Založenie živnosti: Čo potrebujete, koľko to stojí a ako dlho to trvá

|

Založenie živnosti: Čo potrebujete, koľko to stojí a ako dlho to trvá

Živnosť je na Slovensku jedným z najobľúbenejších a najjednoduchších spôsobov, ako začať podnikať. Pripravili sme pre vás rýchly prehľad toho, ako celý proces funguje a koľko trvá.

Pred založením živnosti

Ešte predtým, ako si založíte živnosť, si premyslite tri základné veci:

vaše obchodné meno – spravidla vaše meno a priezvisko, ku ktorému môžete pridať dodatok (napríklad Jozef Novák – ml., stolárstvo a výroba nábytku),
miesto podnikania  – môže byť aj rovnaké ako vaše trvalé bydlisko,
predmet podnikania – ten vyberte zo zoznamov voľných, remeselných alebo viazaných živností.

Fyzická osoba môže mať viac ako jeden predmet podnikania. Rozšíriť si ju môžete kedykoľvek.

Voľná, remeselná alebo viazaná živnosť?

Živnostenský zákon rozlišuje tri druhy živností. Pozrime sa na to, aké sú medzi nimi rozdiely. 

Voľná živnosť

Pri voľnej živnosti stačí, ak spĺňate všeobecné podmienky – vek nad 18 rokov, spôsobilosť na právne úkony a bezúhonnosť. Nie je potrebné preukazovať odbornú spôsobilosť. Voľnú živnosť si zriaďujete, napríklad ak prevádzkujete fotoateliér, šijete oblečenie, vediete klientom účtovníctvo alebo pracujete ako kuriér. Zoznam odporúčaných označení voľných živností spolu s ich obsahovým vymedzením si viete stiahnuť zo stránky Ministerstva vnútra.

Remeselná živnosť

Remeselná živnosť je podmienená získaním odbornej spôsobilosti vyučením v odbore. Preukazuje sa výučným listom alebo iným dokladom o riadnom ukončení príslušného učebného odboru alebo príslušného študijného odboru. Príkladom môže byť stolárstvo, zámočníctvo či hodinárstvo. Zoznam remeselných živností sa nachádza v prílohe číslo 1 živnostenského zákona.

Viazaná živnosť

Viazané živnosti sú špecifickým druhom živností, na získanie ktorých je potrebné preukázať odbornú spôsobilosť získanú inak ako vyučením v odbore. Viazané živnosti sú uvedené v prílohe číslo 2 živnostenského zákona. Príkladom môže byť práca elektroinštalatéra, technika požiarnej ochrany či sprievodcu cestovného ruchu.

Ako ohlásiť živnosť?

Založenie živnosti začína jej ohlásením živnostenskému úradu. Učiniť tak môžete dvomi spôsobmi:

  • osobne alebo,
  • elektronicky (online),
  • cez súkromnú spoločnosť.

Osobne

Ak chcete založiť živnosť osobne, navštívte okresný úrad, odbor živnostenského podnikania, respektíve jednotné kontaktné miesto, príslušné podľa bydliska fyzickej osoby alebo podľa sídla právnickej osoby. 

Ak si teda živnosť zakladáte ako fyzická osoba, a trvalé bydlisko máte napríklad v Poprade, ale podnikať budete v Kežmarku, živnosť musíte ohlásiť Okresnému úradu v Poprade (podľa miesta bydliska, nie miesta podnikania).

Elektronicky

Živnosť môžete ohlásiť aj elektronicky, a to prostredníctvom elektronickej služby na založenie živnosti, ktorá je dostupná na portáli verejnej správy www.slovensko.sk. Potrebovať na to budete nasledovné príslušenstvo:

  • občiansky preukaz s elektronickým čipom (eID kartu) + aktiváciu na elektronický podpis,
  • čítačku čipových kariet,
  • aplikáciu na prihlasovanie (eID klient) + aplikácie (D.Suite/eIDAS) pre kvalifikovaný elektronický podpis (tie si stiahnete na portáli www.slovensko.sk v časti „Na stiahnutie“).

Presný postup a informácie o tom, akým spôsobom by ste mali postupovať pri ohlasovaní živnosti elektronicky, nájdete na portáli www.slovensko.sk.

Prostredníctvom komerčnej spoločnosti

Živnosť si môžete založiť online aj bez potreby vlastniť zaručený elektronický podpis. Vybavenie živnosti za vás v tomto prípade vyrieši firma, ktorá takúto službu ponúka. Výhodou je, že nemáte prakticky žiadne starosti s vybavovaním a administratívou.

Čo potrebujem na založenie živnosti?

K ohláseniu živnosti by ste mali priložiť nasledovné dokumenty:

  • vyplnený formulár (voľná, remeselná alebo viazaná živnosť),
  • výpis z registra trestov, ak nie ste občanom SR,
  • doklad potvrdzujúci vašu odbornú spôsobilosť (pri remeselnej a viazanej živnosti),
  • doklad preukazujúci oprávnenie užívať nehnuteľnosť (ak sa vaša adresa podnikania odlišuje od vášho trvalého pobytu).

V prípade ohlásenia živnosti elektronicky, vypĺňate elektronický formulár a potrebné dokumenty dodáte vo forme skenov, ktoré je nutné podpísať kvalifikovaným elektronickým podpisom.

Koľko stojí založenie živnosti?

Poplatok môžete zaplatiť elektronickým kolkom (uhradíte v hotovosti, platobnou kartou alebo prostredníctvom aplikácie eKolok).

Pri osobnom ohlásení živnosti je výška poplatku:

  • 5 eur za každú voľnú živnosť,
  • 15 eur za každú remeselnú alebo viazanú živnosť.

Ak ohlasujete živnosť elektronicky, po odoslaní formulára vám do elektronickej schránky príde správa o platobných podmienkach. Poplatok môžete uhradiť prevodom na účet alebo poštovou poukážkou.

Pri elektronickom ohlásení živnosti je výška poplatku:

  • 0 eur za každú voľnú živnosť,
  • 7,50 eur za každú remeselnú alebo viazanú živnosť.

Ako dlho trvá založenie živnosti?

Živnosť je platná dňom ohlásenia živnosti. To znamená, že hneď v deň ohlásenia živnosti ju môžete prevádzkovať. 

V prípade, že si živnosť založíte online prostredníctvom komerčnej spoločnosti, väčšinou vaše oprávnenie podnikať vznikne do 1 až 3 pracovných dní. 

Ak si chcete byť na 100 % istý, skontrolujte na stránke zrsr.sk, či je už vaša živnosť zapísaná.

Zhrnutie

Založenie živnosti nie je nič komplikované. Stačí, ak osobne navštívite živnostenský úrad, alebo využijete možnosť ohlásiť živnosť elektronicky. 

Ak vás láka podnikanie vo svete financií a radi by ste si užívali flexibilný pracovný čas a ďalšie výhody samostatnej zárobkovej činnosti, zvážte prácu finančného sprostredkovateľa pre OVB. O administratívu a koordináciu sa za vás postarajú pracovníci Centrály OVB a vy sa môžete sústrediť výhradne na svoju kariéru. 


A prečo ísť pracovať do OVB? U nás si sami slobodne rozhodnete, kedy a ako dlho budete pracovať a s akými úlohami strávite svoj deň. Náš systém je spravodlivý v tom, že každý má rovnaké možnosti – či ste mamička na materskej, čerstvý absolvent alebo skúsený finančný profesionál. U nás rozhoduje najmä schopnosť pracovať v tíme, silné komunikačné schopnosti a zdravá dávka ambícií.