Viktor Zubaj: Ako uspieť v štrukturálnej firme

|

Viktor ZUbaj

Sen sa zmení na cieľ, keď mu dáte dátum

Jeden z najúspešnejších európskych krajských riaditeľov spoločnosti OVB, Viktor Zubaj, v Podnikateľskom podcaste OVB hovoril o podnikaní v štrukturálnej firme a jej výhodách pre podnikateľov.

Supersenior krajský riaditeľ OVB Viktor Zubaj sa nikdy neuspokojoval s priemernosťou. Ľudí rozdeľuje na dva typy. Jedna skupina sú tí, ktorí celý život prispôsobujú svoje ciele svojím príjmom. Druhá skupina prispôsobuje svoje príjmy svojim cieľom. Do tejto skupiny patrí aj Viktor Zubaj a vďaka tomuto mysleniu sa cez mnohé výzvy a skúsenosti vypracoval medzi podnikateľskú elitu OVB.

Aká je podľa Viktora Zubaja definícia podnikania? „Podnikateľ sa rozhoduje, že chce byť slobodným človekom, že nemieni vymieňať svoj čas, energiu, rozum za smiešne peniaze, aby plnil sny a ciele niekoho iného, ale ide pracovať na svojich cieľoch‟.

Viktor Zubaj vie oceniť, keď si ľudia dávajú v živote „nie normálne‟ ciele, ktoré vyčnievajú z priemeru: „Ak chcete dosiahnuť bežné veci a iba to, čo všetci ostatní, na splnenie takýchto cieľov vynaložíte tiež iba toľko energie, čo všetci ostatní a aj peňazí teda zarobíte len toľko, čo všetci ostatní. Ak nie ste výnimoční vo svojich snoch, nebudete výnimoční ani vo svojich aktivitách.‟ Na základe svojich dlhoročných skúseností v biznise Viktor Zubaj v Podnikateľskom podcaste OVB tvrdí, že na Slovensku je iba 1 % výnimočných ľudí a 99 % je odsúdených na to, aby žili priemerný život.

Vypočujte si celý podcast s Viktorom Zubajom

Čo je to štrukturálna firma?

Viktor Zubaj v podcaste priblížil, ako funguje podnikanie v štrukturálnej firme. Ide o obchodnú sieť, ktorá predáva výrobky alebo ponúka služby. Každý článok tejto siete je samostatným podnikateľom, ktorý pracuje sám na seba, ale so zázemím silnej spoločnosti, ako je napríklad OVB Allfinanz Slovensko. Každý jeden človek je jedno obchodné miesto.

Pri vstupe do štrukturálnej firmy potrebuje podnikateľ investovať len dve veci, ktoré každý z nás má - čas a rozum. Základom je naučiť sa návykom, ktoré musí mať ako podnikateľ. Nie je to o tom, či je človek geniálny alebo či mu dá firma hneď všetko, čo potrebuje, ale či sa dokáže naučiť byť sám sebe šéfom.

Základom je zmeniť myslenie zo zamestnaneckého na podnikateľské

 „Základom, ako pripraviť človeka na podnikanie, je zmeniť jeho myslenie zo zamestnaneckého na podnikateľské. Môžeme ho naučiť všetko, dať mu všetky licencie, no aj tak si na seba nemusí vedieť zarobiť, ak ostane myslením zamestnanec,‟ povedal skúsený podnikateľ.

Niekedy je lepšie zobrať nepopísaný čistý list, teda človeka bez vžitých pracovných návykov, ako napríklad bývalého riaditeľa, ktorý si myslí, že má skúsenosti a kontakty, ale nezvládne samostatne vykonať ani jednoduchú úlohu. 

