Ste dobrý gazda?

|

Mnoho z nás dnes narieka, že peňazí je málo, nemôžeme si dovoliť toľko, koľko by sme chceli. Ale ruku na srdce, kto gazduje so svojimi peniazmi tak, že nemíňa na zbytočnosti a šetrí na všetkých frontoch a viac nie je kde? Prinášam niekoľko typov, ako dokáže pár eur mesačne ušetriť každý, dôležité však je začať už dnes a neodkladať to na neskôr.

1. Stanovte si limit

Rozanalyzujte si svoje príjmy a výdavky a stanovte si sumu, ktorú môžete týždenne minúť a snažte sa ju neprekročiť. Keď budete vidieť, že ste svoj limit na daný týždeň už minuli, určite by voľbou vášho večerného programu nemala byť večera v luxusnej reštaurácii.

2. Čo nie je na papieri (alebo v telefóne), akoby ani nebolo

Zapisujte si všetky svoje výdavky, poctivo do posledného centu. Áno, aj tie žuvačky čo ste dnes kúpili v trafike. Takto získate skutočný prehľad o tom, na čo míňate a zistíte, kde zmizlo tých 20 eur, ktoré ste ešte včera mali v peňaženke.

3. Plňte si záväzky včas

Každý neskoro zaplatený účet Vás môže zbytočne stáť upomienku. A zistíte, že peniaze, ktoré miniete na zaplatenie úrokov z omeškania ste mohli minúť zmysluplnejšie. Ďalším faktom platenia účtov načas je aj to, že sa do budúcna vyvarujete problémom so záznamami v úverovom registri.

4. Prehodnoťte svoju banku

Platíte za účet, výbery z bankomatu či za internetbanking? Poobzerajte sa po bankách, ktoré Vám ponúkajú čo najviac služieb bezplatne.

5. Paušál či kredit

Pozreli ste sa koľko platíte telefónnym operátorom? Využívate všetky ich služby skutočne na plno? Skúste si zistiť, čo ponúka konkurencia a možno zistíte, že mesačne môžete nájsť o pár eur v peňaženke naviac.

6. Refinancujte

Skončila vám fixácia úveru a vy ste sa ešte nepopozerali po výhodnejšej ponuke? Teraz je ten správny čas sa tomu povenovať. Nielenže môžete ušetriť na mesačnej splátke, ale aj na celkovej preplatenosti úveru.

7. Potom, potom .... za plotom

Neodkladajte sporenie na neskôr, ideálny čas je začať hneď teraz. Sporenie by sme mali brať ako samozrejmý výdavok. Čím skôr človek začne sporiť, tým menej si stačí mesačne odkladať. A verte, že nakoniec budete vďačný samy sebe, že ste urobili niečo pre svoj lepší zajtrajšok.

8. Balíčky služieb

Ak využívate viaceré služby v jednej spoločnosti, zistite si, či svojim klientom neponúkajú aj balíčky týchto služieb za zvýhodnené ceny. Mesačne viete takto ušetriť aj niekoľko eur.

9. Predplatné

Či už pri cestovaní alebo pri odoberaní svojho obľúbeného časopisu môžete platiť menej. Skúšali ste napr. ročné predplatné?

10. Skupinové zľavy

Pokúste sa spojiť s priateľmi a využite skupinový vstup so zľavou na výstavu, na hrad či do múzea.

11.Kluby

Každý z nás má peňaženku plnú vernostných kartičiek alebo sme zaregistrovaní v rôznych kluboch, ktoré ponúkajú množstvo zliav a výhod. A čo narodeninové zľavy? Poznáte ich a využívate?

12.Šetrite peňaženku, aj planétu

Už ste niekedy uvažovali nad tým, prečo je dobré zastaviť vodu, keď si umývate zuby alebo prečo naše mamy pri varení používajú pokrievky? A čo tak zhasínať svetlo keď nie ste v danej miestnosti, či vypínať televízor? A nabíjačka nonstop strčená do zásuvky? Kúrite doma naplno aj keď tam celý deň nie ste? Všetko sú to peniaze, ktoré nám unikajú pomedzi prsty.

