjmov)

Súčasný systém nahraní daňový bonus, ktorý si mladí ľudia uplatnia vo výške polovice zaplatených úrokov, najviac však 400 EUR. Systém bude fungovať podobne ako bonus na dieťa: uplatní sa v daňovom priznaní. Podmienky na získanie bonusu sa meniť nebudú: ľudia do 35 rokov s priemerným  mesačným príjmom do 1,3-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve si ho môžu uplatniť na úver do max. 50-tisíc EUR. Príjem sa nebude posudzovať za kvartál, ale za celý rok. Vypadne možnosť nárokovať odklad istiny alebo zníženie mesačných splátok až na polovicu pri narodení dieťaťa.

Keďže daňový bonus sa bude vzťahovať nielen na hypotéky podľa zákona o bankách, ale aj na ďalšie úvery na bývanie, pravdepodobne sa rozšíri počet bánk poskytujúcich  úvery pre mladých.

Zmeny v kocke:

  • zruší sa bonifikácia úrokovej sadzby, ktorá je dnes 2 + 1 percento (štát + banka)
  • zavedie sa daňový bonus vo výške polovice zaplatených úrokov, najviac 400 EUR ročne
  • na ten si môžu dlžníci nárokovať v daňovom priznaní, resp. pri ročnom zúčtovaní dane
  • ak by bola daň menšia ako nárok na bonus na zaplatené úroky, dlžník dostane preplatok
  • zanikne možnosť odkladu splátok pri narodení dieťaťa (presúvanie dlžoby do budúcnosti považuje bankový dohľad za neobozretné aj pri iných úveroch)