V dvojsemestrálnom vzdelávaní OVB sa v prvom kroku podnikateľ učí meniť svoj sen na cieľ. Ľudia najčastejšie zlyhávajú pri plnení svojich snov na tom, že si k svojmu snu nepriradia dátum, dokedy by mal byť splnený. Ako hovorí Viktor Zubaj: „Sen sa na cieľ mení vtedy, keď mu dáte dátum.‟ Je dobré určiť si najprv dlhodobý cieľ, ktorý potom rozdelíte na menšie etapy a krátkodobé ciele. Tak sa rýchlejšie, reálnejšie a efektívnejšie dostanete k cieľu.

Štrukturálna firma je podnik pre podnikateľov

Viktor Zubaj nemá rád porovnávanie štrukturálnej firmy s “pyramídou”, pretože každá firma je pyramída. Ako vraví, žiadne ľudské ani iné spoločenstvo nevie existovať inak, ako v pyramíde. Na vrchole je vládca, kráľ, CEO, majiteľ a ten je väčšinou jeden a pod ním sa úrovne rozširujú. Tak je to u mravcov, v bežných politických štruktúrach či cirkvi. Tak je to aj v každom podnikaní.

Dôležitejšie sú iné veci. A síce, ktorá pyramída funguje v súlade so zákonmi a predpismi a zároveň v prospech človeka. Či sa v nej človek vie zaradiť a ovplyvniť, kde sa v tej pyramíde nachádza a či konečný produkt naozaj slúži ľuďom.

OVB je štrukturálna firma, ktorá slúži a pomáha ľuďom, svojim klientom. A zároveň je to vlastne „podnik pre podnikateľov‟. Je presne stanovené, ako si vie podnikateľ v rámci nej zvýšiť plat za svoju prácu, ako sa vie stať vedúcim, ako postupovať v kariére. Systém je nastavený jasne a ukáže, kto je a kto nie je schopný byť podnikateľom. 

Aké štruktúry sa budujú v štrukturálnej firme?

V prvom rade potrebujeme kľúčových ľudí - starostlivo vybraných, aby preukázali svoje schopnosti. Priama štruktúra vedenia nemôže byť príliš veľká.

Vedúci tejto štruktúry pomáha vychovávať ďalšie štruktúry pod ním, čím sa vytvárajú ďalšie nepriame štruktúry. „Celá firma funguje ako jednotlivé pobočky, ale zároveň sa opierajú o silu produkcie jednotlivca navrchu, ktorý to dal dokopy,‟ opísal Zubaj vzťahy v takejto firme. V štruktúre však majú šancu dostať sa na vrchol len tí najlepší. 

Ako OVB pomáha podnikateľom s rozbehom?

„Sila OVB spočíva v tom, že sa snažíme robiť ľudí úspešnými - ak sú úspešní oni, sme aj my.‟ 

OVB je v prvom rade prostredie pre podnikateľov - keď človek začne podnikať v OVB, má okolo seba desiatky ľudí, od ktorých sa môže učiť. OVB má vzdelávacie programy, kariérne plány a zároveň podnikateľom vytvára administratívne a právne zázemie. Podnikateľ tak nemusí riešiť IT, PR, účtovníctvo a podobne, OVB sa o to postará zaňho a môže sa tak venovať len obchodu.

Podnikateľ v štrukturálnej firme pracuje plánovite a systematicky, nie náhodne. Musí sa naučí myslieť do budúcna. „Podnikateľ nemôže žiť prítomnosťou, tá ho už nezaujíma, musí myslieť, kam pôjde ďalej,‟ objasňuje Viktor Zubaj.

Podnikať sa dá dvoma spôsobmi - so systémom alebo bez systému. Väčšina ľudí začína podnikať bez systému. Ak majú šťastie, že svoje omyly finančne prežijú, tak si nájdu systém. Štrukturálna firma im tento systém dopredu poskytne a výrazne tak zvyšuje ich šancu na úspech. 

„Podnikanie je v prvom rade služba ľuďom. Pokiaľ zarobím peniaze tým, že slúžim ľuďom a tí ľudia sú spokojní, tak som spokojný aj ja,” uzavrel Viktor Zubaj rozhovor v podcaste.