Ako napísať výpoveď poistnej zmluvy a kedy ju môžete zrušiť? 

|

Ako napísať výpoveď poistnej zmluvy a kedy ju môžete zrušiť? 

Rozhodli ste sa zrušiť poistenie, no neviete ako na to? Prečítajte si náš blog a zistite, ako správne napísať výpoveď poistnej zmluvy a aké spôsoby môžete využiť. Myslite však na to, že predčasné vypovedanie poistnej zmluvy je zväčša nevýhodné. Väčšina poisťovní totiž pri zrušení poistenia nevypláca do troch rokov žiadne peniaze. Preto by ste radšej mali poistku upraviť a prispôsobiť vašim potrebám. 

Ako môžete vypovedať poistnú zmluvu?

Všetky poistné zmluvy sa uzatvárajú podľa Občianskeho zákonníka. Preto sa ním riadi aj výpoveď poistnej zmluvy. Okrem toho ju však ešte upravujú všeobecné poistné podmienky, ktoré si prispôsobuje každá poisťovňa sama. 

6 týždňov pred uplynutím poistného obdobia

Jednou z možností výpovede poistnej zmluvy je podať výpoveď ku koncu poistného obdobia. Výpoveď musíte doručiť v písomnej podobe najneskôr deň pred začatím plynutia posledných 6 týždňov poistného obdobia. Termín si pri väčšine zmlúv ale musíte ustriehnuť sami. Poisťovňa je povinná vás upovedomiť o začatí plynutia tejto doby iba pri povinnom zmluvnom poistení u vozidiel. Tento spôsob zrušenia sa však nevzťahuje na poistenie osôb.

Do dvoch mesiacov po uzavretí zmluvy

Po uzatvorení životného poistenia môžete zmluvu do dvoch mesiacov vypovedať. Ide to len v takom prípade, ak to máte zahrnuté v zmluve. S takouto výpoveďou poistnej zmluvy však musí súhlasiť aj poisťovňa. Po uplynutí 8-dňovej lehoty odo dňa doručenia poistenie zanikne. Najčastejšie však túto možnosť využíva poisťovňa. Najmä vtedy, ak zistí, že je pre nich poistenec vysoko rizikový. 

Odstúpiť od zmluvy

V Občianskom zákonníku je uvedená aj možnosť odstúpenia od zmluvy. Výpoveď poistnej zmluvy môže týmto spôsobom vykonať aj poisťovňa, ak zistí, že ste napríklad uviedli nepravdivé informácie. Okrem odstúpenia od zmluvy majú nárok aj na nevyplatenie, ak počas preverovania poistnej udalosti zistia, že ste zavádzali. Preto vám odporúčame vždy uvádzať pravdivé informácie. 

Takisto môžete od podať výpoveď poistnej zmluvy bez udania dôvodu do 14 dní od jej uzatvorenia. V prípade poistenia osôb, okrem úrazového poistenia, ju môžete ukončiť do 30 dní od podpisu zmluvy. 

Vypovedať poistenie dohodou

Zrušiť poistnú zmluvu môžete aj dohodou. Musíte mať však vážny dôvod, s ktorým súhlasí aj poisťovňa. Ak máte nárok, poisťovňa vám vyplatí odkupnú hodnotu. Tá znázorňuje určitú sumu, ktorú vám poisťovňa vyplatí po zániku. Nepredstavuje však celkovú čiastku zaplateného poistenia. 

Znamená to, že nedostanete späť všetky peniaze, ktoré ste do poistenia dali. Výška vyplatenej sumy sa lýši od typu poistenia a poistného krytia. Preto si radšej ešte pred vypoveďou poistnej zmluvy skontrolujte všeobecné podmienky, v ktorých zistíte, na čo máte nárok. 

Výpoveď poistnej zmluvy nezaplatením

Poistné môže zaniknúť aj vtedy, ak nezaplatíte prvú splátku do troch mesiacov od uzatvorenia poistenia. Poistku však zrušia, až keď nezaplatíte ani do jedného mesiaca od doručenia prvej výzvy na zaplatenie. Mesačná lehota začína plynúť, len keď už ide o výzvu na zaplatenie. 

Začiatok plynutia lehoty je dátum, keď ste výzvu prevzali. Neodporúčame vám však využiť pre výpoveď poistnej zmluvy takýto spôsob ukončenia. Každá poisťovňa má totiž inak nastavený upomienkový proces. Môže sa vám teda stať, že vám dlhé mesiace nič nepríde. Poistné krytie však aj naďalej  trvá a potom si poisťovňa vymáha dlžné poistné, na čo má podľa zákona právo. 

Ako napísať výpoveď poistnej zmluvy?

Výpoveď poistnej zmluvy môže podať len vy ako poistník alebo osoba, ktorej udelíte plnú moc. Odovzdať ju treba v písomnej forme, a to buď doporučenou poštou, alebo osobne na pobočke poisťovni. 

Výpoveď poistnej zmluvy je pomerne jednoduchý dokument. Obsahovať by mala základné údaje:

  • meno a priezvisko,
  • telefónne číslo a e-mail,
  • dôvod ukončenia poistnej zmluvy,
  • číslo poistnej zmluvy,
  • deň vzniku poistenia. 

Hoci výpoveď poistnej zmluvy na prvý pohľad nepatrí medzi zložité úkony, môže vás potrápiť. Obráťte sa preto na našich finančných sprostredkovateľov, ktorí vás prevedú celým procesom bez problémov.