Ženy budú na dôchodku potrebovať viac úspor. Preto by mali investovať viac ako muži

|

Kto nechce po odchode na dôchodok trieť biedu, potrebuje začať čím skôr investovať. Dôchodok od štátu totiž nepokrýva ani polovicu príjmu a bude ďalej klesať. Úspory budú oveľa viac ako muži potrebovať ženy, keďže sa dožívajú vyššieho veku. Preto by mali investovať viac a dlhšie.

Koľko úspor bude treba na dôchodok

Fakty nepustia: kým dnes tvorí priemerný dôchodok kúsok nad 40 percent priemernej mzdy, do budúcna toto percento ešte klesne. Kto sa nechce na dôchodku výrazne uskromňovať, potrebuje nahradiť väčšinu doterajšieho príjmu úsporami.

To osobitne platí pre ženy, ktoré sa dožívajú o 7 rokov viac ako muži a navyše do dôchodku vďaka starostlivosti o deti odchádzajú skôr. To znamená, že žena musí z úspor na dôchodok žiť až o 10 rokov dlhšie ako muž. Konkrétne, na každých 100 eur navýšenia dôchodku bude potrebovať mať približne 20 000 eur úspor. Aby to dokázala, potrebuje viac a dlhšie investovať. 

Ženy majú dobré predpoklady na investovanie, treba však čím skôr začať

Problém je, že mnoho žien dnes vôbec neinvestuje a drží svoje úspory na bankovom účte. To je chyba, keďže z peňazí v banke „ujedá“ inflácia. Navyše, aby nám úspory na dôchodku reálne pomohli, musíme ich znásobiť.

A to sa dá len pravidelným investovaním na finančných trhoch. Komu zostáva do dôchodku viac ako 10 rokov, mal by investovať do akciových podielových a ETF fondov. Dekáda a viac je dostatočná doba, aby sa vložené peniaze dokázali výrazne zúročiť. Pri ešte dlhšom sporení je reálny predpoklad, že investované úspory sa znásobia. Veď priemerné zhodnotenie amerických finančných trhov za posledné storočie vrátane všetkých kríz a poklesov dosahuje takmer 10 percent.

Ako začať? Kľúčové je nechať si vypracovať široko postavenú investičnú stratégiu s čo najdlhším investičným horizontom a následne sa jej počas celej doby striktne držať.

To znamená, každý mesiac pravidelne posielať peniaze do pravidelného investovania. Bonusom, ktorý zvyšuje budúci výnos, je dokupovanie podielov v podielových a ETF fondoch v čase poklesu trhov. Naopak, často videnou chybou pri investovaní je nedodržanie investičného horizontu alebo zvolenej investičnej stratégie. Ľudia mnohokrát konajú emocionálne a predávajú, keď trhy klesajú. Panika pri poklese trhov je veľký problém, keďže ľudia sa snažia pudovo zabrániť prehĺbeniu straty rýchlym predajom.

Dobrou správou je, že ženy sa pri financiách správajú rozumnejšie, sú rozvážnejšie a trpezlivejšie. Štúdia americkej správcovskej investičnej spoločnosti Fidelity ukázala, že investičné portfóliá žien aj preto prekonávajú v priemere tie mužské o 0,4 %.

Priemerná mesačná investícia len 68 eur nestačí

Problémom je, že ženy pri investovaní zaostávajú vo výške pravidelnej mesačnej investície, čo im bude do budúcnosti chýbať. Podľa dát OVB vkladajú muži na Slovensku priemerne do pravidelného investovania 82 eur mesačne, zatiaľ čo ženy len 68 eur.

Vzhľadom na vyšší vek dožitia a celkovo menší priestor na tvorbu úspor počas pracovného života by mal byť pomer opačný, čiže ženy by mali investovať mesačne viac ako muži. K stoeurovej hranici vkladov majú dnes najbližšie ženy z Bratislavského kraja, naopak, najnižšie sumy investujú ženy v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. 

Stále viac žien začína investovať

Všeobecne dobrou správou je, že počet žien-investoriek postupne rastie. To potvrdzujú nielen naše štatistiky v OVB, ale aj informácie od správcovských spoločností. Problém je však, že ženy stále neinvestujú v dostatočnom počte a v dostatočnej miere. Preto je najvyšší čas nechať si nastaviť finančným sprostredkovateľom investičnú stratégiu a začať s investovaním čím skôr.

Nájdite si finančného sprostredkovateľa OVB vo vašom okolí