OVB Lifestyle: Zdravie rastie v prírode

|

Počas našej 30-ročnej histórie sme nazbierali množstvo skúseností, ako prosperovať, a to nielen vo finančnej sfére, ale aj v oblasti osobného a profesionálneho rastu. V novej sérii článkov OVB Lifestyle vám prinášame inšpirácie z úspešnej praxe, aby aj vaša budúcnosť stála za to.

Príroda okolo nás sa na jar prebúdza, všetko začína pučať, kvitnúť a rásť. Poďte sa prírodou inšpirovať spolu s nami. Svet divokých, ale aj pestovaných byliniek vie ľuďom pomôcť nielen upevniť zdravie, ale aj povzbudiť myseľ. Ako si viete spestriť jedálniček vďaka produktom z vlastnej záhrady či balkóna a čo chutné nájdete aj pri potulkách rozkvitajúcou prírodou? Opýtali sme sa botaničky.

Pestujte zdravie doma alebo zájdite do divej prírody

Siahnuť po tabletke na bolesť hlavy či lepšie trávenie je jednoduché a praktické, hlavne ak potrebujeme riešiť akútny problém alebo to vyžaduje náš vážny zdravotný stav. Podporiť svoje zdravie však vieme aj bez liekov. Aké rastliny z nášho okolia sú vhodné na podporu zdravia – duševného či fyzického? Ako ich vieme využiť v bežnom živote? Inšpirácie vám dnes prináša botanička Katarína Klimová.


Pozrime sa na svoju záhradu či pestrú prírodu v našom okolí trochu inými očami. Začína sa jar a všade sa prebúdza život. Možno máme okolo seba mnohých pomocníkov, ktorí doteraz boli pre nás prakticky neviditeľní. Liečivé bylinky k nám prichádzajú často aj bez našej snahy a pričinenia.

Podporiť telo v jeho zdraví môžeme napríklad zaradením niekoľkých „burín“ do nášho jedálnička. Medvedí cesnak a jeho očistné pôsobenie už väčšina ľudí pozná. Ale v jarnom období vyrastajú aj ďalší pomocníci, ktorých často prehliadame. Predstavme si zopár z nich.

Prečistite si telo i myseľ žihľavou

Pŕhľava dvojdomá, ľudovo nazývaná žihľava, je jedna z mnohých bežne sa vyskytujúcich rastlín. V skorú jar má najväčšiu silu a teší nás množstvom účinkov, tak si o nej povedzme viac.

  • Žihľava obsahuje mnoho vitamínov a minerálov.
  • Používa sa ako podporný prostriedok pri reumatizme a dne či pri zápaloch močových ciest. Stimuluje látkovú výmenu a posilňuje imunitný systém.
  • Čistí krv, pomôže nám pri pečeňových a žlčníkových problémoch, chorobách pľúc či tráviacich problémoch.
  • Pomáha uľavovať nielen telu, ale odľahčí aj myseľ, pre ktorú je čistá krv nevyhnutným dopingom.
  • Je elixírom aj pre naše vlasy, najmä ak skombinujeme vnútorné užívanie s vonkajšími oplachmi.

Ak žihľavu zbierate vo voľnej prírode, nájdite si čisté miesto. Pestovať ju môžete aj vo vlastnej záhrade, pokojne aj v nejakom zabudnutom kúte záhrady, čomu sa potešia určite aj motýle. Časť môžete kosiť, mladučká žihľava bude od koreňa dorastať celú sezónu a vy budete mať zásobu tohto životobudiča až do neskorej jesene. Žihľavu na jedenie zbierajte iba do času, kým vykvitne. Časti rastlín dajte možnosť vyrásť, ocenia to húsenice mnohých motýľov. Žihľava sa vám v lete odmení aj výživnými semenami.

Ako žihľavu dostať do jedálnička?

Jednoducho – skúste svoj obľúbený recept na špenátové jedlá, ale namiesto špenátu z obchodu použite čerstvú žihľavu. Výborná je tiež v kombinácii s medvedím cesnakom. Klasický prívarok či grécky špenátový koláč s feta syrom sú v tomto variante ešte oveľa chutnejšie. Navyše vám časté pojedanie žihľavy v skorú jar pomôže prejsť týmto obdobím s menšou únavou.

Užitočná púpava

Pri jarnej úprave hriadok v záhrade určite narazíte na púpavu, ďalšiu záhradnú burinu. Kým ju vyhodíte, zastavte sa. Nerastie tam zbytočne. V rukách držíte ďalšieho jarného pomocníka. Je skvelá pri jarnej očiste, na ktorú je teraz ten najlepší čas. Môžete využiť koreň, z ktorého si pripravíte lahodný čaj či po opražení aj chutnú náhradu kávy. Mladučké lístky sú zas spestrením šalátov.

