Väčšina ľudí na Slovensku žije z ruky do úst. Kto si nechá pomôcť, môže to zmeniť

|

Nedávny 11. ročník Európskeho prieskumu platobného správania spotrebiteľov 2023 ukázal alarmujúcu situáciu zvládania bežných výdavkov. Až tri štvrtiny obyvateľov Slovenska každý mesiac minú celý príjem alebo dokonca siahajú na úspory či idú do dlhu. Z dát poisťovní zároveň vieme, že len malá časť sa pritom chráni životným poistením. To znamená, že už pri chorobe s viactýždňovým či mesačným liečením sa dostávajú do finančných problémov.

Tri štvrtiny z nás minie viac ako zarobí, niektorí naschvál neplatia účty

Len 24 % obyvateľov Slovenska má podľa prieskumu nižšie výdavky ako príjmy, čiže dokážu fungovať s rezervou a niečo ušetriť. Naopak, 76 % minie v priemere každý mesiac o 184 eur viac, ako majú na výplatnej páske. Týmto výsledkom sa pohybujeme na európskom priemere, keď vážnejšie problémy s financiami majú napríklad Nemci (83 % minie celý príjem) a Gréci (87 %).

Najhoršou správou je, že nejde o dočasný „výkyv“, ale o zhoršujúcu sa situáciu v dôsledku rastúcich výdavkov za posledné dva roky, s ktorými sa mnoho ľudí nevie vysporiadať.

Napríklad až štvrtina ľudí neuhradila za posledný rok aspoň jeden účet či faktúru, čo je o 30 percent viac ako pred rokom. Najvýraznejšie vzrástol podiel tých, ktorí neuhradili dva až štyri účty.  Zároveň 4,5-násobne narástol počet ľudí, ktorí vynechali aspoň jednu platbu vo viere, že firma, ktorá účet vystavila, ju nebude vymáhať.

Neplatiť účty nie je riešenie, následky vás dobehnú

Toto spotrebiteľské správanie môže mať neblahé následky. Najväčší problém hrozí pri neuhradení splátky hypotéky či spotrebiteľského úveru. Človek automaticky dostane negatívny záznam v úverovom registri, ktorý mu skomplikuje do budúcna života. Napríklad nebude môcť preniesť svoj úver do druhej banky a získať výhodnejšie podmienky. Alebo nezíska nový úver, keďže ho banka skrátka vyhodnotí ako nespoľahlivého dlžníka. Nehovoriac o tom, že neuhradená platba nezmizne, ale nabaľujú sa na ňu úroky, penále a poplatky, ktoré celý úver len predražia.

Ani ignorovanie účtov od dodávateľov energií alebo poskytovateľa internetu neprejde len tak. Chvíľu sa síce nič nedeje, avšak celý problém skôr či neskôr skončí nielen odpojením služby, ale aj vymáhaním dlžnej sumy. Veľké spoločnosti majú vytvorený proces na vymáhanie aj malých súm a počítať s tým, že pár desiatok eur sa im neplatí vymáhať, je vyslovene naivné. Okrem toho, „na konci dňa“ sa pôvodná suma viacnásobne zväčší, keď sa na ňu nabalia pokuty a poplatky exekútorovi. To všetko môže viesť až k zablokovaniu účtov v banke a človek zrazu nevie ani len zaplatiť za nákup v potravinách.

Nechajte si prehodnotiť výdavky a nájsť priestor pre úspory (dá sa to)

Čo robiť, ak žijete od výplaty k výplate a občas nemáte na úhradu účtov? Najrýchlejšou pomocou je zmeniť zamestnanie a zvýšiť si príjem. Na Slovensku je rekordný nedostatok zamestnancov a firmy nedokážu obsadiť množstvo pracovných miest. To ich tlačí k zvyšovaniu platov a poskytovaniu rôznych výhod navyše. Dnes je najlepší čas na zmenu práce spojenú so zvýšením platu, prípadne na rozhovor so šéfom, počas ktorého si vypýtate viac peňazí.

Či už získate rýchlo novú prácu s lepšou plácou alebo nie, treba sa v každom prípade spojiť s finančným sprostredkovateľom a požiadať ho o pomoc. Ako nezávislý človek sa vie pozrieť na štruktúru vašich výdavkov a spolu s vami hľadať rezervy. Aby vám vedel poradiť, je ideálne platiť všetko kartou: len tak budete mať úplný prehľad o svojich výdavkoch.

Odborník sa takisto vie pozrieť na bankové účty, ktoré používate, a zbaviť vás poplatkov, resp. odhaliť duplicity v poistných zmluvách či vymeniť staré za nové v prípadoch, kedy to dáva zmysel (a vy ušetríte, resp. získate lepšiu poistnú ochranu).

K zníženiu výdavkov viete prispieť aj vy sami. Napríklad tým, že do obchodu chodíte zásadne s nákupný zoznamom, aby ste sa vyhli spontánnym nákupom, ktoré sú spravidla tou najdrahšou položkou. Na zváženie je aj nakupovanie podľa akciových letákov: nie je žiadna hanba kupovať bežný tovar práve vtedy, keď je vo zvýhodnenej cene. Keďže slovenské domácnosti míňajú najviac zo svojich príjmov na potraviny, tento prístup môže zásadne znížiť výdavky.

Ďalším krokom je prestup z auta na vlak alebo hromadnú dopravu pri ceste do práce či školy. Ak tak urobia všetci členovia rodiny, úspora je významná.

Ak to zhrnieme, nie je žiadny dôvod, aby ste žili od výplaty k výplate v neistote, či sa vám niečo nestane a vy budete mať problém to finančne ustáť. Dôležité je však niečo s touto situáciou urobiť. Čím skôr sa vám to podarí, tým skôr budete lepšie spávať.

podobné články

rodina pripravuje večeru, mama pracuje pri poćítači

| OVB Allfinanz Slovensko a.s.

Ako držať výdavky na uzde? Riešením je rodinný rozpočet

V čase vysokých cien je dôležité získať z každého eura čo najviac. S tým úzko súvisí okresanie nadmerných výdavkov, cez ktoré zbytočne prichádzame o nemalé peniaze. Ako však znížiť výdavky a zároveň vyťažiť čo najviac z platu? Riešením je rodinný rozpočet.

V tomto blogu nájdete niekoľko rád, ako si rozpočet zostaviť a ako s ním pracovať.