Kto sa nechce prizerať, ako jeho úspory strácajú na hodnote, mal by začať pravidelne investovať

|

Slováci sa podľa NBS po rokoch vracajú k sporeniu – kým pred piatimi rokmi si domácnosti odložili len 6 % príjmu, dnes je to už 9 %. A keďže vďaka ekonomike rekordne rastú platy, majú Slováci viac voľných financií. Väčšina však ešte stále „leží“ na bankových účtoch, kde kvôli inflácii strácajú hodnotu. Lepším riešením je pravidelné investovanie do podielových fondov.

Platí pravidlo 6-mesačnej rezervy a 1/3 platu

Aktuálne dianie na finančných trhoch u bežných ľudí vyvoláva rozpaky. Najprv v priebehu minulého roka významné indexy narástli na historické maximá, potom sa v decembri trhy prepadli najvýraznejšie od veľkej krízy v roku 1931. Klesla hodnota akcií nielen amerických, ale aj európskych a ázijských. Od januára však opäť vidíme akcie rásť. Akciové indexy preto nakoniec skončili s výsledkom len okolo mínus piatich percent. Minulý rok však v mínuse ukončili aj dlhopisy a to nielen štátne, ale aj korporátne. Manažéri fondov tak nemali kam umiestniť investície, aby ich uchránili pred poklesom. Aj to je dôvod, prečo väčšina podielových fondov ukončila rok s poklesom hodnoty.„Rasty a poklesy na finančných trhoch sú absolútne bežné. Úspešní investori hovoria, že najlepší čas začať investovať je práve dnes, pretože už zajtra majú vaše investície o deň menej na možný rast. Pritom čas je kľúčový, ak chcete nechať svoje úspory zarobiť,“ hovorí finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Ako si rozdeliť úspory tak, aby ste zbytočne neriskovali? Základom je vytvoriť si rezervu vo výške šesťmesačných výdavkov, ktorú máte vždy poruke. Ideálne na bežnom účte v banke. Je to krátkodobý „vankúš“, ktorý slúži pre prípad núdze, ak napríklad prídete o prácu. Pokryje vám účty a umožní pohľadať si vhodné nové zamestnanie bez zbytočného stresu. Až keď máte rezervu, môžete sa pustiť do investovania. Platí zlaté pravidlo, že po odpočítaní bežných výdavkov by vám mala ostať aspoň tretina platu. A časť z nej môžete pravidelne investovať.

V konzervatívnych fondoch nemajú mladí ľudia čo robiť

 „Prvým krokom pri investovaní je riziková analýza a finančný plán. V ňom určíme, koľko financií môžete pravidelne, čiže každý mesiac investovať. Investície následne rozložíme do viacerých fondov tak, aby sa čo najviac znižovalo riziko z kolísania trhov,“ radí Marián Búlik.

Najväčšou chybou, ktorú ľudia robia na začiatku investovania je zbytočne opatrný prístup. „Poznám mnoho mladých ľudí, ktorí si v snahe ochrániť svoje investície vybrali konzervatívne fondy. Osobne si myslím, že mladý človek nemá v prípade cieľa vzdialeného 15 či viac rokov v konzervatívnom fonde čo robiť.Hovorím ale aj napríklad o 40-ročných ľuďoch, ktorí si chcú sporiť na dôchodok. Títo všetci môžu byť bez problémov v akciových fondoch,“ hovorí M. Búlik.

Kolísanie trhov nie je pri pravidelnom investovaní problém. Nikto, ani slávni investori kategórie Warren Buffett nemajú krištáľovú guľu a nedokážu presne predvídať poklesy a rasty jednotlivých akcií či celých trhov. Preto robia opatrenia, aby riziko minimalizovali. To isté platí pre každého malého investora. Najsilnejšou zbraňou bežného človeka pri investovaní je dlhodobé a pravidelné investovanie. Mnoho  ľudí robí chybu, keď nakupuje akcie po období rastu a predáva plný sklamania po tom, ako poklesnú. Správna stratégia je opačná: nakupovať pravidelne za rovnakú sumu a v čase poklesu nakupovanie dočasne navýšiť. A za každú cenu dodržať investičný horizont a stratégiu, uvedenú v investičnom pláne,“ radí Marián Búlik z OVB.

Kľúčovým slovom pri investovaní je pravidelnosť. Ak investujete jednorazovo 1 200 eur do akciových podielových fondov či priamo do akcií, je riziko zásadne vyššie ako pri investícii po 100 eurách mesačne počas jedného roka. Prečo? „Pri jednorazovom nákupe môžete nastúpiť na trh práve v okamihu vysokých cien podielov alebo akcií, ktoré následne môžu klesnúť. Ak sa to stane, tak na vykrytie poklesu potrebujete dlhé obdobie rastu. Pravidelná investícia však umožňuje priemerovanie ceny. Aj keby ste na úvod nakúpili drahšie, pri nákupe akcií či podielov po ich poklese sa ich cena priemeruje a vy si vytvárate priestor na zisk z rastu,“ vysvetľuje Marián Búlik.

Začať sa dá aj od 50 eur mesačne

Ako investor-začiatočník by ste mali osloviť skúseného finančného sprostredkovateľa a nechať si vypracovať finančný plán. Dôležité je smerovať pravidelné investície do viacerých podielových fondov rôzneho typu. Ak máte pred sebou aspoň 10 rokov investovania, určite v portfóliu nesmú chýbať akciové fondy.„Dôležité je udržiavať svoje portfólio diverzifikované, aby vám silný pokles v jednom segmente neznehodnotil vašu investíciu. Ak je vaše portfólio príliš úzke a špecializované, treba ho čím skôr rozšíriť,“ radí Marián Búlik.

Pravidelné investovanie môžete začať aj s malou sumou napríklad 50 eur mesačne. A túto sumu je ideálne postupne zvyšovať.

Čo ak som v minulosti jednorazovo investoval do akcií?

Pri akciách platí  to isté ako pri podielových fondoch. Keďže jednotlivé akcie zvyknú klesať aj rásť strmšie, je dôležité prečkať každý pokles a počkať si na obnovený rast. A ak akciovému titulu dôverujete, dokupovať akcie v čase poklesu. „Tí, čo skrotia svoje emócie a dokážu ísť proti pudovému nutkaniu predávať, sú pri investovaní najúspešnejší. Neznamená to ignorovať akýkoľvek vývoj, ale pristupovať k nemu vždy logikou investora a so znalosťou z vývoja trhov v predchádzajúcich rokoch.“