13. Dôveruj, ale preveruj

Pri pôžičkách platí toto porekadlo sto násobne. Ak Vás priateľ či známy požiada o požičanie istej sumy, dobre si to rozmyslite! Ak sa predsa len rozhodnete, že mu peniaze požičiate, nezabudnite si to správne ošetriť a hlavne nikdy nepožičiavajte finančný obnos, ktorý by Vám v budúcnosti mohol chýbať na živobytie.

14. Tie naše zlozvyky

Sadnúť si večer na balkón, otvoriť fľašu vína a zapáliť si jednu, dve, či tri cigaretky? Raz za čas je to určite skvelé, ale ak je to príliš často pocíti to aj peňaženka.

15. Darčeky

Patríte do rodiny, kde sa obdarúvate materiálnymi darčekmi aj po dávno dosiahnutej hranici dospelosti? Skúste sa dohodnúť, že darčeky sa budú dávať len deťom, ušetríte tak aj množstvo času aj peňazí.

16. Dovolenky mimo sezóny

Letné prázdniny = dovolenkové obdobie. Ak vás nelimituje práca, alebo povinná školská dochádzka vašich detí, vyberte sa za oddychom v júni alebo v septembri. Alebo využite rôzne ponuky na zľavových portáloch, je tam toho neúrekom.

17. Pohodlnosť moja neopúšťaj ma

Vziať si taxík, kúpiť sms lístok, odviesť sa autom namiesto 15 minútovej prechádzky. To je také naše. Čo tak vymeniť auto za MHD či bicykel alebo občas prevetrať nohy? Poteší sa aj vaše zdravie.

18. Pozrite občas do letákov

K lepšiemu rodinnému rozpočtu Vám môže pomôcť aj výhodný nákup v obchodných reťazcoch. Sledujte akcie a tovar, ktorý sa nemôže pokaziť si kúpte aj vo väčšom množstve. Nenechajte sa však oklamať umelo nafúknutými pôvodnými cenami, predávajúci vedia ako zmiasť kupujúceho.

19. Kupujem si to, na čo mám

Sledujete módne trendy a chcete sa podobať svojmu idolu? Je to síce pekné, ale nezabúdajte na to, že tenisky za 150 eur nie sú pre život nevyhnutné, obzvlášť ak vždy meškáte s platbou za nájom.

20. Zlikvidujte kreditné karty

Kreditná karta je zbytočne drahou pôžičkou od banky. Stačí, že peniaze vrátite o deň neskôr ako ste mali a už platíte úroky. Opäť platí, kúpim si to, na čo mám a to, čo k životu potrebujem.

21. Nekupovať silou mocou všetko

Už ste boli v obchode a videli svetrík za 4 eurá? Lákavá cena, ale porozmýšľajte, či sa Vám ten svetrík naozaj páči alebo či ho kupujete len preto, že je lacný.

22. Predávajte

Máte plnú skriňu či garáž funkčných ale vami už nevyužívaných vecí? Pretrieďte ich a skúste ich predať aspoň za symbolickú cenu a možno budete mať týždenný nákup potravín pre rodinu v podstate zadarmo.

23. Varte si

Ísť sa najesť do reštaurácie či fastfoodu je ohromne pohodlné. Mať full servis je bomba! Ale spočítali ste si niekedy, koľko mesačne miniete stravovaním sa v reštauráciách?

Ak náhodou nemáte v práci možnosť uvariť si kávu, doneste si ju z domu v termoske. Tá automatová nie je ani tak chutná a dať denne 1,5 eura za kávu tiež nie je málo.

Buďte borci! Ukážte svojmu okoliu, že ste zodpovední a viete narábať s peniazmi. Nie je umenie minúť celú výplatu za týždeň, ale vyplatiť nutné veci, zabaviť sa a ešte si aj odložiť na horšie časy.