Púpava posilňuje pečeň, má močopudné účinky, doplní do tela mnohé vitamíny či minerálne látky. Ak vás trápia žlčníkové problémy, užívajte ju s rozvahou. Púpava pôsobí protizápalovo, má antioxidačné účinky, pomáha tráveniu a zlepšuje aj stav črevnej mikroflóry. Práve priateľské mikroorganizmy, ktoré obývajú naše črevá, majú na naše fyzické aj psychické zdravie zásadný vplyv. Zaradením divokých bylín do jedálnička sa týmto užitočným mikroorganizmom za ich pomoc vlastne aj odmeníme.

Nechtík rozjasní naše dni

Máte radi slnko? Nezabudnite na nechtík! Rozjasniť môže nielen vašu záhradu, ale aj balkón. Ako ho pestovať a na čo je nechtík dobrý?

  • Nechtík má protizápalové pôsobenie, má antioxidačný účinok, zmenšuje opuchy a podporuje prúdenie lymfy v tele.
  • Chráni pečeň a pomôže aj pri znižovaní hladiny cukru či cholesterolu v krvi.
  • Toto záhradné slnko je však hlavne zázrakom pre liečbu kožných ochorení. Nechtíková mastička je v mnohých domácnostiach základnou výbavou pri liečbe podráždenej kože, ale pomáha aj pri ekzémoch.
  • Keď si kvietky nasušíte, budete mať svoj domáci liečivý čaj stále poruke. Je výborný do zmesí, ale aj samotný.

Ak chcete mať zásobu nechtíka lekárskeho, jar je ideálny čas, kedy rozsypať pár semienok po hriadkach v záhrade. Kombinácia kvitnúcich bylín so zeleninovou časťou záhrady pôsobí neodolateľne krásne a navyše je prospešná. Nechtík sa totiž sadí na záhony aj preto, že pôdu ozdravuje a pôsobí proti viacerým chorobám rastlín.

Pestovať ho môžete dokonca aj na balkóne. Stačí, ak mu dáte v kvetináči dostatok miesta, dobre priepustnú pôdu a vyhradíte mu slnečné miesto. Rozjasňovať priestor a kvitnúť vám bude od júna až do októbra, nezabúdajte však na pravidelnú zálievku.

Inšpiratívna príroda

Na záver ešte pár užitočných rád, ktoré podporujú zdravý rast:

  • Podporujte spoluprácu. Namiesto trhania buriny pôdu zamulčujte – pokryte vrstvou vysušenej trávy, slamy či drevnej štiepky z orezov ovocných stromov, čím zabránite rastu neželaných rastlín. Do starostlivosti o záhradu, čiže aj do zberu úrody, zapojte aj deti. Ľahšie si tak uvedomia zmeny, súvislosti a kolobeh dejov v prírode.
  • Šetrite energiou – svojou aj tou prírodnou. Pozorujte prírodné procesy a skúste ich pochopiť a napodobniť. Kombinujte rastliny, ktoré si vzájomne pomáhajú, napríklad cesnak s jahodami či bazalku s rajčinami. Zachytávajte dažďovú vodu a najmä starajte sa o zdravie svojej pôdy, lebo tá je základom života v záhrade.
  • Investujte do prípravy aj do kvalitných a pôvodných semien a sadeníc. Odvďačia sa vám bohatým a zdravým rastom, ktorý odolá nepriazni počasia aj občasnej ľudskej pohodlnosti.

Byť spolutvorcom prirodzenej krásy je výživné a prináša nám to množstvo radosti. Ak spokojní ľudia bývajú v priemere zdravší, o záhradkároch a milovníkoch prírody to platí dvojnásobne. Myslite preto na svoje zdravie a zdravie svojej rodiny už dnes. Nech budúcnosť stojí za to.

Článok sme pripravili v spolupráci s botaničkou Katarínou Klimovou, ktorá má mnohoročnú prax v ochrane prírody a roky skúseností s permakultúrou a prírodnými záhradami. Je aktívna mama troch detí, ktorá miluje robiť zmysluplné veci s minimom investovaného času.

Autor článku: Daniela Tejkalová

Prevencia zdravia je dlhodobý proces. Čo ale vtedy, ak škola vyhlási chrípkové prázdniny alebo vám ochorie dieťa a vy s ním potrebujete zostať doma? V ďalšom článku nájdete všetko dôležité o OČR.