Ako držať výdavky na uzde? Riešením je rodinný rozpočet

|

rodina pripravuje večeru, mama pracuje pri poćítači

V čase vysokých cien je dôležité získať z každého eura čo najviac. S tým úzko súvisí okresanie nadmerných výdavkov, cez ktoré zbytočne prichádzame o nemalé peniaze. Ako však znížiť výdavky a zároveň vyťažiť čo najviac z platu? Riešením je rodinný rozpočet.

V tomto blogu nájdete niekoľko rád, ako si rozpočet zostaviť a ako s ním pracovať.

Spíšte si príjmy a výdavky

Úplným základom je mať presný prehľad o príjmoch aj výdavkoch. Pretože – ako sa hovorí – bez detailných informácií v podstate „bežíte so zaviazanými očami“. To znamená, že na začiatku si potrebujete:

  • spísať všetky svoje príjmy: nielen plat, ale aj prídavky či iné dávky, odmeny a prémie, príjmy z prenájmu a podobne
  • začať sledovať výdavky

Prvý z týchto dvoch bodov zvládnete pomerne ľahko. K pravidelným, každomesačným príjmom, treba pripočítať tie nepravidelné (tie vydelíte dvanástimi a máte priemer na mesiac).

Druhý bod je náročnejší. Najľahšie získate prehľad o výdavkoch, ak všetky nákupy v obchodoch začnete platiť kartou, hodinkami či mobilom. A k tomu pripočítate výdavky hradené prevodmi z účtu. Ak predsa len niečo uhradíte v hotovosti, je dôležité odložiť si blok a zapísať si výdavok do tabuľky. Najväčšími položkami medzi výdavkami sú na Slovensku

  • výdavky na bývanie (nájomné, energie)
  • náklady na potraviny a stravu (doma, v práci resp. škole)
  • výdavky na dopravu (električenka, benzín/nafta do auta...)
  • finančné výdavky (poistenie, splátka úveru, sporenie/pravidelné investovanie)
  • ďalšie náklady ako telefón, internet, oblečenie, vybavenie domácnosti či kultúra

Rozhodujúce je znižovať výdavky

Ak výdavky presahujú vaše príjmy, znamená to, že míňate svoje úspory alebo si musíte zobrať úver. Ani jedno z toho nie je dlhodobo dobré a stojí vás zbytočné peniaze navyše.

Čo s tým? Ideálnym riešením je zvýšiť príjem. Súčasná situácia vám praje, keďže nezamestnanosť je nízka a mnoho firiem hľadá zamestnancov. Bez ohľadu na to, či získate lepšie platené povolanie, je kľúčovým dlhodobým opatrením znižovanie výdavkov. Tu je niekoľko tipov, kde ušetriť:

  • rozdeľte si výdavky na nevyhnutné a doplnkové.
  • aj nevyhnutné výdavky sa dajú znižovať: napríklad pri bývaní môžete šetriť na spotrebe elektriny úspornejšími spotrebičmi, čo je investícia, ktorá sa vám vždy vráti. Kto býva v rodinnom dome, môže ušetriť stlmením kúrenia: už zníženie teploty o 1 stupeň znižuje výdavky o približne 6 percent.
  • podobný prístup platí pri strave (nákup najpoužívanejších potravín v akcii a vo väčších množstvách do zásoby), doprave (prechod z auta na bicykel vám ušetrí nemalú sumu) či mobile (lacnejší paušál s nižším objemom dát a častejšie využívanie wifi).

Pri doplnkových výdavkoch ide šetrenie ešte ľahšie, napríklad:

  • pri každom väčšom nákupe (od oblečenia a obuvi až po spotrebiče a nábytok) si doprajte čas a hľadajte najlacnejšiu možnosť, kde ich kúpiť.
  • dôležité je využívať cielene sezónne výpredaje (oblečenie, obuv...) a počkať si na akcie predajcov nábytku (pravidelne sa opakujú).
  • zlúčte viaceré úvery do jedného, ktorý má najnižší úrok; zrušte zbytočné účty v bankách, a nechajte si prehodnotiť poistenia (aby ste boli rovnako chránení, ale platili menej).
kalulačka, poznámkový blog a pero

Udržujte rozpočet vždy aktuálny

Zásadné je udržovať prehľad príjmov a výdavkov stále aktuálny. Ak výdavky „preskočia“ príjmy, je to jasný signál na šetrenie. A keď príjmy prevyšujú výdavky, treba si najprv vytvoriť finančnú rezervu (odporúča sa mať odložené na účte v banke peniaze vo výške 3 až 6 mesačných výdavkov) a následne začať pravidelne investovať. Takto budete pripravení na nečakané výdavky a zároveň robíte niečo pre nárast vášho majetku.

Ak si nie ste istí, ako s analýzou výdavkov začať a ako si pripraviť rozpočet, zavolajte niektorému z finančných sprostredkovateľov OVB. Radi vám poradia, ako na to.

podobné články

dokument finančný kontrolný zoznam

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Novoročný finančný kontrolný zoznam: Ako si upratať financie pre rok 2024

Nový rok so sebou prináša nielen zábavu a oslavy, ale tiež príležitosť pre nové začiatky a zlepšenia. Okrem tradičných predsavzatí, ako sú zdravšie stravovanie, viac pohybu alebo učenie sa nových vecí, je rovnako dôležité zamyslieť sa nad našimi financiami.

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Väčšina ľudí na Slovensku žije z ruky do úst. Kto si nechá pomôcť, môže to zmeniť

Nedávny 11. ročník Európskeho prieskumu platobného správania spotrebiteľov 2023 ukázal alarmujúcu situáciu zvládania bežných výdavkov. Až tri štvrtiny obyvateľov Slovenska každý mesiac minú celý príjem alebo dokonca siahajú na úspory či idú do dlhu. Z dát poisťovní zároveň vieme, že len malá časť sa pritom chráni životným poistením. To znamená, že už pri chorobe s viactýždňovým či mesačným liečením sa dostávajú do finančných problémov.

V tomto blogu sa dozviete, ako z tejto situácie von a čo robiť, aby ste nežili od výplaty k výplate.