5 vecí, ktoré môžete urobiť v roku 2019 pre finančnú pohodu

|

1.    Sledujte, koľko eur vám prejde rukami a kam

Začiatok roka je ideálny čas na to, aby ste začali s evidenciou príjmov a výdavkov. Je naozaj dôležité, aby ste presne vedeli, koľko v priemere zarábate (vrátane všetkých odmien a príplatkov) a na čo míňate. Ak si to budete evidovať aspoň 6 mesiacov, budete presne vedieť, koľko vám mesačne zostáva navyše. A túto sumu si potom môžete začať sporiť na vaše ciele alebo s ňou predčasne splácať svoje úvery.

2.    Vytvorte si finančnú rezervu

Ak nemáte finančnú rezervu vo výške 3 – 6 mesačných výdavkov, začnite s tým čím skôr. Získate tak finančný vankúš, na ktorý sa môžete spoľahnúť v ťažkých časoch. Pretože nie je nič horšie ako zobrať si zbytočný a drahý úver, ak by vám malo chýbať na nutné výdavky.

3.    OPTIMALIZUJTE POPLATKY 

Ak platíte za účet, kam vám chodí výplata a hradíte z neho výdavky, je pravdepodobné, že ho môžete mať za nižší poplatok alebo úplne zdarma. Niekedy ani nemusíte meniť banku, stačí zmeniť spôsob využívania vášho účtu a banka vám za odmenu poplatok odpustí. A ak máte niekoľko ďalších účtov s poplatkom, pokojne ich zrušte. Otvoriť si ich môžete kedykoľvek a dnes sú už v mnohých bankách bezplatné.   

4.    VYHÝBAJTE SA ÚVEROM

Lacná hypotéka či stavebný úver nám zvyčajne prinášajú úžitok vo forme bývania. Ak si však budete kupovať spotrebné veci pomocou spotrebiteľských úverov z banky, na kreditku či pomocou mínusu na účte, draho za to zaplatíte. Ideálne je preto takýmto úverom sa vyhýbať za každú cenu. A ak ich už máte, pokúste sa ich splatiť predčasne - poplatky za predčasné splatenie sú zvyčajne výrazne menšie ako úroky, ktoré by ste naďalej platili. 

5.    PORAĎTE SA S ODBORNíKOM - BEZPLATNE

Ak už dlhšie tušíte, že by ste sa o svojich o financiách chceli s niekým poradiť, nájdite si v budúcom roku dve-tri hodiny času a nechajte si finančným sprostredkovateľom spracovať finančný plán. Je pre vás bezplatný a má zmysel bez ohľadu na to, či zarábate málo alebo veľa. Kvalitný sprostredkovateľ vám poradí, ktoré z vašich finančných produktov je dobré si ponechať, ktoré upraviť a ktoré pridať. Týmito a inými radami vám pomôže, aby peniaze, ktoré zarábate, boli čo najviac využité vo váš prospech a aby ste dosiahli všetky svoje ciele.