Bohuslav Švihra: Pre úspech je dôležitá rovnováha

|

Bohuslav Švihra

Bohuslav Švihra patrí k služobne najmladším riaditeľom v OVB Allfinanz Slovensko, no môže sa deliť o mnohé dobré rady a skúsenosti, ktoré nadobudol počas svojej úspešnej kariéry.

Keď sa po škole zamestnal, začal chodiť na šiestu do práce, vracať sa z nej večer a prvé výplaty mu stačili len na základné veci. Veľmi rýchlo pochopil, že takto nechce fungovať celý život. Sám od seba sa začal učiť angličtinu, aby mohol ísť do sveta. Po takomto iniciatívnom kroku sa onedlho objavila aj pracovná príležitosť v OVB. Vtedy mu prvýkrát napadla myšlienka: „Prečo by som mal ísť von, keď možno to, čo sa dá tam, sa dá aj doma?‟ Rozbehol teda svoju podnikateľskú kariéru na Slovensku. Neskôr sa však dostal aj k práci v zahraničí, keď dostal príležitosť rozšíriť svoje podnikanie aj na ukrajinskom trhu.

Vstup do podnikateľského prostredia mu vďaka atmosfére v OVB pripadal veľmi plynulý a prirodzený. Postupne mal viac slobody a otvoril sa mu svet. S prvými materiálnymi výsledkami jeho práce, ako prvým autom a bytom, si naplno uvedomil, že nie je v bežnom zamestnaní. „Najväčší impulz bol, keď sme ako rodina prvýkrát vycestovali do Ameriky na Floridu,‟ spomína Bohuslav Švihra. Ležal na pláži v Miami, v krajine, o ktorej sníval už ako študent, a mohol si dovoliť ísť tam s celou rodinou. Prišiel na to, že keď má človek sny a ciele, naozaj sa môže dopracovať k ich splneniu.

Šťastie nie je iba práca

Tvrdá práca ho posúvala ďalej, no v istom bode sa zamyslel, ako to chce robiť ďalej. „Ľudia často pracujú, aby si naplnili sny a boli šťastní, ale potom zisťujú, že nevedia, ako to šťastie vlastne má vyzerať,‟ hovorí Bohuslav Švihra. Dokonca si chvíľu nebol istý, či chce odporúčať ľuďom, aby sa vydali na cestu, akou prešiel on: „Keď som školil, mal som pred sebou 50 - 100 ľudí, a začal som uvažovať. Chcem týmto ľuďom povedať, aby nevideli vyrásť vlastného syna?‟ Uvedomil si, že prvých desať rokov života svojho najstaršieho syna si poriadne nepamätá, lebo všetko vtedy investoval do svojho podnikania. Dostal sa do fázy, v ktorej uvažoval, čo ďalej, a pýtal sa, či k úspechu existuje len takáto cesta.

Doprial si čas pre seba, absolvoval viaceré tréningy a semináre. Potom si začal uvedomovať, že „existuje aj cesta, kde je viac pohody, harmónie, vyváženosti, a že podstatne lepšie výsledky sa dajú dosahovať aj s väčším balansom.‟ 

Pochopil, aké dôležité je správne zamerať svoju pozornosť. Platí totiž pravidlo, že čomu ju venujeme, toho je viac. Netreba sa teda sústrediť na to, čo sa nám nepodarilo, ale naopak, na naše úspechy. To Bohuslav Švihra využíva v manažmente a komunikácii s kolegami, ale aj v bežnom živote.

Strážiť si svoju pozornosť treba aj z iného dôvodu. V tomto svete sa hrá o pozornosť ľudí - či už v politike, v médiách, v marketingu, v zábavnom priemysle alebo v športe. S našou pozornosťou však venujeme svoju energiu a sústredenie. Nie vždy je to pre nás prospešné a môžeme strácať zo zreteľa veci, ktoré sú naozaj dôležité.

Spoločenstvá ľudí potrebujú pre svoje fungovanie spoločný cieľ a hodnoty. Preto sa Bohuslav Švihra zamyslel, čo by malo zjednocovať ľudí, s ktorými sa stretáva.

Intuitívne tak prišiel na 3 body, ktorými sa riadi:
 

  1. Konajme tak, aby ľudia po stretnutí s nami mali vyššiu kvalitu života.
  2. Vytvorme prostredie a dovoľme, aby si ľudia zrealizovali svoje ciele a stali sa tým najlepším, čím sa môžu stať.
  3. Líder verí vo svojich ľudí viac, ako oni sami veria v seba.

Dobrý líder ide príkladom

Vlastný príklad je podľa Bohuslava Švihru podstatná a intenzívna forma vedenia: „Je dôležité, aby vedúci menej rozprával, ale vo všetkých aspektoch života ukázal príklad.‟ V skutočnom prostredí a reálnych situáciách sa dá podľa Švihru učiť najviac a najefektívnejšie. Aj preto je vzdelávanie v OVB postavené viac na praktických skúsenostiach ako na memorovaní sa z kníh.

Tento prístup k výchove funguje ako u detí, tak aj pri vychovávaní novej generácie úspešných kolegov. Život a výchova majú so štrukturálnou firmou, akou je OVB, veľa paralel. „Štrukturálna firma je vlastne zhutnenie životného cyklu,‟ prirovnáva úspešný manažér. Nový spolupracovník je ako dieťa, začínajúci vedúci sú ako v náročnom období puberty. „Začínajúce riaditeľské stupne sú ako dospievajúci človek, ktorý uvažuje, čo ďalej, potom je zrelosť, a tak ďalej,‟ vysvetľuje Bohuslav Švihra. 

Prečítajte si viac o štrukturálnej firme z pohľadu supersenior krajského riaditeľa Viktora Zubaja. 

Príležitosti môžu byť všade

Ak má Bohuslav Švihra na záver niečo odporučiť, radí robiť to, z čoho máme radosť. U nás je zaužívané, že ľudia neustále pracujú a občas si za odmenu doprajú dovolenku, stretnutie s priateľmi či lyžovačku, aby sa mohli znova vrátiť k práci. Úspešný podnikateľ by však takéto delenie života zmazal a jeho aspekty ako rodina, práca, relax a hobby by celé zhrnul do jednej množiny s názvom „životný štýl‟, pri ktorom majú ľudia radosť z toho, čo robia. Hlavné je pritom byť bdelý a všímať si príležitosti. Aj na dovolenke či v nepríjemnej situácii môžete nájsť nové priateľstvá a podnikateľské príležitosti, len treba zaujať správny postoj.

Vypočujte si celý podcast s Bohuslavom Švihrom