Čo s prvou výplatou? Prečítajte si niekoľko rád

|

prva vyplata

Ako naložiť s prvými peniazmi ?

Čo by ste povedali na to, keby ste nemuseli vôbec pracovať, a zároveň by ste mali dosť financií na bezstarostný život? Zatiaľ tak ďaleko nie ste (máte prvý džob a stojíte na začiatku kariéry), ale toto je o nejaký čas reálny scenár pre každého, kto má finančný plán. 

Pýtate sa, čo k tomu treba?

Už od prvej výplaty mať nastavený tzv. finančný plán a sporiť si na vaše ciele ako aj na dôchodok, inak povedané finančnú slobodu. Presnejšie povedané, dlhodobo a pravidelne investovať od prvej výplaty až do momentu, keď budete mať dostatočný majetok, aby ste mohli žiť iba z výnosov. 

Čo je finančný plán?

Finančný plán rieši tri zásadné oblasti:

  1. budovanie majetku
  2. finančné zabezpečenie pre prípad nečakaných životných udalostí (poistná ochrana zdravia a života)
  3. dlhodobé sporenie či investovanie (napríklad na dôchodok)

Ak hovoríme o sporení a investovaní, je podstatné začať s tým hneď od prvej výplaty. Pri zhodnotení vlastných peňazí totiž jednoznačne platí, že najpodstatnejšie pre dosiahnutie vysokého výnosu je čas.

Ak napríklad človek investuje mesačne 100 eur počas 40 rokov a dosiahne priemerný výnos 5 % (čo je pri kvalitne nastavenom portfóliu bez problémov dosiahnuteľné), na konci bude mať nasporených vyše 152-tisíc eur. Z nich sú však jeho vlastné financie menej ako tretina (48-tisíc), zvyšok je vďaka dlhému času samotný výnos. Táto rovnica platí aj opačne: čím kratšie človek pravidelne sporí alebo investuje, o to viac potom musí vkladať z vlastných peňazí (a podiel zarobených úrokov, ktoré získa zadarmo, sa zmenšuje).

Aké finančné návyky si osvojiť?

1. Najprv si odložte, potom míňajte

Najťažšie je vytvoriť si sporiaci zvyk. Je totiž prirodzené, že mladý človek má pocit, že celá výplata je na to, aby sa minula na dobrý život. Takto sa ale sporiť nikdy nenaučíte. Treba si nastaviť trvalý prevodný príkaz a hneď po výplate nechať previesť fixnú sumu na sporiaci účet. Alebo – v lepšom prípade – priamo do programu pravidelného investovania.

2. Dajte si nastaviť finančný plán

Finančný plán je dôležitý, lebo na jednom mieste máte prehľad o finančnom nastavení svojho života. Ideálne je, ak vám ho vypracuje skúsený finančný sprostredkovateľ, ktorý sa oň bude pravidelne starať. Aj finančný plán potrebuje pravidelnú kontrolu. Pri pravidelnom investovaní je určite potrebná kontrola nastavenia portfólia a na základe porovnania s benchmarkami prípadná zmena. Pri poisteniach zasa kontrola zmlúv, či zodpovedajú vašej životnej situácii. 

3. Ak vám na konci mesiaca niečo zostane, neprejedzte to

Súčasťou finančného plánovania je definovanie pravidelných výdavkov a pevnej rezervy na život. Ak však na konci mesiaca niečo zostane, je dobré si tieto peniaze odložiť. 

4. Opatrne s kartou (kontrolujte si účty)

Mladí ľudia nenosia pri sebe hotovosť. Lenže pri platení kartou človek stráca pocit pre to, koľko už minul. Treba si preto kontrolovať aspoň raz týždenne svoje účty. 

5. Strestest: Ako by vám to išlo s hypotékou?

Najväčším šokom pre mladých ľudí je splácanie hypotéky. Záväzok splácať každý mesiac niekoľko stoviek eur počas ďalších 30 rokov vyvoláva logicky pocit strachu. V prípade nesplácania banka totiž nemá inú možnosť, ako dať byt či dom do nútenej aukcie, a človek príde o strechu nad hlavou. Dobrý spôsob, ako sa na to pripraviť, je simulovať si splácanie „na nečisto“. To znamená, že z výplaty si trvalým príkazom necháte previesť na sporiaci účet sumu budúcej splátky a snažíte sa vyžiť zo zvyšných peňazí do ďalšej výplaty.

Prečítajte si aj ďalšie rady, na čo myslieť hneď od prvého zamestnania.