Svadobný rozpočet: Ako plánovať a ušetriť peniaze na váš veľký deň

|

Mať financie pod kontrolou je dôležité aj pre to, aby ste mohli viesť usporiadaný život, bez finančnej tiesne. Situácie vyžadujúce siahnuť hlbšie do úspor však dokážu byť veľmi zaťažujúce a je dôležité, aby ste aj v týchto prípadoch vedeli robiť múdre finančné rozhodnutia. Medzi takéto udalosti patria aj svadby. Či už preferujete menšie a skromnejšie svadby, alebo naopak veľké a honosné, máme pre vás tip, ktorý vám zaručene pomôže pri vašich svadobných prípravách, obzvlášť po finančnej stránke. 

Pripravte si svadobný rozpočet

Každé plánovanie svadby by sa malo odraziť od dobre vypracovaného svadobného rozpočtu. Pokiaľ neviete, ako si takýto rozpočet pripraviť, radi vám poradíme.

1. Stanovte si sumu

Prvým a základným krokom pri príprave svadobného rozpočtu je stanovenie limitov. Dobre si premyslite, aká je vaša finančná predstava, koľko peňazí ste ochotní a hlavne schopní do svadby investovať. V tejto sume by ste mali mať zahrnuté všetko od priestorov, svadobného outfitu, výzdoby, cateringu, hudby, fotografa až po ďalšie náklady.

2. Nečakajte s rezerváciou

Keď už máte jasno vo všetkých detailoch, myslite na včasné zarezervovanie termínu svadby, priestorov, cateringu či fotografov. Obzvlášť v mesiacoch, v ktorých býva najviac svadieb, je najťažšie nájsť voľné termíny tak, aby všetko ladilo a spĺňalo vaše predstavy. Nenechávajte si prípravu vášho dňa D na poslednú chvíľu.

3. Myslite aj na nečakané výdavky

Pokiaľ máte v pláne darovať svojim hosťom spomienkové predmety na váš veľký deň (fľašu vína, medu, maľovaný medovníček a pod.), určite si to nezabudnite doplniť do vášho svadobného rozpočtu. Financie tak budete mať viac pod kontrolou. Rovnako myslite aj na nečakané výdavky a do rozpočtu pre istotu doplňte aspoň nejakú finančnú rezervu, pre prípad potreby.

Svadba vás nemusí vyjsť celý majetok. Využívať luxusné služby tam, kde to nie je nutné, určite nepoteší ani vaše peňaženky. Ušetriť sa dá vo viacerých sférach, ako je svadobné menu a občerstvenie, ale napríklad aj darčeky pre hostí, výzdoba, pozvánky či menovky. Vlastná výroba vám ušetrí kopec peňazí, ale, samozrejme, je veľmi dôležité, aby ste si nastavili správny time management, keďže na to obetujete viac času.

Uistite sa, že je váš svadobný deň naplánovaný presne podľa vašich predstáv a že bude nezabudnuteľným zážitkom nielen pre vás, ale aj pre vašich svadobčanov. Prajeme vám, aby stál za to.

Autor článku: Alexandra Ilinjová