Výpisy z druhého piliera čítajte, sú dôležité

|

Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) zasielajú svojim sporiteľom výpis z ich osobných dôchodkových účtov. Ak chcete vedieť, ktoré informácie v nich obsiahnuté sú pre vás tie najdôležitejšie, odpoveď nájdete v dnešnej téme.

Neprišiel vám výpis? Čakať ďalej už nepomôže

Všetky DSSky majú povinnosť zasielať výpisy sporiteľom k poslednému dňu kalendárneho roka, a to najneskôr do jedného mesiaca. Niektorí sporitelia sa mylne domnievajú, že výpisy zasiela Sociálna poisťovňa a ak im doteraz neprišli, domáhajú sa tam. Avšak v takomto prípade kontaktujte priamo svoju DSS. Ak si dokonca nie ste istý, či v druhom pilieri ste a v ktorej DSS, môžete využiť službu Sociálnej poisťovne a telefonicky sa informovať na tel. čísle 0906 171 989.

Jednou z možností, prečo vám poštový výpis neprišiel je to, že máte zriadenú elektronickú komunikáciu s DSSkou. Je preto potrebné si pozrieť svoju mailovú schránku, aby ste zistili či vám výpis dorazil tam, prípadne do priečinka pre Nevyžiadanú poštu.

Aké fakty sú teda na výpise najdôležitejšie?

Pomer príspevkov

Ak vám má druhý pilier na dôchodku pomôcť mať vyšší príjem, všímajte si najmä pomer príspevkov. Podľa neho sa totiž každý príspevok rozdelí do investičných fondov. „Je mimoriadne dôležité, aby tento pomer bol správne nastavený. A to predovšetkým podľa vášho veku, investičného profilu (tj. ako vnímate investovanie a s ním spojené riziká) a ideálne aj podľa vašej celkovej finančnej situácie“, odporúča Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

Pre ľudí v mladšom a strednom veku sú vhodné negarantované fondy, ktoré síce vykazujú vyššie výkyvy, ale z dlhodobého pohľadu zarobia s vysokou pravdepodobnosťou podstatne viac ako tie garantované. Napríklad v Allianz DSS bola za rok 2017 v dlhopisovom garantovanom fonde ročná výkonnosť len 0,974%, pričom v akciovom negarantovanom fonde až 7,597%. Ak by ste na svojom účte mali nasporených napríklad 8 000 eur, rozdiel výnosov je takmer 530 eur. Podobné rozdiely medzi výnosmi garantovaných a akciových (resp. indexových) fondov sú aj v ostatných DSSkách.

Faktom však je, že z 7,67 miliardy eur, ktoré majú Slováci nasporené v druhom pilieri je takmer 80 % v garantovaných fondoch. Slováci tak prichádzajú o zaujímavé výnosy, ktoré negarantované fondy generujú v posledných rokoch. Pritom je zrejmé, že ak ich úspory v druhom pilieri nebudú zarábať aspoň 4-6 % ročne, budú im na dôchodku len slabou pomocou.

Hlavným dôvodom pre súčasný stav je to, že štát na sporiteľov preniesol zodpovednosť za to, ako sa ich peniaze investujú. „Mnohí z nich si ani nevšimli, že vo februári v roku 2013 boli ich úspory kvôli právnej úprave presunuté do garantovaného fondu. Iba sporitelia, ktorí poslali poštovú návratku so želaným pomerom majú odvtedy svoje úspory zainvestované aj v akciových či indexových fondoch“, vysvetľuje Búlik.

Tento stav je možné napraviť – stačí kontaktovať svoju DSSku alebo finančného sprostredkovateľa, ktorí vám investičný pomer príspevkov pomôžu vhodne upraviť. Zároveň je možné do negarantovaných fondov presunúť aj už nasporený majetok. Ak však máte nasporených peňazí výrazne viac ako len pár tisíc eur, presun takéhoto majetku do negarantovaného fondu by mal prebehnúť vo viacerých krokoch (tranžiach), nie naraz. Aj s touto otázkou vám dokáže poradiť skúsený odborník na financie.

Skontrolujte si, či vám príspevky chodia pravidelne

Dôležitou informáciou vo výpisoch je aj to, či objem pripísaných príspevkov za rok nie je nulový, prípadne či v ňom nechýbajú odvody za niektoré mesiace. Ak áno, treba hľadať príčinu. Najčastejšie je chyba u zamestnávateľa, ktorý za vás posiela odvody s nesprávnymi osobnými údajmi.

Definovaná oprávnená osoba môže výrazne pomôcť

Druhý pilier je jeden z mála finančných produktov (okrem životného poistenia a 3. piliera, čiže DDS), ktorý umožňuje definovať oprávnenú osobu. „Ide o osobu (alebo osoby), ktorá by v prípade smrti sporiteľa vo fáze sporenia obdržala všetky úspory a to veľmi rýchlo, často v priebehu pár dní. Touto cestou je možné obísť dedičské konanie, ktoré môže trvať mesiace, ojedinele až roky“, spresňuje Búlik.

Ako naložiť s výpisom z druhého piliera:

  • skontrolujte si pomer rozdelenia príspevkov, či nie je príliš konzervatívny. Ak áno, poraďte sa, aký pomer je pre vás najvhodnejší
  • overte si, či sú vám príspevky pripisované každý mesiac. V opačnom prípade hľadajte chybu
  • ak nemáte zadefinovanú oprávnenú osobu, urobte tak


Akokoľvek je druhý pilier dôležitý a prínosný pre výšku budúceho dôchodku, ak ste zodpovedný človek, mali by ste si na dôchodok sporiť aj v treťom, ideálne aj štvrtom dôchodkovom pilieri. Štátny dôchodok vám totiž bude stačiť len na základné potreby.